• Business

    Ποιος είναι ο μυστηριώδης αγοραστής δύο διαμερισμάτων αξίας 157 εκατ. δολαρίων στο Μανχάταν

    • Newsroom

    Joe Tsai


    Ο συνιδρυτής της Alibaba, Joe Tsai, είναι ο μυστηριώδης αγοραστής πίσω από μία συμφωνία ύψους 157 εκατ. δολαρίων που αφορά σε δύο διαμερίσματα στον πιο διάσημο ουρανοξύστη του Μανχάταν, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

    Ο Tsai, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της ομάδας Brooklyn Nets του NBA, αγόρασε δύο οροφοδιαμερίσματα στον 220 Central Park South σε δύο συναλλαγές συνολικού ύψους 157,5 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν πηγές.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για την τρίτη πιο ακριβή πώληση κατοικιών που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στις ΗΠΑ.

    Η πιο ακριβή πώληση ακινήτου που έχει καταγραφεί στην Αμερική βρίσκεται στο ίδιο κτίριο και αφορούσε την εξαγορά τεσσάρων ορόφων (51 έως 53)  από τον μεγιστάνα  Ken Griffin συνολικής αξίας 238 εκατ. δολαρίων, στο 2019.

    Η αγορά του Tsai εκτείνεται σε δύο ορόφους (τον 60ο και τον 61ο) και έχει εκπληκτική θέα στο Central Park και στο κέντρο του Μανχάταν. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα στούντιο διαμέρισμα στον 18ο όροφο, πιθανότατα για το προσωπικό.

    Χάρη εν μέρει στην εξαγορά του Griffin, καθώς και σε άλλους ισχυρούς αγοραστές, όπως οι Sting και Daniel Och, η αξία του ουρανοξύστη 220 Central Park South στο Μανχάταν συνέχισε να αυξάνεται ακόμη και μέσω της πανδημίας και έχει πουληθεί περισσότερο από το 90% των κατοικιών. Τα διαμερίσματα που αγόρασε ο Tsai πωλήθηκαν αμφότερα σε τιμή υψηλότερη από την αρχική τιμή πώλησης τους.

    Δύσκολη περίοδος

    Σημειώνεται ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε σε μία δύσκολη περίοδο για τον Tsai και την Alibaba. H μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 1/3 από τον Οκτώβριο, και οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τη δύναμη των εταιρειών τεχνολογίας της χώρας και την εμβέλεια των δεδομένων τους. Ο άλλος  συνιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, έχει αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή αφού επέκρινε τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας και το Πεκίνο μπλόκαρε την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας κολοσσού του fintech, Ant.

    O Tsai παραμένει εκτελεστικός αντιπρόεδρος και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Alibaba. H περιουσία του ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire’s Index.

    Ο Tsai γεννήθηκε στην Ταϊβάν, παρακολούθησε σχολείο στο Νιου Τζέρσεϋ και έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του ’90,  ως δικηγόρος και στέλεχος private equity. Αφού έχτισε την περιουσία του στην Κίνα με την Alibaba, μοιράζει το χρόνο του μεταξύ του Σαν Ντιέγκο και του Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, έχει διαβατήρια του Καναδά και του Χονγκ Κονγκ.

    Το 2017 εξαγόρασε μερίδιο μειοψηφίας την Brooklyn Nets το 2017 και το 2019 απέκτησε το υπόλοιπο ποσοστό, μαζί με τα δικαιώματα λειτουργίας του Barclays Center, έναντι ποσού άνω των 3 δισ. δολαρίων.

    Παρευρίσκεται συχνά στα παιχνίδια της ομάδας του ενώ έχει πει κατά το παρελθόν ότι η Νέα Υόρκη είναι μια απίστευτη πόλη που την θεωρεί το δεύτερο σπίτι του.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ