• Business

    Πιερ Καστέλ: Ο μυστηριώδης δισεκατομμυριούχος, τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και η μάχη της διαδοχής

    • Bloomberg

    Pierre Castel, πρόεδρος της Patriarche


    Ξεκινώντας ως εργάτης σε έναν μικρό αμπελώνα στο Μπορντό της Γαλλίας, ο 96χρονος δισεκατομμυριούχος Πιερ Καστέλ κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία στον χώρο των ποτών αξίας 4,6 δις ευρώ.

    Τους τελευταίους μήνες απασχολεί τις αρχές και τους αναλυτές το μυστήριο που καλύπτει την λειτουργία των επιχειρήσεων του, τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής στην Ελβετία όπου αποφάσισε να αυτοεξοριστεί αλλά και η μάχη για την επόμενη μέρα της αυτοκρατορίας του.

    Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

    Ο Πιερ Καστέλ καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής του πορείας επέλεξε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και της τεχνολογίας. Απέφευγε τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές και τις συμφωνίες του προτιμούσε να τις «κλείνει» με μία… χειραψία.

    Για τους θαυμαστές του, ο δισεκατομμυριούχος ήταν ένας παλιομοδίτης επιχειρηματίας.

    «Ο τρόπος με τον οποίο ο Πιερ Καστέλ έχει οργανώσει τις εταιρείες του σίγουρα δεν είναι διαφανής, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο», δήλωσε Φιλίπ Πελ Κλαμούρ, επίκουρος καθηγητής στη σχολή επιχειρήσεων HEC Paris. «Δημιουργήθηκε από έναν άνθρωπο που έχτισε τα πάντα από την αρχή και ήθελε να διατηρήσει τον έλεγχο. Ο Πιερ Καστέλ είναι ο τύπος του ιδρυτή της εταιρείας που πιθανότατα θα πεθάνει στο τιμόνι».

    Ο Καστέλ, που περιγράφεται από το περιοδικό Challenges ως ο πλουσιότερος φορολογικός εξόριστος της Γαλλίας, πήγε στην Ελβετία λίγο μετά την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν. Σε μια σπάνια συνέντευξη χρόνια αργότερα, ο Καστέλ είπε ότι η Γαλλία ήταν «επικίνδυνη» και ότι οι φορολογικοί συντελεστές άνω του 50% ήταν απαράδεκτοι.

    Για περίπου επτά δεκαετίες, ο Καστέλ ήταν ο ηγέτης ενός τεράστιου ομίλου εμπορίας κρασιού και μπύρας που έχει τώρα ετήσια έσοδα περίπου 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και παγκόσμιο εργατικό δυναμικό 32.000.

    Η απόφαση του να μην έχει επαφές με τους δημοσιογράφους και να μην ανακοινώνει τα επόμενά του βήματα έχει δημιουργήσει ένα μυστήριο γύρω από την αυτοκρατορία του.

    Υπάρχουν ελάχιστες, έως καθόλου, πληροφορίες για το πώς διευθύνει την τεράστια επιχείρησή του.

    Όπως επίσης και ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία μετά τον θάνατό του.

    Η μάχη των διαδόχων

    Ο Καστέλ επέλεξε να διαρθρώσει τις επιχειρήσεις του σε ένα αρκετά πολύπλοκο μοντέλο διοίκησης, σύμφωνα με τους αναλυτές. Πίσω από αυτόν υπάρχει μία οικογένεια τεσσάρων αδελφών που κατά καιρούς έχουν περάσει από διευθυντικές θέσεις.

    Αυτή τη στιγμή κατέχουν κομβικές θέσεις στις επιχειρήσεις του τέσσερις ανιψιοί του αλλά και η κόρη του.

    Ο Καστέλ το 2010 παντρεύτηκε τη Φρανσουάζ, την επί χρόνια σύντροφό του, που τώρα έχει πεθάνει. Έχουν μια κόρη, τη Ρομί, η οποία γεννήθηκε το 1974, ζει στην Ελβετία και είναι ιδιοκτήτης του Chateau Cavalier, ενός αμπελώνα στη νότια Γαλλία που ειδικεύεται στα ροζ κρασιά, σύμφωνα με μια κατάθεση.

    Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει αποσυρθεί αλλά παραμένει «στα χαρτιά» πρόεδρος της αυτοκρατορίας που έχει χτίσει, «για να καθησυχάσει τους μετόχους».

    Ξεκίνησε ιδρύοντας το Castel Freres, το υποκατάστημα κρασιού που τώρα διευθύνεται από τους γιους του αείμνηστου αδελφού του Ανγκέλ και είναι μια επιχείρηση 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Το Castel Freres έχει τουλάχιστον 20 αμπελουργικές ιδιοκτησίες στη Γαλλία με περισσότερα από 2.470 στρέμματα αμπέλια. Διαθέτει επίσης περίπου 500 καταστήματα κρασιού Nicolas σε όλη τη χώρα και επεκτείνεται φέτος με την προγραμματισμένη εξαγορά του διαδικτυακού διανομέα αλκοόλ Vinatis.

    Ωστόσο, ο κύριος παράγοντας των μεγαλύτερων εσόδων του ομίλου είναι το μεγαλύτερο υποκατάστημα μπύρας και αναψυκτικών που διατηρεί  σε περισσότερες από δώδεκα αφρικανικές χώρες. Η επιχείρηση στην Αφρική, με επικεφαλής τους γιους της εκλιπούσας αδερφής του Καστέλ, Πιλάρ, έχει μια μακροχρόνια συνεργασία με τον κολοσσό της μπύρας Anheuser-Busch InBev SA στην περιοχή και ήταν μέχρι πρόσφατα ένας σημαντικός εμφιαλωτής της Coca-Cola Co.

    Οι εταιρείες που σχετίζονται με τον Καστέλ διαθέτουν επίσης σημαντικές εμπορικές συμμετοχές σε ακίνητα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Zambal Spain Socimi SA συγκέντρωσε ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως κτίρια γραφείων στη Μαδρίτη.

    Η φοροδιαφυγή

    Οι περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις του Καστέλ ήρθαν στο φως πριν λίγους μήνες, όταν οι φορολογικές αρχές στην Ελβετία ξεκίνησαν έρευνα για τις δραστηριότητες του 96χρονου επιχειρηματία, οι οποίες κατέληξαν σε μία δικαστική απόφαση που καταδίκασε τον Καστέλ να πληρώσει 415 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (443 εκατομμύρια δολάρια) σε αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα για αδήλωτα έσοδα και πλούτο.

    Καθώς ο Καστέλ άσκησε έφεση κατά της απόφασης, η νομική διαμάχη έριξε άπλετο φως στη λειτουργία μιας από τις πιο «άγνωστες»  περιουσίες της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η περιουσία της οικογένειας Καστέλ ξεπερνάει τα 5 δις δολάρια.

    Το πλήρες όνομά του είναι Πιερ Ζεζού Σεμπαστιάν Καστέλ (Pierre Jesus Sebastian Castel), όμως ο ίδιος επέλεξε να εμφανίζεται ως Ζεζού Καστέλ.

    Σύμφωνα με τις ελεγκτικές αρχές στην Ελβετία, τους πήρε μερικές δεκαετίες μέχρι να καταλάβουν, όπως αναφέρει το περιοδικό Le Point, ότι ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος των ομίλων Cassiopee και Patriarche, επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας 215 εταιρειών σε 40 χώρες είναι ο ίδιος άνθρωπος με τον Ζεζού Καστέλ, ο οποίος φυσικά δεν δήλωνε το σύνολο της περιουσίας του στη φορολογική δήλωση.

    Όλα αυτά τα χρόνια, ο Πιερ Ζεζού Σεμπαστιάν Καστέλ έδινε συνεντεύξεις ως επικεφαλής της αυτοκρατορίας ποτών και φιλοξενούνταν κάθε χρόνο στο αφιέρωμα του περιοδικού Bilan για τους 300 πλουσιότερους ανθρώπους της Ελβετίας. Ο Καστέλ με την οικογένειά του βρίσκονται πάντα στην πρώτη 20άδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Γκ. Αντάνι: Ο Ινδός billionaire, πλουσιότερος από τον Μπάφετ και τον Mπέζος και οι business με την Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ