• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα αστρονομικό ποσό που κέρδισαν το 2018 οι πιο ακριβοπληρωμένοι διαχειριστές hedge funds

    • Bloomberg


    O μεγιστάνας των hedge funds Ken Griffin απέκτησε πρόσφατα ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη αξίας 240 εκατ. δολαρίων. Λίγο πριν είχε εξαγοράσει ένα αρχοντικό στο Λονδίνο καταβάλλοντας 122 εκατ. δολάρια. Μπορεί στο ένα να κρεμάσει τον πίνακα του Pollock που έχει στην κατοχή του αξίας 200 εκατ. δολαρίων και στο άλλο το έργο του εξπρεσιονιστή Willem de Kooning, αξίας 300 εκατ. δολαρίων.

    Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα παραπάνω κόστισαν στον Griffin λιγότερο από όσα κέρδισε το 2018, όταν η προσωπική του περιουσία αυξήθηκε κατά 870 εκατ. δολάρια και ανήλθε σχεδόν στα 10 διs. δολάρια, σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Billionaires, που περιλαμβάνει του 500 πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως.

    Aκόμη πιο αξιοσημείωτο είναι το πώς ο Griffin και άλλοι ισχυροί των hedge funds καταφέρνουν να κερδίζουν τόσα πολλά χρήματα: με σταθερές επενδυτικές αποδόσεις, χωρίς να παίρνουν μεγάλα ρίσκα.

    Ο δείκτης Bloomberg Billionaires αποκαλύπτει την αλήθεια για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και καθορίζει τι σημαίνει να είσαι πλούσιος.

    Κen Griffin

    Εταιρείες όπως η Citadel του Griffin και η Bridgewater Associates του Ray Dalio, έχουν αναπτυχθεί τόσο πολύ από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ισχυρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε προμήθειες.

    Αυτοί είναι οι μεγιστάνες των hedge funds που πρόσθεσαν στην περιουσία τους 7,7 δισ. δολάρια το 2018

    “Θέλουμε ακόμα τα ισχυρά funds να παράγουν αποδόσεις που είναι καλύτερες από αυτές που παράγουν τα υπόλοιπα hedge fund, γι ‘αυτό είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε προμήθειες μέχρι και 20%», δήλωσε ο Tim Ng, CIO της Clearbrook Global Advisors, η οποία επενδύει σε hedge funds. “Είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε  χαμηλότερες επιδόσεις σε μια αγορά όπως αυτή του 2018 επειδή για αρκετά χρόνια είχαν αποδόσεις καλύτερες από τους ανταγωνιστές τους”.

    Το κορυφαίο αμοιβαίο κεφάλαιο της Citadel, το Wellington, για παράδειγμα, είχε απόδοση 9,1% πέρυσι, ενώ το μέσο Α/Κ έχασε 6,7%, είχε ελαφρώς χειρότερη απόδοση από τον δείκτη S&P 500. Φυσικά, ο Griffin δεν κερδίζει προμήθεια απόδοσης, αν δεν κερδίσει χρήματα για τους πελάτες του. Ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στα funds, τα συμφέροντα του δισεκατομμυριούχου ευθυγραμμίζονται με αυτά των πελατών του.

    Πώς κινήθηκαν τα άλλα μεγάλα ονόματα το 2018;

    Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Renaissance Technologies με επικεφαλής τον James Simons. Η περιουσία του αυξήθηκε κατά 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, καθιστώντας τον, τον πλουσιότερο διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο.

    James Simons

    Η περιουσία του Ray Dalio αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. δολάρια, με τη βοήθεια της εταιρείας του Bridgewater’s και ανήλθε στα 16,2 δισ. δολάρια. Το κορυφαίο του fund, Pure Alpha κέρδισε πέρυσι ποσοστό 14,6 %.

    Για πολλά από τα άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, τα hedge funds αποτελούν μόνο ένα μέρος των επιχειρήσεων τους.

    Ο Griffin κατέχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, πραγματοποιώντας αγορές σε μετοχές και ομόλογα. Επιπλέον προχωρά σε αγορές κατοικιών και έργων τέχνης, ενώ έχει διαθέσει πάνω από 700 εκατ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Ο Chase Coleman της Tiger Global Management, διαχειρίζεται ένα εκπληκτικό τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, αυξάνοντας την περιουσία του πέρυσι στα 3,9 δισ. δολάρια.

    Τα ποσά αυτά είναι περισσότερα από όσα μπορεί να κερδίσει κάποιος σε όλη του τη ζωή, ωστόσο το 2018 δεν ήταν μία καλή χρονιά για το συγκεκριμένο κλάδο.

    Φέτος πάντως, η χρονιά δείχνει να κινείται καλύτερα από το 2018. Η μέση απόδοση των funds τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκε στο 2,1%, σύμφωνα με τον δείκτη Hedge Fund Research.

    Ωστόσο, η Citadel του Griffin και συγκεκριμένα το fund Wellington είχε απόδοση 3,6% τον περασμένο μήνα. Επίσης, η Element, που διαχειρίζεται κεφάλαια 18 δις. δολαρίων είδε το πιο ισχυρό της fund να σημειώνει απόδοση 3,5%.

    Ray Dalio

     



    ΣΧΟΛΙΑ