• Business

    Ποιοι διεκδικούν τα 500 εκ.  για τις ταυτότητες

    • NewsRoom


    Το μεγάλο έργο των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, μαζί με τη δεκαπενταετή λειτουργία του τεχνολογικού συστήματος, έχει μπει εδώ και καιρό στα ραντάρ μεγάλων εταιρειών πληροφορικής, και αυτό το διάστημα ετοιμάζονται οι συνεργασίες και οι προσφορές.

    Ο διαβαθμισμένος διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες  με την αποστολή προσκλήσεων ενδιαφέροντος σε ικανό αριθμό εξειδικευμένων φορέων – για τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) για την εκτύπωση – προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας – Κάρτας Πολίτη, με συναφείς υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν, με την παραλαβή του σχετικού τεύχους διακήρυξης, 26 επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες αναμένεται να συνεργαστούν με διεθνείς και εγχώριους ομίλους από τον χώρο της τεχνολογίας, των εκτυπώσεων ασφαλείας κ.ά.

    Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στις 3 Μαρτίου 2020, αν δεν υπάρξει παράταση και στόχος είναι τα χέρια μας να έχουμε τις νέες αστυνομικές ταυτότητες έως τα τέλη του 2021.

    Ποιοι ενδιαφέρονται για το έργο

    Σημειώνεται ότι τα σχήματα που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν  το έργο θα πρέπει να εξασφαλίσουν και χρηματοδότηση αφού το τεχνολογικό σύστημα και οι υπηρεσίες που το συνοδεύουν, θα αναπτυχθεί αρχικά με δικά τους κεφάλαια. Ένα από τα κριτήρια στη διεκδίκηση του έργου θα είναι  και το  κόστος που θα χρεώνει ο ανάδοχος τους πολίτες  για την απόκτηση της νέας ταυτότητας,    ενώ αντίστοιχες χρεώσεις θα υπάρχουν και για  τα άλλα έγγραφα, όπως διαβατήρια, που θα εκδίδει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.).

    1. ΟΤΕ: Εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο σχήμα υπό τη γερμανική Veridos, που ελέγχει στην Ελλάδα τη Veridos Ματσούκης.
    2. Space Hellas: Πραγματοποιεί επαφές μετο σχήμα του βελγικού ομίλου Zetes και της Pitkit Zetes Smartech, της κοινοπραξίας των Βέλγων με την ισραηλινή Pitkit που λειτουργεί το σύστημα των ταυτοτήτων στο Ισραήλ.
    3. Austria Card: Ο διεθνής όμιλος του επιχειρηματία Νίκου Λύκου, που διαθέτει πέντε παραγωγικές μονάδες σε Αυστρία, Ρουμανία, Ελλάδα και Αλβανία
    4. Toppan Printing: Ο ιαπωνικός κολοσσός, ελέγχει στην Ελλάδα την TG Printing Services. Η τελευταία είχε αναλάβει εδώ και χρόνια τη συντήρηση των συστημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζονται με την έκδοση ταυτοτήτων για τα σώματα ασφαλείας, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης.
    5. HID Global: Αμερικάνικη εταιρεία που ελέγχεται  από την σουηδική Assa Abloy, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κλειδαριών και συστημάτων πρόσβασης στον κόσμο. Μεγαλύτεροι μέτοχοι της Assa Abloy είναι οι οικογένειες των Σουηδών κροίσων Gustaf Douglas και Melker Schörling.
    6. Semlex: Η βελγική ετιαρεία ελέγχεται από τον συριακής καταγωγής επιχειρηματία Albert Karaziwan, ενώ διαθέτει ισχυρή παρουσία σε χώρες της Αφρικής.

    Επίσης, στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται, η ισπανική Fabrica Nacional de Moneda y Timbre:η γερμανική Muelhbauer, η βρετανική DeLaRue, οι γαλλικές Gemalto και Idemia που προέκυψε από τη συγχώνευση των γαλλικών ομίλων Morpho και Oberthur Technologies το 2017, ενώ ελέγχεται πλέον από την αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) Advent International.

    Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες

    Οι νέες ελληνικές ταυτότητες-κάρτες πολίτη θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον «θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».

    Η νέα ταυτότητα θα αποτελεί, λένε, ταυτότητα-κάρτα πολίτη και θα είναι διαδραστική, δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνει ο πολίτης τον φόρο, τον ΕΦΚΑ κ.λπ.

    Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες-κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Προδιαγραφές ασφάλειας για τα δελτία ταυτότητας

    Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να εκδίδονται υπό ενιαία μορφή πιστωτικής κάρτας (ID-1), θα περιλαμβάνουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη και θα τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ). Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου του εγγράφου, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε μικροκύκλωμα χωρίς επαφή. Τα δελτία ταυτότητας θα αναφέρουν τον κωδικό χώρας του κράτους μέλους που τα εκδίδει, εντός σημαίας της ΕΕ.

    Τα δελτία ταυτότητας θα έχουν ελάχιστη διάρκεια ισχύος πέντε ετών και μέγιστη διάρκεια ισχύος δέκα ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας μεγαλύτερης διάρκειας για άτομα άνω των 70 ετών. Εφόσον εκδίδονται, τα δελτία ταυτότητας για ανηλίκους μπορούν να έχουν περίοδο ισχύος μικρότερη των πέντε ετών.

    Σταδιακή κατάργηση των παλαιών δελτίων ταυτότητας
    Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ δύο έτη μετά από την έκδοσή τους, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα εκδιδόμενα νέα έγγραφα θα οφείλουν να πληρούν τα νέα κριτήρια.

    Σε γενικά πλαίσια, η ισχύς των υφιστάμενων δελτίων ταυτότητας που δεν πληρούν τις απαιτήσεις θα λήγει δέκα έτη μετά από την ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανόνων ή κατά την εκπνοή των δελτίων ταυτότητας, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη. Τα δελτία ταυτότητας που έχουν εκδοθεί για πολίτες άνω των 70 ετών θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας και διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ