• Business

    Πλαίσιο: Άνοιγμα σε νέες δραστηριότητες, αυξημένο μέρισμα και πιθανή επιστροφή κεφαλαίου

    Ο Κωνσταντίνος Γεράρδος, Διευθύνων Σύμβουλος Πλαίσιο COMPUTERS

    Ο Κωνσταντίνος Γεράρδος, Διευθύνων Σύμβουλος ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS


    Το άνοιγμα σε δραστηριότητες στον τομέα της πράσινης ενέργειας αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της αγοράς εξετάζει η διοίκηση της εταιρείας Πλαίσιο και μάλιστα μετά από μία χρονιά ρεκόρ που οδήγησε σε αυξημένο κατά 100% μέρισμα για τους μετόχους.

    Η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε μέρισμα 10 λεπτά ανά μετοχή (μικτό) με τη διοίκηση να επιφυλάσσεται και για επιστροφή κεφαλαίου εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

    Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Γεράρδος, υπενθύμισε ότι πέρυσι η Πλαίσιο Computers έδωσε μέρισμα 5 λεπτών/μετοχή και σημαντική επιστροφή κεφαλαίου, κάτι που θα έπρεπε να δείξει μια δυναμική στη μετοχή, η οποία ωστόσο δεν επετεύχθη. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο έκανε τη διοίκηση πιο συγκρατημένη στο να δώσει περισσότερα.

    «Θα μείνει λοιπόν στα 10 λεπτά/μετοχή και θα εξετάσει μια πιθανή επιστροφή κεφαλαίου ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες», κατέληξε.

    Από την πλευρά του ο  διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας, Κώστας Γεράρδος σημείωσε ότι με τη σταθεροποιήση της οικονομίας στο επόμενο διάστημα η εταιρεία θα μπορούσε να κινηθεί αναπτυξιακά ώστε η  μετοχή να πάρει καλύτερη τροπή.

    Το άνοιγμα στην ενέργεια και στις πράσινες επενδύσεις

    Στα υπό εξέταση σχέδια του Πλαισίου για την πράσινη μετάβαση περιλαμβάνεται τόσο η χρήση φωτοβολταϊκών στην Μαγούλα και η τοποθέτηση περαιτέρω φορτιστών ΙΧ στα καταστήματα όσο και η εμπορία ενέργειας.

    «Στο υπάρχον πλάνο μας έχουμε διάφορες ενέργειες, όπως το να βάλουμε φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στα καταστήματά μας – ήδη υπάρχουν σε κάποια χωρίς χρέωση – αλλά και να στραφούμε στην ιδιοπαραγωγή ενέργειας εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα net metering στις εγκαταστάσεις logistics στην Μαγούλα» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη του Πλαισίου.

    Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κων. Γεράρδος διευκρίνισε πως οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα, καθώς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης. Απλώς οι αποφάσεις λαμβάνονται έτσι ώστε όταν προκύψει μια ευκαιρία,  να είναι έτοιμη η εταιρεία να προχωρήσει στο πλάνο της χωρίς να χρειαστεί εκ νέου εγκρίσεις από γενική συνέλευση. Έτσι με μια αλλαγή στο καταστατικό, που εγκρίθηκε από τη συνέλευση, ανοίγει η δυνατότητα για άσκηση της δραστηριότητας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, καθώς και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από και προς χώρες του εξωτερικού (εισαγωγές – εξαγωγές).

    Χρονιά-ρεκόρ το 2021

    Μετά από την περσινή χρονιά ορόσημο για την εταιρεία όπου ο τζίρος έφτασε στα  436,9 εκατ. ευρώ, με ανάπτυξη 38% σε σχέση με το 2019, ΕBITDA 20 εκατ. ευρώ και ταμείο 62 εκατ. ευρώ η διοίκηση δίνοντας το στίγμα για τη φετινή χρονιά σημείωσε ότι είναι πιεσμένες και θα συνεχίσουν έτσι ως αποτέλεσμα στου πληθωρισμού και των εξελίξεων στην οικονομία.

    «Πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει ωστόσο τα πράγματα κινούνται δυναμικά. Το πρώτο εξάμηνο για την εταιρεία ήταν πιεσμένο αλλά όχι ανησυχητικό», όπως ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο κ. Κώστας Γεράρδος.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις στο IT οικοσύστημα, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, ήταν πιεσμένες όχι γιατί κινούνται πτωτικά, αλλά γιατί πέρσι υπήρξε μια μεγάλη αύξηση λόγω του προγράμματος της Ψηφιακής Μέριμνας και της εξ’ αποστάσεως εργασίας. Στον αντίποδα βέβαια, οι πωλήσεις στην κινητή τηλεφωνία, στα χαρτικά και στις λευκές συσκευές κινήθηκαν ανοδικά, σε αντίθεση με πέρυσι όπου περιορίστηκαν λόγω των κλειστών καταστημάτων που έφερε το lockdown.

    Να σημειωθεί ότι ήδη η εταιρεία προωθεί για φέτος επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ και πλέον με αιχμή την νέα υπηρεσία last mile που εγκαινιάζει, η οποία θα προσφέρει στον καταναλωτή ένα τρίωρο παράθυρο παράδοσης την επόμενη ημέρα της παραγγελίας, δυνατότητα live tracking της παραγγελίας αλλά και ενημέρωση για την άφιξη των παραγγελθέντων προϊόντων 30 λεπτά πριν την παράδοση.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Retail & More του Νίκου Βαρδινογιάννη ετοιμάζει το πρώτο Carrefour Flash 10/10

    Τα 4+1 βήματα του Νίκου Λαβίδα στην ΑΒ Βασιλόπουλος



    ΣΧΟΛΙΑ