• Pharma & Health

    “Πράσινο φως” για έγκριση τριών νέων φαρμάκων στην Ευρώπη


    Τρία φάρμακα, ένα για τη θεραπεία του ιού HIV, ένα για την αντιμετώπιση του πόνου και ένα για τη θεραπεία του καρκίνου,  έλαβαν θετική γνωμοδότηση από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) και προτάθηκαν για έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), κατά την τελευταία συνεδρίαση της  Επιτροπής.

    Το πρώτο είναι το Biktarvy της Gilead για τη θεραπεία της HIV-1 λοίμωξης.

    Πρόκειται για έναν συνδυασμό σταθερής δόσης τριών δραστικών ουσιών (bictegravir50mg/emtricitabine 200mg/tenofovir alafenamide 25mg), ο οποίος επιτυγχάνει μια ισχυρή αντιρετροϊκή απόκριση σε μία αγωγή ημερησίως, με ένα μόνο χάπι.

    Το φάρμακο έχει δείξει υψηλά ποσοστά ιικής καταστολής και καμία ανθεκτικότητα προερχόμενη από τη θεραπεία, κατά τη διάρκεια των 48 εβδομάδων σε κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ που περιλαμβάνουν ενήλικες ασθενείς που δεν έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία μεταξύ ενηλίκων με ιική καταστολή που έχουν αλλάξει θεραπευτικές αγωγές.

    Η αίτηση περιέχει δεδομένα από τέσσερις μελέτες φάσης ΙΙΙ, στις οποίες το σχήμα πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο (μη κατωτερότητα σε σχέση με την ντουιτεγκραβίρη ή DTG της ViiV Healthcare), στις 48 εβδομάδες. Η θεραπεία εγκρίθηκε στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε, επίσης, την έγκριση ενός υβριδικού φαρμάκου, του Dzuveo (σουφεντανίλη),  της FGK Representative Service GmbH, για τη θεραπεία του πόνου.

    Η έγκριση των υβριδικών φαρμάκων βασίζεται εν μέρει στα αποτελέσματα δοκιμών που διενεργούνται στο φάρμακο αναφοράς και εν μέρει σε νέα δεδομένα.

    Το φάρμακο, το οποίο είναι οπιοειδές,  παράγει αναλγησία ενεργοποιώντας τους μ- υποδοχείς οπιοειδών, κυρίως εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος, με πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες τη ναυτία, τον εμετό και την πυρεξία.

    Τέλος, η Επιτροπή εξέφρασε την υποστήριξή της στο γενόσημο φάρμακο της Obvius Investment BV,  Carmustine Obvius (καρμουστίνη), για τη θεραπεία των όγκων στον εγκέφαλο, του μη Hodgkin λεμφώματος και της νόσου Hodgkin.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο πόλεμος για το ΥΓΕΙΑ: Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις Αποστολόπουλου

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: B.M.S.: Νέα στοιχεία για το nivolumab/ipilimumab στον καρκίνο του πνεύμονα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ομφαλοπλακουντιακό αίμα: Απαγορευτική ιατρικά η ιδία χρήση σε περίπτωση ασθένειας



    ΣΧΟΛΙΑ