Σειρά βιομηχανικών ακινήτων βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις αρχές του Μαΐου, με τις υποθέσεις της Σωληνουργίας Ζήτα και της Ατλάντικ να ξεχωρίζουν. Πρόκειται για μεγάλες εγκαταστάσεις σε Θεσσαλονίκη, Τύρναβο και Χαλκηδόνα, οι οποίες συνδέονται με επιχειρήσεις που κάποτε είχαν σημαντική παρουσία στην αγορά.

ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ ΖΗΤΑ

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό οδηγείται εκ νέου η βιομηχανική εγκατάσταση της «ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ ΖΗΤΑ Ανώνυμος Βιομηχανική Εμπορική Εταιρία» (ΖΗΤΑ Α.Β.Ε.Τ.Ε.), που βρίσκεται στην περιοχή της Ευκαρπίας, στον Δήμο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη.

1

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί στις 6 Μαΐου 2026, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2.203.000 ευρώ.

Αντικείμενο του πλειστηριασμού είναι ακίνητο βιομηχανικής χρήσης, συγκεκριμένα βιομηχανικός/βιοτεχνικός χώρος, που ανήκει κατά 100% στην οφειλέτρια εταιρεία. Το ακίνητο βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Δήμο Παύλου Μελά.

 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ενιαία βιομηχανική μονάδα ανεπτυγμένη σε αγροτεμάχιο έκτασης 18.512 τ.μ., η οποία περιλαμβάνει συγκρότημα κτιριακών εγκαταστάσεων με βασικές οριζόντιες ιδιοκτησίες και δικαιώματα καθ’ ύψος επέκτασης. Στο ακίνητο περιλαμβάνεται διώροφο κτίριο γραφείων με υπόγειο, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.895 τ.μ., με χώρους διοίκησης, έκθεσης, τεχνικών υποδομών και βοηθητικών χρήσεων, καθώς και κατοικία φύλακα.

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

Στο σφυρί οδηγούνται δύο μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα που συνδέονται με την πάλαι ποτέ ισχυρή αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πορεία ανόδου και κατάρρευσης μιας από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις του ελληνικού λιανεμπορίου.

Οι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Μαΐου 2026 και αφορούν εγκαταστάσεις σε δύο διαφορετικές περιοχές της χώρας. Το πρώτο ακίνητο βρίσκεται στον Δήμο Τύρναβος και βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς 417.500 ευρώ. Πρόκειται για εκτεταμένο βιομηχανικό συγκρότημα που αναπτύσσεται σε γήπεδο περίπου 37 έως 40 στρεμμάτων, στην περιοχή Δενδρών, με άμεση πρόσβαση στην Εθνική Οδό Λάρισας – Ελασσόνας.

Στο οικόπεδο αναπτύσσονται κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας περίπου 5.500 τ.μ., οι οποίες στο παρελθόν λειτουργούσαν ως μονάδα κονσερβοποιίας φρούτων. Ο κύριος όγκος συγκεντρώνεται στο Κτίριο Α, με μεγάλους ενιαίους χώρους παραγωγής, ενώ το συγκρότημα συμπληρώνεται από μικρότερα κτίρια και βοηθητικές κατασκευές. Παρά τη σημαντική του έκταση, το ακίνητο παραμένει ανενεργό, με εμφανή σημάδια εγκατάλειψης και φθορών.

Την ίδια ημέρα, στο σφυρί οδηγείται ακόμη ένα βιομηχανικό συγκρότημα της ίδιας εταιρείας στον Δήμο Χαλκηδόνα, με τιμή εκκίνησης τις 513.250 ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται στο αγρόκτημα «Αγχίαλος», στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Αθανασίου, και εκτείνεται σε γήπεδο περίπου 22 έως 25 στρεμμάτων.

Στην έκταση αυτή έχει αναπτυχθεί ένα σύνθετο βιομηχανικό συγκρότημα άνω των 10.000 τ.μ., με βασικό στοιχείο ένα μεγάλο ισόγειο κτίριο παραγωγής και αποθήκευσης, συνοδευόμενο από τριώροφο κτίριο γραφείων και σειρά βοηθητικών εγκαταστάσεων. Το συγκρότημα περιλάμβανε σύγχρονες για την εποχή υποδομές, μεγάλους ενιαίους χώρους και δυνατότητα εξυπηρέτησης βαρέων οχημάτων. Ωστόσο, η εικόνα του σήμερα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, καθώς το ακίνητο υπέστη εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά το 2007, ενώ έκτοτε έχει υποστεί σημαντικές φθορές και αποξηλώσεις.

Οι δύο πλειστηριασμοί αποτελούν ένα ακόμη κεφάλαιο στην ιστορία της ΑΤΛΑΝΤΙΚ, μιας αλυσίδας που ξεκίνησε το 1979 από ένα μικρό κατάστημα στην Αργυρούπολη και μέσα σε λίγες δεκαετίες εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς τροφίμων.

Με ταχεία ανάπτυξη τη δεκαετία του 1990 και σειρά εξαγορών μικρότερων αλυσίδων, η εταιρεία κατάφερε να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2001 και η περαιτέρω επέκταση μέσω εξαγορών και συνεργασιών ενίσχυσαν τη θέση της, οδηγώντας την να συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Ωστόσο, μετά το 2010 η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με υψηλό δανεισμό, προβλήματα ρευστότητας και επιχειρηματικές επιλογές που δεν απέδωσαν, ανέτρεψαν την έως τότε ανοδική πορεία. Η εταιρεία οδηγήθηκε σε διαδικασίες εξυγίανσης, ενώ μεγάλο μέρος του δικτύου της πέρασε σε άλλες αλυσίδες της αγοράς. Η τελική κατάρρευση ήρθε το 2011 με την υπαγωγή στο άρθρο 99 και την πτώχευση.

Σήμερα, περισσότερα από δέκα χρόνια μετά, τα ακίνητα που κάποτε στήριξαν τη λειτουργία και την ανάπτυξη της ΑΤΛΑΝΤΙΚ επανέρχονται στο προσκήνιο μέσω πλειστηριασμών.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια ακίνητα της Balomenos Doors και της οικογένειας Αγούδημου

Πλειστηριασμοί: «Μπλόκο» στο Mega Outlet – Άλλαξε χέρια το ακίνητο της «Ήλιος»