• Pharma & Health

    Σταύρος Δέμος: Ιδρυτής μιας βιομηχανίας πρότυπο

    Σταύρος Δέμος: Ιδρυτής μια βιομηχανίας πρότυπο


    Στην εταιρεία του τον υποδέχονται όλοι με το χαμόγελο. Όχι γιατί είναι το μεγάλο αφεντικό, μα γιατί με τους περισσότερους εργαζόμενους έχει προσωπική σχέση.

    «Οι βιομηχανίες δεν είναι του κτήτορα, που έφτιαξε τους τοίχους, ανήκουν στο προσωπικό, που εργάζεται σε αυτές», είναι το μότο του Αρκά Σταύρου Δέμου, ιδρυτή και προέδρου της φαρμακευτικής εταιρείας DEMO ΑΒΕΕ. Ενός ανθρώπου γελαστού, ευφυή, που δεν ξεχνάει ποτέ πώς και από πού ξεκίνησε.

    Πατρική φιγούρα, παραμένει πνεύμα ανήσυχο, κάτι που μαρτυρά η άσβεστη σπιρτάδα στα μάτια του, παρά την προχωρημένη του ηλικία.

    Από μικρός ονειρευόταν να ιδρύσει μια φαρμακευτική βιομηχανία, από όταν έφτιαξε οινόπνευμα από πατάτες, στο γυμνάσιο ακόμη. Σπούδασε με υποτροφία στη Βιομηχανική και στη συνέχεια στη Φαρμακευτική Σχολή στην Αθήνα. Ξεκίνησε να εργάζεται στη Μινέρβα, χρόνια αργότερα άνοιξε το δικό του φαρμακείο στου Παπάγου. Οι τέσσερις όμως τοίχοι του φαρμακείου τον «έπνιγαν» και σύντομα ίδρυσε τη δική του φαρμακοβιομηχανία. Η πορεία προς την κορυφή ήταν, πλέον, μονόδρομος.

    Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

    Το εργοστάσιο της εταιρείας DEMO στο Κρυονέρι Αττικής είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με υπερσύχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 66.000τμ, στις οποίες περιλαμβάνονται σύγχρονα εργαστήρια Έρευνας, Ανάπτυξης και Ποιοτικού Ελέγχου, έκτασης 4.000+ τμ.

    Η DEMO είναι πρώτη εταιρεία σε νοσοκομειακές πωλήσεις στην Ελλάδα στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών και διαθέτει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης για τα ελεγχόμενης αποδέσμευσης ενέσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Με 2.700 σκευάσματα εγκεκριμένα σε 85 χώρες και πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό, η DEMO στοχεύει στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης και στην αξιόπιστη κάλυψη των αναγκών της αγοράς στην Ελλάδα και στον κόσμο.

    Ο κ. Σταύρος Δέμος έχει δεχθεί δεκάδες τιμητικές διακρίσεις. Ο ίδιος ξεχωρίζει εκείνη από το Πανεπιστήμιο των Εθνών – όταν ο ίδιος ο πρύτανης τον τίμησε για το ήθος του και για την επαγγελματική του σταδιοδρομία. – αλλά κι εκείνη από την ένωση Τριπολιτσιωτών.

    «Αυτό είναι το βραβείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ως τώρα το έχουν πάρει τρεις», λέει με καμάρι.

    Με πίστη στον Θεό, αλλά και πίστη στις δυνατότητές του, πρεσβεύει πως ο άνθρωπος πρέπει να είναι αποτελεσματικός στη ζωή του. «Να είναι δραστήριος, να είναι εργατικός, να είναι ζωντανός, να είναι φιλόδοξος, να έχει οράματα. Να μη σκέπτεται μόνο το σήμερα. Η ζωή είναι δύσκολη και περνάει γρήγορα. Αυτά τα χρόνια στα έχει δώσει η ζωή, η φύση, για να τα εκμεταλλευτείς. Τα γλέντια δε φέρνουν αποτέλεσμα. Τα γλέντια διασκεδάζουν τον οργανισμό. Ο οργανισμός, όμως, έχει ανάγκη την ανάπτυξη, έχει ανάγκη τη φιλοδοξία, έχει ανάγκη την αποδοχή από τους άλλους», επισημαίνει ο leader της ισχυρής φαρμακοβιομηχανίας.

    Σταύρος Δέμος: Ιδρυτής μια βιομηχανίας πρότυπο

    Σταύρος Δέμος: Το μυστικό της επιτυχίας

    Η πορεία προς την κορυφή δεν ήταν ρόδινη, υπήρξαν και δύσκολες περίοδοι. Ωστόσο το ισοζύγιο είναι θετικό. Και εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πώς τα κατάφερε ο κ. Σταύρος Δέμος, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του. Η συνταγή είναι μάλλον απλή, καίτοι καθόλου αυτονόητη. Δουλειά και θετική σκέψη, το μότο της σύγχρονης εποχής.

    «Πιστεύω στη θετική σκέψη . Ποτέ μα ποτέ δεν έχω σκεφτεί ότι θα αποτύχω σε κάτι. Συμβουλεύω όλους τους νέους και όλους τους ανθρώπους να έχουνε θετική σκέψη , να βάζουνε στόχους και να κυνηγάνε τα όνειρα τους. Βέβαια η τύχη πρέπει να συνυπάρχει με την εργατικότητα και με τη φιλοδοξία. Τύχη χωρίς εργατικότητα, χωρίς φιλοδοξία, χωρίς έρευνα, δεν έρχεται. Την τύχη πρέπει να την κυνηγήσεις για να έρθει. Και η τύχη σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι εργατικός, σε έναν άνθρωπο που είναι φιλόδοξος, σε έναν άνθρωπο που σκέφτεται για το μέλλον του, θα έρθει».

    Σταύρος Δέμος: Ιδρυτής μια βιομηχανίας πρότυπο

    Πιστός στις αξίες του

    Όπως διαπιστώνουμε κάθε φορά, που έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με σπουδαίους ανθρώπους, έτσι και η περίπτωση του κ. Δέμου – case study για κάποιους από την εγχώρια και τη διεθνή αγορά – αποδεικνύει ότι όλα ξεκινούν από την οικογένεια.

    Ο ίδιος συγκινείται και συγκινεί, όταν θυμάται τους γονείς του. «Τους σκέφτομαι ακόμη με μεγάλο σεβασμό. Η μητέρα μου ήταν Μικρασιάτισσα από το Αϊβαλί. Αυτή μου κληρονόμησε τη φιλομάθεια και την πρόοδο. Ο πατέρας μου ήτανε Αρκάς και μου έμαθε την εργατικότητα. Έλεγε: το αύριο είναι το σήμερα και το σήμερα είναι το χθες. Ό,τι είναι να κάνεις, κάντο τώρα. Αύριο είναι αργά, το έχεις χάσει. Αυτά τα πράγματα μέχρι τώρα τα έχω κάνει ευαγγέλιο και τα εφαρμόζω».

    Ο Σταύρος Δέμος δεν κρύβει την αδυναμία του στη σύζυγό του Δήμητρα, με την οποία παντρεύτηκαν το 1964 και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τη Στέλλα, την Ιωάννα και τον Δημήτρη. «Η γυναίκα μου στάθηκε δίπλα μου και κράτησε την οικονομική διαχείριση, στο οποίο εγώ δεν τα καταφέρνω και τόσο καλά», μας λέει γελώντας (να προστεθούν οι λέξεις).
    Όσο για τα εγγόνια του, δηλώνει ανερυθρίαστα… «χαζοπαπούς». Τα λατρεύει και τα καμαρώνει.

    Αφού τον αποχαιρετούμε, μέσα μας αντηχούν τα λόγια του: «Η υστεροφημία είναι για τον άνθρωπο η ταυτότητα που φέρει και δεν μπορεί ούτε να πουληθεί, ούτε να αγοραστεί από κανέναν».

    Σταύρος Δέμος: Ιδρυτής μια βιομηχανίας πρότυπο

    «Σταθμοί» στην ιστορία της DEMO

    • Το 1966 ιδρύθηκε η ατομική επιχείρηση Σταύρος Δέμος. Έναν χρόνο αργότερα, το 1967, ιδρύθηκε η ετερόρρυθμη εταιρεία Σταύρος Δέμος & Σία. Σκοπός των δύο αυτών επιχειρήσεων ήταν η παραγωγή και η διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία παρασκευάζονταν σε εργοστάσια τρίτων.
    • Το 1969 αγοράστηκε το πρώτο ιδιόκτητο οικόπεδο στο 21ο χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και το 1973, με τη συγχώνευση αυτών των επιχειρήσεων, ιδρύθηκε η Οικογενειακή Ανώνυμος Εταιρεία DEMO ABEE, η οποία λειτουργεί από τότε με τη σημερινή της μορφή.
    • Το 1976 η DEMO ανέγειρε την πρώτη της Βιομηχανική Μονάδα και άρχισε την παραγωγή των προϊόντων της στις δικές της κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο, με πρόσοψη την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του 21ου χλμ. Με δικές της, πλέον, παραγωγικές εγκαταστάσεις, η DEMO άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια να καθιερωθεί στον χώρο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας και κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει η πρώτη Νοσοκομειακή εταιρεία. Μετά από αυτή την επιτυχία, προσανατολίζεται στις εξαγωγές.
    • Το 1980 πραγματοποιεί τις πρώτες της εξαγωγές σε Αλγερία, Τυνησία, Ζαΐρ, Κύπρο και Σουδάν με μεγάλη επιτυχία.

    Σήμερα τα προϊόντα της DEMO εξάγονται σε περισσότερες από 85 χώρες σε όλο τον κόσμο, με μεγάλα μερίδια αγοράς στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, κ.α.

    Σταύρος Δέμος: Ιδρυτής μια βιομηχανίας πρότυπο
    Αυτή είναι η πρώτη μακέτα, η πρώτη διαφήμιση της εποχής εκείνης για προϊόν της DEMO. Το CEPAN ήταν αναβράζoν δισκίο βιταμίνης C

    Στόχος της DEMO δεν ήταν μόνο η κερδοφορία, αλλά και η παραγωγή υψηλής ποιότητας φαρμάκων, τα οποία θα βοηθούσαν αποτελεσματικά στη θεραπεία των ασθενών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πέτυχε απόλυτα αυτόν τον στόχο, αφού τα προϊόντα της DEMO δεν δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα στους ασθενείς και είχαν σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να γίνει επίσημη προμηθεύτρια του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

    • Το 1992 πραγματοποιεί επέκταση των κτιριακών και των μηχανολογικών της εγκαταστάσεων, για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Το όραμα, όμως, των ιδιοκτητών της DEMO ήταν ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων, ώστε η εταιρεία να εξελιχθεί σε μία μεγάλη Βιομηχανία Φαρμάκων εφάμιλλη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Σήμερα είναι, το μεγαλύτερο εργοστάσιο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως στην παραγωγή ενεσίμων
    • Το 1997 αγοράσθηκε το όμορο οικόπεδο, στο οποίο άρχισε η ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας Βιομηχανικής μονάδας, οι εργασίες των οποίων ολοκληρώθηκαν στα μέσα του 2001. Παράλληλα με την παραγωγή των δικών της προϊόντων, η DEMO άρχισε τη 10ετία του ΄90 να διαθέτει στην ελληνική αγορά και προϊόντα μεγάλων Οίκων του εξωτερικού, τους οποίους αντιπροσωπεύει αποκλειστικά.
    • Το 2002 αγοράστηκε έτερο όμορο οικόπεδο 6.300τ.μ. επί του οποίου ανεγείρεται το νέο τρίτο βιομηχανικό κτίριο 12.000τ.μ., με την ολοκλήρωση του οποίου η DEMO διαθέτει 46.000,00τ.μ. στεγασμένη επιφάνεια.
    • Το 2007 ολοκληρώθηκαν οι κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, δαπάνης ύψους 35.000.000,00€ και η ανέγερση νέου κτιρίου 5.000τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης για γραφεία και αποθήκες.
    • Η δεκαετία 2008 – 2018 βρίσκει τη DEMO να επενδύσει εκ νέου με γραφεία στην Κίνα, θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία, επέκταση των υφισταμένων εγκαταστάσεων και ανέγερση μιας νέα μονάδας στο Κρυονέρι.

    Σήμερα η DEMO διαθέτει 4 παραγωγικές μονάδες, έκτασης 66.000 τμ, 33 γραμμές παραγωγής και 33 γραμμές συσκευασίας. Το μεγάλο επενδυτικό πλάνο της DEMO για την επόμενη 5ετία δίνει έμφαση στην παραγωγή πρώτων υλών, την έρευνα, την ενίσχυση της παραγωγής και τη βιοτεχνολογία.

    Το σύνολο των επενδύσεων της εταιρίας στην Ελλάδα θα δώσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία, την αγορά εργασίας, το ελληνικό φάρμακο και την επιστήμη, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το νέο κεφάλαιο στην εξαγωγική δραστηριότητα της DEMO με περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης διεθνώς.



    ΣΧΟΛΙΑ