• Business

    Πήτερ Γεωργιόπουλος: Γιατί αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η αύξηση κεφαλαίου της Genco

    Πήτερ Γεωργιόπουλος

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής Gener8 Maritime


    Παράταση στην παράταση παίρνει η ναυτιλιακή εταιρεία Genco Shipping & Trading, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Γεωργιόπουλου, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων της. Αυτή τη φορά, οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν να δώσουν νέα παράταση στη ναυτιλιακή μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου του 2016, τη στιγμή που η προηγούμενη παράταση έληγε στις 30 του Σεπτεμβρίου που μας πέρασε.

    Τα προγράμματα waiver για τις ύψους 98 εκατ. δολαρίων δανειακές της συμβάσεις επεκτάθηκαν μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, τη στιγμή που οι προθεσμίες για τις υπόλοιπες δανειακές της συμβάσεις θα εκπνεύσουν στις 7 Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Genco έχει εκκρεμή δάνεια τα οποία αγγίζουν συνολικά το ποσό των 567 εκατ. δολαρίων.

    Σημειώνεται ότι, όπως μετέδιδε το mononews.gr στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη Genco καλείται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 125 εκατ. δολαρίων, καθώς η κίνηση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση ενός νέου δανείου ύψους 400 εκατ. δολαρίων που θα αναχρηματοδοτήσει το υπάρχον χρέος της εταιρείας, που ανέρχεται στα 446 εκατ. δολάρια.

    Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, υπάρχουν δεσμεύσεις για την κάλυψη του 50% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τις Centerbridge Partners, Strategic Value Partners και Apollo Global Management, που μαζί έχουν το 62% των κοινών μετοχών της Genco.

    Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στις μεταφορές ξηρού φορτίου, πολλοί επενδυτές είχαν εκφράσει τους δισταγμούς τους όταν η ναυτιλιακή είχε προσπαθήσει πάλι να πουλήσει αυτές τις μετοχές τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, όμως είχε κατορθώσει να πείσει τις πιστώτριες τράπεζες να κάνουν υπομονή.

    Μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στη συμφωνία αναχρηματοδότησης είναι οι Nordea Bank, Deutsche Bank, BNP Paribas, DVB Bank και άλλες. Οι αναχρηματοδοτήσεις αυτές, που ωριμάζουν το 2021, θα επιβαρύνονται με επιτόκιο Libor +375 μονάδες βάσης, με option μετατροπής σε χαμηλότερο επιτόκιο, ενώ η Genco μπορεί να εξασφαλίσει επίσης επιμήκυνση πληρωμής τόκων ύψους 127 εκατ. δολαρίων για το 2018.

    Η νέα παράταση που συμφωνήθηκε, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ανάσα στην εταιρεία να ανακάμψει, σε μια περίοδο που οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά του ξηρού φορτίου είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, καθώς ο τομέας αυτός διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων ετών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/euronav-zimies-vlepi-sto-trito-trimino-deutsche-bank/79058

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ing-bank-vgazi-sto-sfiri-theofano-tis-ellinikis-rainbow-shipmanagement/78979



    ΣΧΟΛΙΑ