• Business

    Πιθανό ένα μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα – Παλιό και κακοσυντηρημένο το δίκτυο

    • NewsRoom


    Την περίπτωση ενός γενικευμένου μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φοβούνται οι ειδικοί, αφού, όπως υποστηρίζουν, το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ είναι παλιό και δεν έχει λάβει την απαραίτητη συντήρηση.

    Σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισαν ήδη αρκετές περιοχές ταυτόχρονα, αφού το πρωί της Δευτέρας, πολλές περιοχές της ανατολικής Αττικής, όπως όπως η Νέα Μάκρη, ο Νέος Βουτζάς και η Πεντέλη, έμειναν χωρίς ρεύμα, λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ. Αντίστοιχα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παραουσιάστηκαν και στην Καλαμαριά και τη Θεσσαλονίκη.

    Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο προβληματισμός για το δίκτυο παροχής ρεύματος στα νησιά και περισσότερο την Κρήτη.

    Οι ανάγκες για ηλεκτροδότηση είναι αυξημένες, εξαιτίας της τουριστικής περιόδου, που μπαίνει σταδιακά στην περίοδο υψηλής κινητικότητας. Η περίοδος αυξημένης τουριστικής κίνησης, ωστόσο, συνδυάζεται με την εποχή, όπου σημειώνονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά οι εγκαταστάσεις παροχής ρεύματος και να κάνουν τους ειδικούς να ανησυχούν ότι δεν θα καταφέρουν να διεκπεραιώσουν το έργο τους το φετινό καλοκαίρι.

    Στην Κρήτη, εξάλλου, τα πρώτα προβλήματα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους χθες, Δευτέρα. Συγκεκριμένα, διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν αρχικά σε περιοχές του Ηρακλείου, όπως η Κηπούπολη, ο Κατσαμπάς, η Αγία Αικατερίνη, οι Βασιλειές και η Φοινικιά. Επιπροσθέτως, χωρίς ρεύμα έμειναν και άλλες περιοχές, κυρίως στα Χανιά, όπως Καλύβες, Λενταριανά, Χαλέπα, Νέα Χώρα κ.α.

    Η λίστα με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ηλεκτροδότησή τους δεν έχει τέλος, αφού χωρίς ρεύμα βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης περιοχές της Αρκαδίας και συγκεκριμένα της Μεγαλόπολης, όπου η ΔΕΗ πραγματοποιεί εργασίες αναβάθμισης του δικτύου του ΑΔΜΗΕ.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδας της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης υποστηρίζει πως ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που έχει την αρμοδιότητα των γραμμών και των υποσταθμών μέσης και χαμηλής τάσης, παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις υλικών και προσωπικού. Κατά συνέπεια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή συντήρηση του δικτύου, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται διακοπές ρεύματος με τις πρώτες ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στα ΝΕΑ, αλλά και στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM 104,6 υπογράμμισε τα εξής: «Oταν οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε προσωπικό, ένα ντόμινο μπορεί να δημιουργηθεί από μια γραμμή που θα φύγει. Φοβάμαι για τα χειρότερα». Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην Ελλάδα είναι πλέον γενικευμένο.

    «Πλέον, στη χώρα μας υπάρχει παντού πρόβλημα. Όταν τα νησιά λειτουργούν με 2-3 τεχνίτες, όταν έχουμε έλλειψη πάνω από 100 τεχνίτες καταλαβαίνετε το πρόβλημα. Έχουμε σοβαρά προβλήματα σε Χαλκιδική, Μεσσηνία και αλλού», είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το πρωί, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, συγκάλεσε σύσκεψη με τον επικεφαλής της ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να πάρουν μέτρα, ώστε το σύστημα να μην καταρρεύσει και να αποφευχθούν τα μεγάλα προβλήματα.

    Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ ξεκινά την άμεση αποστολή εξωδίκων, με πρώτο στόχο την εξόφληση του χρέους των λεγόμενων τελικών πελατών, ποσό που υπολογίζεται στα 1,05 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την υλοποίηση οφειλών, από την οποία η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

    Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, στο περιθώριο τελετής για την υπογραφή της σύμβασης δανειοδότησης με την Παρευξείνια Τράπεζα, τη Δευτέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ