• Business

    Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Πρωταθλήτρια στις αγορές

    • NewsRoom


    Άλλη μια μεγάλη επιτυχία κατέγραψε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ το 2020.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η χρηματιστηριακή θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς κατέκτησε την πρώτη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές εταιρείες.

    Το μερίδιο αγοράς ανήλθε στο 18,85%.  H Πειραιώς ΑΕΠΕΥ όχι μόνο αύξησε τα ποσοστά της το 2020 αλλά και την διαφορά που την χώριζε από τον δεύτερο “παίκτη” της αγοράς. 

    Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank ΑΕΠΕΥ με ποσοστό 17,39%  και  στην τρίτη θέση η Euroxx με ποσοστό 13,92%.

    Ακολούθησαν οι Εθνική Χρηματιστηριακή, Alpha Finance, Τράπεζα Optima, UBS Europe SA, Παντελάκης και Λέων Δεπόλας.

    Από συναλλακτικής πλευράς, η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,5 εκατ. ευρώ έναντι 67,3 εκατ. ευρώ πέρσι σημειώνοντας μικρή υποχώρηση κατά 2,7% που επιτεύχθηκε λόγω της συναλλακτικής αναβάθμισης κατά τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.

    Παράλληλα, ο αριθμός των ενεργών μερίδων του 11μήνου ήταν 24,5 χιλ. έναντι 18,3 χιλ. το 2019 σημειώνοντας αύξηση κατά 33,9%, ενώ τον Ιούλιο είχαν φτάσει τις 33,1 χιλιάδες εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας λόγω της γεωπολιτικής έντασης.

    Συνεχίζεται επίσης η διατήρηση της συμμετοχής των ξένων (63% στη συνολική κεφαλαιοποίηση), καθιστώντας τη δραστηριοποίησή τους καταλυτικής σημασίας για τις εξελίξεις της ελληνικής αγοράς.

    Παράλληλα, η υποχώρηση λόγω της ύφεσης του ΑΕΠ στα 170 δισ. περίπου στο τέλος του έτους, οδηγεί στη διαμόρφωση μικρής βελτίωσης της σχέσης της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. ως προς το ΑΕΠ που υπολογίζεται στο 34,5% (με ύψος κεφαλαιοποίησης €58,8 δισ. στις 11/12) έναντι 33,9% πέρσι.

     



    ΣΧΟΛΙΑ