• Business

    Ποια είναι η οικογένεια Χατζηλαζάρου που αγόρασε το «Τιτάνια» – Από μετανάστες στο Κονγκό κορυφαίοι ξενοδόχοι

    Ο Γιάννης Χατζηλαζάρου


    Λίγο μετά τον εμφύλιο 1946-1949 και η Ελλάδα είναι μια κατεστραμμένη χώρα. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες αποφασίζουν να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

    Αλλοι πήγαν στην Αυστραλία, άλλοι στην Αμερική, άλλοι στη Γερμανία και το Βέλγιο και άλλοι στην… Αφρική.

    Μια πολυμελής οικογένεια από τη Ρόδο και από την φτωχική τότε περιοχή του Ασκληπιού, ψάχνει να βρει την τύχη της στο Κονγκό. Η οικογένεια Χατζηλαζάρου η οποία είχε επτά παιδιά αντιλαμβάνεται ότι στην μετεμφυλιακή Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές προοπτικές επιβίωσης.

    Τα πρώτα τρία αδέρφια ξεκινούν το μακρύ ταξίδι για το Κονγκό και στη συνέχεια, το 1965, ακολουθεί ο Ιωάννης Χατζηλαζάρου σε ηλικία 17 ετών, μαζί με ένα ακόμη μέλος της οικογένειας. Τα πέντε από τα επτά παιδιά, μετανάστες με ελάχιστες δραχμές στην τσέπη, αλλά με όρεξη για δουλειά, όραμα και το ελληνικό δαιμόνιο να τους κυριεύει, ξεκινούν με δυσκολίες τη νέα τους ζωής αλλά σύντομα προκόβουν.

    Με μπροστάρη τον μεγάλο αδελφό Χατζηλαζάρου, στήνουν αρχικά μια μικρή επιχείρηση εμπορίου, φτιάχνουν δύο εργοστάσια κοπής ξύλου, ξεκινούν εξαγωγές σε άλλες χώρες, φτιάχνουν ένα ακόμη εργοστάσιο παραγωγής υφασμάτων. Σε μια περίοδο απασχολούσαν πάνω από 360 εργαζόμενους αποδεικνύοντας ότι οι Ελληνες της διασποράς που έφυγαν από την πατρίδα που δεν μπορούσε καν να τους θρέψει, μπορούν να γίνουν πλούσιοι με τη δουλειά και το μυαλό τους.

    Ο Ιωάννης Χατζηλαζάρου, ο προτελευταίος από τα 7 παιδιά, ο οποίος είναι σήμερα ένας από τους πλέον πετυχημένους ξενοδόχους στην Ελλάδα κι αυτός που αγόρασε το ιστορικό Τιτάνια στο κέντρο της Αθήνας, μένει στο Κονγκό για 25 χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 η χώρα της Αφρικής σπαράσσεται από εμφύλιο και ξεκινούν οι κρατικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.

     

    Η Μαρία και ο Γιάννης Χατζηλαζάρου

    Η οικογένεια Χατζηλαζάρου αρχίζει σταδιακά να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς κι ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα καθώς η αφρικανική χώρα δεν έχει μέλλον για τους ξένους επιχειρηματίες.

    Ο Χατζηλαζάρου επισκέπτεται τακτικά την πατρίδα του τη Ρόδο και το 1977 γνωρίζει και παντρεύεται τη γυναίκα του. «Την παντρεύτηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες και την πήρε μαζί του στην Αφρική», λένε όσοι γνωρίζουν την οικογένεια.

    Ο επιχειρηματίας βλέπει ότι ο τουρισμός είναι το μέλλον της Ελλάδας και αρχίζει να αγοράζει εκτάσεις για να επενδύσει. Η πρώτη του αγορά το 1987 είναι… χωράφια στο Κιοτάρι της Νότιας Ρόδου και τρία χρόνια αργότερα ξεκινά την κατασκευή του πρώτου ξενοδοχείου το οποίο ονομάζει Rodos Princess.

    Είναι η αρχή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στον τουρισμό και όταν το 1993 ξεκινά με πολλά προβλήματα η λειτουργία του ξενοδοχείου κανείς δεν περιμένει το «ξεπέταγμα» της οικογένειας.

    Το 1997 αγοράζει μακριά από τη θάλασσα, σε κάποιο βουνό, ένα ξενοδοχείο, το Princess Sun και μετά από δύο χρόνια αγοράζει 116 στρέμματα στην περιοχή Λοθιάρικα της Λάρδου και ξεκινά το τρίτο ξενοδοχείο, το Lindos Princess.

    Το 2007 αγοράζει 120 στρέμματα στο Κιοτάρι και κτίζει ένα πεντάστερο με 400 δωμάτια. Η μικρή «δυναστεία» στην ξενοδοχειακή αγορά της Ρόδου, έχει πλέον γερές βάσεις.

    Το 2012 Ιδρύεται το πολυτελές ξενοδοχείο Boutique 5 Hotel & Spa στο Κιοτάρι, το οποίο απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Το ίδιο έτος, ιδρύεται το ξενοδοχείο 5 αστέρων Princess Andriana Resort & Spa. Το 2018 το Mayia Exclusive Resort & Spa, το νέο μέλος του ομίλου H Hotels Collection, ανοίγει τις πόρτες του το καλοκαίρι. Παράλληλα, το Boutique 5 Hotel & Spa πιστοποιείται ως το πρώτο boutique ξενοδοχείο στην Ελλάδα.

    Το 2022 ο Όμιλος H Hotels Collection Hatzilazarou Group αναδείχθηκε True Leader για το 2022 από την ICAP CRIF. Ανάμεσα σε 80.000 υποψήφιες Εταιρείες που εξετάστηκαν, 95 από αυτές ξεχώρισαν πληρώντας 4 αντικειμενικά κριτήρια.

    Συμπεριλαμβάνονται στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες ή στους 200 πιο κερδοφόρους Ομίλους για το 2022, συγκαταλέγονται στις 500 Εταιρείες ή 150 Ομίλους με το μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού και έχουν αυξήσει το προσωπικό τους από το 2021 στο 2022, έχουν υψηλό ICAP CRIF Credit Score και βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις του Κλάδου τους με βάση τον Κύκλο Εργασιών

    Ο όμιλος «H Hotels Collection», μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, διαθέτει πλέον 7 ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο νησί και επεκτείνεται για πρώτη φορά εκτός Ρόδου αποκτώντας το Τιτάνια στην οδό Πανεπιστημίου.

    Οι αγορές από τους Βρετανούς

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 η βρετανική London & Regional Group πραγματοποιεί την πρώτη της επένδυση στην Ελλάδα και δύο χρόνια αργότερα αγοράζει και το Τιτάνια. Πριν από μερικούς μήνες το Rhodes Bay Resort (το πρώην Amathus), το συγκρότημα των 357 δωματίων στην Ιξιά της Ρόδου, περνά στα χέρια του Γιάννη Χατζηλαζάρου ο οποίος διαθέτει στο νησί 2.445 δωμάτια με πάνω από 8.000 δωμάτια και 1.700 εργαζόμενους, και είναι ο «κυρίαρχος» του ξενοδοχειακού τουρισμού.

    Στις καταστροφικές για το νησί πυρκαγιές του 2023, ο όμιλος παθαίνει μεγάλη ζημιά καθώς δύο ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου και πλέον ανακαινίζονται για τη φετινή σεζόν.

     

    Σταμάτης, Παναγιώτης, Ανδριάνα, Μαρία και Γιάννης Χατζηλαζάρου από την εκδήλωση για τα 25 χρόνια του ομίλου το 2018

     

    Ο Γιάννης Χατζηλαζάρου παραμένει ο ιθύνων νους του ομίλου «H Hotels Collection» αλλά πλέον έχει μαζί του τα τρία του παιδιά, τον Σταμάτη, τον Παναγιώτη και την Ανδριάνα οι οποίοι συνεχίζουν δυναμικά τις δραστηριότητες της οικογένειας.

    Το Τιτάνια είναι πλέον το νέο πετράδι στο στέμμα της οικογένειας η οποία εκτιμά ότι η έκρηξη του τουρισμού στην Αθήνα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου. Αλλωστε, το Τιτάνια φέρει βαρύ όνομα στην ξενοδοχειακή αγορά και βρίσκεται σε ιδανική θέση στο κέντρο της πόλης.

    Το ξενοδοχείο Τιτάνια ξεκίνησε να κτίζεται το 1971 και εγκαινιάστηκε το 1976 στο σημείο που ήταν ο ιστορικός κινηματογράφος Τιτάνια. Εχει ανακαινιστεί δύο φορές, το 2004 και το 2017 και πλέον διαθέτει 385 δωμάτια, μια από τις μεγαλύτερες συνεδριακές αίθουσες της πρωτεύουσας κι ένα εντυπωσιακό εστιατόριο στον τελευταίο από τους 11 ορόφους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Χατζηλαζάρου είναι μεγαλομέτοχος της ομάδας μπάσκετ του Κολοσσού της Ρόδου κι έχει βοηθήσει σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια για την αξιοπρεπή πορεία της στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Εξαγοράστηκε το ιστορικό ξενοδοχείο Titania – Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης
    Ελούντα: Αύξηση της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών στα 300 εκατ. πέτυχε ο Μαντωνανάκης
    Quest: Γίναμε αποδέκτες προτάσεων για την ACS, δεν υπάρχει δεσμευτική συμφωνία
     



    ΣΧΟΛΙΑ