• Business

    Ποιοι έχουν να βάλουν λεφτά στην τηλεόραση και ποιοι όχι: Το νέο εναντίον του παλαιού

    • NewsRoom
    Δημήτρης Κοντομηνάς

    Δημήτρης Κοντομηνάς


    Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών φέρνει νέους «παίκτες» στην τηλεοπτική αγορά, και μάλιστα ιδιαίτερα ισχυρούς, που απειλούν να… εκπαραθυρώσουν από το νέο τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται τους ήδη υπάρχοντες καναλάρχες.

    Ποιοι είναι οι νέοι παίκτες

    Ευάγγελος Μαρινάκης. Ετών 50. Επικεφαλής Capital Partners
    Ευάγγελος Μαρινάκης. Ετών 50. Επικεφαλής Capital Partners

    Ίσως το μεγαλύτερο όνομα που μπαίνει δυναμικά στην αγορά είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο γνωστός εφοπλιστής και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και φέρεται να επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει τον δικό του τηλεοπτικό σταθμό, και αυτή τη στιγμή τίποτα δε φαίνεται ικανό να του στερήσει αυτό το όνειρο – ειδικά από τη στιγμή που, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, είναι διατεθειμένος να επενδύσει σε διάστημα κάποιων ετών ως και 50 εκατομμύρια ευρώ στην τηλεόραση, ποσό τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα.

    Ιβάν Σαββίδης, επιχειρηματίας και μέτοχος ΠΑΟΚ
    Ιβάν Σαββίδης, επιχειρηματίας και μέτοχος ΠΑΟΚ

    Πιθανός τηλεοπτικός «αντίπαλος» του Βαγγέλη Μαρινάκη θα είναι ο Ιβάν Σαββίδης, με τον οποίο άλλωστε είναι ήδη αντίπαλοι σε επίπεδο Superleague, καθώς ο Ιβάν Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, και έχει δείξει και αυτός από την πλευρά του ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση μίας τηλεοπτικής συχνότητας.

    Χρήστος Καλογρίτσας
    Χρήστος Καλογρίτσας

    Το τρίτο νέο πρόσωπο που φιλοδοξεί να μπει στην τηλεοπτική αγορά είναι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, για τον οποίο οι φήμες λένε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει έναν νέο τηλεοπτικό σταθμό που θα είναι το «κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο δεν είναι σαφές αν μπορεί να ανταγωνιστεί οικονομικά τους νέους και παλιούς παίκτες που διεκδικούν μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

    erotimatiko-prosopo

    Και βέβαια υπάρχει και ο… μπαλαντέρ: η μυστηριώδης κυπριακή εταιρία αγνώστων στοιχείων (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ) που κατέθεσε φάκελο και κανείς δε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται.

    Τα τηλεοπτικά «τζάκια»

    Κόντρα στους νέους φιλόδοξους διεκδικητές, οι παλιοί καναλάρχες ελπίζουν πως θα διατηρήσουν τα κανάλια τους και θα συνεχίσουν να έχουν μία δεσπόζουσα θέση στο τηλεοπτικό τοπίο της επόμενης ημέρας.

    Θ. Κυριακού. Επικεφαλής ΑΝΤ1
    Θ. Κυριακού. Επικεφαλής ΑΝΤ1

    Φακέλους έχουν καταθέσει όλα τα σημερινά κανάλια εθνικής εμβέλειας: Mega, ANT1, Alpha, ΣΚΑΪ, Star, E, καθώς και το ART του Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Δημήτρης Κοντομηνάς, Ετών 76, Πρόεδρος Αlpha
    Δημήτρης Κοντομηνάς, Ετών 76, Πρόεδρος Αlpha

    Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για την πορεία της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν κατατεθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο από τα «παλιά» κανάλια έχουν ήδη τεθεί ουσιαστικά εκτός κούρσας λόγω ελλιπών φακέλων, και πιθανότατα πρόκειται για το Mega (που είναι γνωστό ότι δεν έχει τραπεζική ενημερότητα) και το ART (που φέρεται να μην πληροί βασικές προδιαγραφές του διαγωνισμού).

    karatzaferis

    Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα αποκτήσει μία από τις τέσσερις άδειες το «πυροτέχνημα» του Φ. Βρυώνη «Epsilon», που μπήκε με μεγάλες φιλοδοξίες και ανοίγματα στο τηλεοπτικό τοπίο, όμως το εγχείρημα δε φαίνεται να έχει συνέχεια.

    mega_channel_985467826

    Η «μάχη» στο ΣτΕ

    Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι την ώρα που όλοι προσπαθούν να προβλέψουν το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική τηλεόραση, τα κανάλια περιμένουν με αγωνία την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει κατά της προκήρυξης του διαγωνισμού.

    Οι αιτήσεις αυτές συζητήθηκαν την Τρίτη σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Στη συζήτηση προήδρευσε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικ. Σακελλαρίου, εισηγητής ήταν ο Γ. Παπαγεωργίου, ενώ παραβρέθηκε και διατύπωσε τις απόψεις του ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας, Ελευθέριος Κρέτσος.

    Τους τηλεοπτικούς σταθμούς εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Κων. Γιαννόπουλος και Αν. Κωνσταντινίδης (Mega), Γ. Δελλής (Ant1) και για τον Skai, Σπ. Φλογαϊτης, Γλυκερία Σιούτη, Ηλ. Θεοδωράτος και Κων. Φιλιππόπουλος.

    Το ελληνικό Δημόσιο εκπροσώπησαν από το ΝΣΚ ο Ευστράτιος Συνοίκης και η Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου και οι δικηγόροι Ιωάννης Δρόσος και Ιωάννης Μαντζουράνης.

    Πάντως, οι συνήγοροι του Δημοσίου εμφανίζονται σίγουροι ότι το ΣτΕ δεν θα δικαιώσει τα κανάλια και η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/tromos-stin-ikonomia-pia-ine-epomeni-epichirisi-pou-tha-skasi/58828



    ΣΧΟΛΙΑ