• Business

    Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις θα τεθούν σε καθεστώς αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες

    banks


    Διακόσιους επιχειρηματικούς ομίλους έχουν θέσει σε προτεραιότητα για αναδιάρθρωση οι τράπεζες, δίνοντάς τους μια νέα ευκαιρία ενώ για αρκετούς μη βιώσιμους πλησιάζει η ώρα της κρίσης. Οι 200 πρώτοι, από τους κλάδους του τουρισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, των τροφίμων και ποτών, της υγείας και των ιχθυοκαλλιεργειών, θα μπουν σύντομα σε ένα δρόμο «αλά Μαρινόπουλος» με τη βοήθεια πλέον και του νόμου Σταθάκη.

    Οι τραπεζίτες ζητούν γρήγορη ψήφισή του, όπως και την αναθεώρηση του πτωχευτικού η οποία όμως καθυστερεί, ώστε να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες η έξωση των διοικήσεων και μετόχων που κωλυσιεργούν. Η περίπτωση Μαρινόπουλος αλλά και αυτή της Forthnet έχει ανοίξει την όρεξη των τραπεζών που παραδέχονται ότι έχουν καθυστερήσει να δράσουν σε πολλές υποθέσεις που χρονίζουν. Τα νομοθετικά εργαλεία φαίνεται να δίνουν πλέον την ευχέρεια κινήσεων για να απομακρύνουν, όπου χρειάζεται, όσους μετόχους δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη και να αναζητήσουν επενδυτικά σχήματα για τις εταιρείες. Επίσης θα απομακρυνθούν και οι ανίκανες διοικήσεις.

    Σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση των χρεών τους βρίσκονται, μεταξύ άλλων, εταιρείες όπως η Δωδώνη, η Σφακιανάκης, η εταιρεία Καλογήρου της οικογένειας Λεμονή, η Γκρίσιν, η Dionic, ο Βαράγκης, η Νίκας, η Μεβγάλ, η Lavipharm. Οι συγκεκριμένες και άλλες επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους βρίσκονται στο σχεδιασμό που έχουν κάνει οι τράπεζες για άμεση λύση.

    Όσοι μέτοχοι δεν συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση, θα βλέπουν την έξοδο και μάλιστα οι τράπεζες θα κυνηγήσουν όσους βρίσκονται στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών – και είναι πολλοί εκ των επιφανών επιχειρηματιών της χώρας – ώστε να εισπράξουν όπως, και όσα, μπορούν.

    Οι αναδιαρθρώσεις των βιώσιμων επιχειρήσεων προέχουν αλλά παράλληλα, θα γίνονται και ρευστοποιήσεις, τονίζουν οι τραπεζίτες. Ο στόχος είναι να αρχίσει η εφαρμογή του νόμου Σταθάκη αμέσως μόλις ψηφιστεί προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να μην χάνεται και άλλος χρόνος.

    Για τις τράπεζες είναι κρίσιμο να βρίσκονται επενδυτές που να συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση αφού χωρίς φρέσκο χρήμα, business plan και αποτελεσματικό μάνατζμεντ, το στοίχημα της αναδιάρθρωσης χάνεται. Η συμμετοχή της Σκλαβενίτης είναι προφανώς καίρια για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, τονίζει τραπεζίτης στο mononews και προσθέτει ότι το ραντάρ των τραπεζών θα επιχειρήσει να εντοπίσει funds που θα ενδιαφέρονταν για ελληνικές επιχειρήσεις ενώ ευχής έργον θα ήταν η συμμετοχή ελλήνων επιχειρηματιών που διαθέτουν την ευρωστία να επεκταθούν.

    Επιχειρηματίες όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος που έχει τονίσει ότι η εκκαθάριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες, ο Γ. Γεράρδος, ο Θ. Φέσσας, ο Απ. Βακάκης, Αθ.Λασκαρίδης, Γ.Αποστολόπουλος, Κ. Σαράντης δηλώνουν κατά καιρούς ανοικτοί σε πιθανές εξαγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βαρουφάκης για Στουρνάρα: Να απομακρυνθεί τωρα απο την ΤτΕ!

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Attica Bank: Ξεκινά τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου το πρόγραμμα εθελούσιας. Όλοι οι όροι

    MH XAΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ