• Business

    Philip Morris: Γιατί συνεχίζει τις εξαγορές στη φαρμακοβιομηχανία – Οι νέοι στόχοι

    • Bloomberg

    Jacek Olczak, Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris


    Όταν η Philip Morris International προσέγγισε για πρώτη φορά τη Moira Gilchrist, εκείνη αναρωτήθηκε τι ζητούσε μια καπνοβιομηχανία από μία επιστήμονα που είχε προηγουμένως εργαστεί σε κλινικές δοκιμές για αντικαρκινικά φάρμακα.

    Η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο εξέταζε τρόπους μεταφοράς της νικοτίνης σε ένα προϊόν που θα μείωνε τις επιβλαβείς χημικές ουσίες του καπνίσματος και είχε ανάγκη από την εμπειρία της. Η Gilchrist, καπνίστρια εκείνη την εποχή, έκανε το άλμα το 2006 -σοκάροντας φίλους και συναδέλφους – και έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους του φαρμακευτικού κλάδου που εντάχθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες, οι οποίες θεωρούνταν από πολλούς εχθρός της υγείας.

    «Σκέφτηκα πως αν μπορέσουν να το κάνουν αυτό σωστά, θα είναι μια λύση για μένα προσωπικά, αλλά και για όλους τους άλλους στον πλανήτη που, όπως εγώ, ανάβουν τσιγάρα παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τους κινδύνους», δήλωσε η Gilchrist.

    Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η Philip Morris International, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται οι μάρκες Marlboro και Chesterfield, αποκομίζει το 25% των πωλήσεών της, συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από προϊόντα χωρίς καπνό και στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό αυτό πάνω από το 50% έως το 2025.

    Η IQOS, η συσκευή που ανέπτυξε με την βοήθεια της Gilchrist, δημιούργησε μια εντελώς νέα γραμμή δραστηριότητας για την καπνοβιομηχανία, ανεβάζοντας τον πήχη του ανταγωνισμού για ανταγωνιστικές όπως η British American Tobacco και η Imperial Brands.

    Η επανάσταση των προϊόντων χωρίς καπνό ήταν απαραίτητη και για άλλους λόγους: οι πωλήσεις τσιγάρων στον ανεπτυγμένο κόσμο μειώνονται και τα κυβερνητικά μέτρα γίνονται όλο και πιο αυστηρά. Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν πλήρως τα τσιγάρα μενθόλης, ενώ το Μπρούκλαϊν, ένα προάστιο της Βοστώνης, θα απαγορεύσει την πώληση προϊόντων καπνού σε όλους όσοι γεννήθηκαν αυτόν τον αιώνα.

    Η εξαγορά της Vectura

    Με τις τάσεις του καπνίσματος να κινούνται μονόδρομα, η Philip Morris με έδρα τη Γενεύη, η οποία αποσχίστηκε από την Altria Group στις ΗΠΑ πριν από μια δεκαετία, αναζητά αλλού έσοδα, ακόμη και σε συστήματα χορήγησης φαρμάκων.

    Προχωρώντας σε μία από τις πιο τολμηρές κινήσεις στην ιστορία της, η εταιρεία ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα εξαγοράσει την βρετανική φαρμακοβιομηχανία Vectura Group που αναπτύσσει φάρμακα για το άσθμα. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόκτηση της Fertin Pharma, που παράγει τσίχλες νικοτίνης και παστίλιες για αναλγητικά, η Philip Morris International οπλίζεται για να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων προϊόντων χωρίς νικοτίνη.

    Stubbing Out

    Παρά τις ενστάσεις που μπορεί να διατυπώνουν κάποιοι, η μεγαλύτερη απειλή για τη συμφωνία μπορεί να είναι μια ανταγωνιστική προσφορά από την Carlyle Group. Ο όμιλος private equity Carlyle είχε συμφωνήσει κάποια στιγμή να εξαγοράσει τη Vectura, όμως η Philip Morris βγήκε μπροστά και τώρα εξετάζει τις επιλογές του, όπως το ενδεχόμενο μίας αντιπρότασης εξαγοράς.

    Butting Out

    Έμφαση στα προϊόντας χωρίς καπνό

    Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Philip Morris, Jacek Olczak, οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι αδικαιολόγητες. Αν και το 75% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από προϊόντα καπνού, η πλειονότητα των επενδύσεών της είναι πλέον σε προϊόντα χωρίς καπνό και τα λεγόμενα προϊόντα πέραν της νικοτίνης, επισημαίνει.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, «η φιλοδοξία μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα του καπνίσματος και δεν είναι ένα όνειρο χωρίς ουσία – υπάρχει η τεχνολογία γι’ αυτό».

    Οι εξαγορές των Vectura και Fertin ανοίγουν νέους ορίζοντες στην εταιρεία σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο προϊόντων χωρίς νικοτίνη που αναπτύσσει.

    Σημειώνεται ότι η Vectura διερευνά επίσης την εισπνοή ως τρόπο αντιμετώπισης μη αναπνευστικών παθήσεων, όπως οι πνευμονικές αγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ακόμη και η Covid-19.

    Ο πρόεδρος της Philip Morris, Ανδρέας Καλαντζόπουλος, αναφέρει ως παράδειγμα τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και μπορεί να μασούν ασπιρίνη για να επιβραδύνουν και να περιορίσουν την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου στο αίμα. Αλλά σε μια δύσκολη κατάσταση, ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης ενδέχεται να μην αρχίσει να λειτουργεί αρκετά γρήγορα.

    «Με την εισπνοή, η βιοδιαθεσιμότητα είναι θέμα 1-2 λεπτών και αυτό μπορεί να σώσει πολλές ζωές», λέει ο κ. Καλαντζόπουλος. Και προσθέτει ότι στόχος της Philip Morris δεν είναι να ανακαλύψει νέες θεραπείες, αλλά να βρει τρόπους να επιταχύνει τη θεραπευτική δράση υφιστάμενων φαρμάκων, καθώς η εισπνοή είναι ο δεύτερος ταχύτερος τρόπος να εισέλθουν τα μόρια στην κυκλοφορία του αίματος μετά την ένεση.

    Gaining Steam

    Tobacco Turnout

    Το The Cube

    Μεγάλο μέρος του μέλλοντος της Philip Morris βρίσκεται στο The Cube, το ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στις όχθες της λίμνης Neuchatel στην Ελβετία.

    Σε ένα δωμάτιο, δεκάδες μηχανήματα δοκιμάζουν θερμαινόμενες ράβδους καπνού για να διασφαλίσουν ότι θα δώσουν τις 14 ρουφηξιές που υπόσχεται, σε διάρκεια έξι λεπτών. Σε ένα άλλο, ένας θάλαμος γεμάτος IQOS ελέγχεται για τα σωματίδια και την τοξικότητά τους. Ορισμένες δοκιμές γίνονται σε ανακατασκευασμένο πνευμονικό ιστό που χρησιμοποιείται για εργαστηριακές δοκιμές.

    Για την ανάπτυξη αυτών των νέων προϊόντων και την κάμψη τυχόν επιφυλάξεων με στατιστικά και επιστημονικά στοιχεία, έχουν προσληφθεί εκατοντάδες ειδικοί από τους τομείς της ιατρικής, της φαρμακευτικής, των βιοεπιστημών και των ηλεκτρονικών, καθώς και στον τομέα της επικοινωνίας,

    Η ευκολία με την οποία η Philip Morris προσλαμβάνει νέους εργαζομένους σήμερα, έρχεται σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε την εποχή που πρωτοπροσλήφθηκε η Gilchrist. Εκείνη την εποχή, η πρόσληψη κόσμου προερχόμενου από τη φαρμακοβιομηχανία ήταν πιο δύσκολη, επειδή οι άνθρωποι δίσταζαν να ενταχθούν σε μια βιομηχανία που συνδεόταν με ασθένειες και την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

    «Υπήρξαν εκείνοι που είπαν “Τι; Γιατί;” και άλλοι που υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να το κάνω αυτό», λέει η Gilchrist. «Για χρόνια, οι άνθρωποι αναρωτιούνταν τι στο διάολο έκανα», προσθέτει.

    Τώρα, λέει η ίδια, η εταιρεία παίρνει πολλά βιογραφικά, καθώς οι άνθρωποι βάζουν όλο και περισσότερο στην άκρη τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τον καπνό και εστιάζουν στο να αλλάξουν την ίδια τη βιομηχανία.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ