• Pharma & Health

  Ώρα για επενδύσεις – Στην Αθήνα σήμερα η ελίτ της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας (Sanofi, BMS, Novo Nordisk)

  Κυριάκος Μητσοτάκης

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


  Στην Αθήνα φθάνει σήμερα η ελίτ της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, όπως πρώτα σας είχαν ενημερώσει το mononews και το healthstories. Αύριο, 3 Απριλίου, στις 10 το πρωί, αναμένεται να γίνει το ραντεβού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα έρχονται στη χώρα μας οι εξής CEOs από φαρμακευτικές εταιρείες – κολοσσούς:

  BCR CEOs

  Albert Bourla (Chair) Pfizer

  Hubertus von Baumbach Boehringer-Ingelheim

  Christopher Boerner BMS

  Elçin Barker Ergun Menarini

  Robert Davis MSD

  Joaquin Duato Johnson & Johnson

  Charl van Zyl Lundbeck

  Richard Francis TEVA

  Lars Fruergaard Jørgensen Novo Nordisk

  Carlos Gallardo Almirall

  Peter Guenter Merck Group

  Hervé Hoppenot Incyte

  Paul Hudson Sanofi

  Daniel O’Day Gilead

  Stefan Oelrich Bayer

  Osamu Okuda Chugai

  Dave Ricks Eli Lilly

  Hiroaki Ueno Mitsubishi Tanabe

  Christopher Viehbacher Biogen

  Christophe Weber Takeda

  Heads of Associations

  Thomas Cueni IFPMA

  David Reddy IFPMA

  Kenshi Kinoshita JPMA

  Nathalie Moll EFPIA

  Steve Ubl PhRMA

  Οι CEOs – μέλη της IFPMA (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Traders) έρχονται στην πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Στρογγυλή Τράπεζα Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (BCR), που θα συνεδριάσει στη Βουλιαγμένη και πιο συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο – ορόσημο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

  Κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου

  Πρόεδρος της IFPMA είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας – κολοσσού Pfizer.

  Όπως είναι γνωστό, τα μέλη της IFPMA συναντώνται μια φορά τον χρόνο εκτός Αμερικής και ήδη έχουν πραγματοποιήσει επαφές και συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα στο Τόκιο, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη.

  Η στρογγυλή τράπεζα έχει διοργανωθεί επίσης στη Φλωρεντία, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

  Σύνθημά τους η «Καινοτομία για τη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως».

  Η παρουσία στην Αθήνα τόσων πολλών κορυφαίων στελεχών από τη φαρμακοβιομηχανία έχει προκαλέσει μεγάλη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

  Τι θα ειπωθεί στη συνάντηση της ελίτ

  Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη μεγάλη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στο φιλοεπενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις μεγάλες επενδύσεις, στη μείωση της φορολογίας.

  Για την προσέλκυση νέων επενδυτικών σχεδίων αναμένεται να μπoυν στη συζήτηση – λόγω και της παρουσίας του κ. Μπουρλά – οι μεγάλες επενδύσεις της Ρfizer στη Θεσσαλονίκη με τη λειτουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, η εμβληματική επένδυση της αμερικανικής Microsoft για τη δημιουργία τριών Κέντρων Δεδομένων στην Αττική, που ξεκινά σύντομα, αλλά και τα άλματα που κάνει η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία εξάγει το 10% των γενόσημων φαρμάκων που καταναλώνεται συνολικά στην Ευρώπη.

  Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει καταρτισμένο προσωπικό μέσω του brain gain. Παράλληλα θα επισημάνει την ανάγκη η Ευρώπη να χαράξει τη δική της στρατηγική αυτονομία ως προς την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.

  Η συζήτηση, βέβαια, δεν θα σταματήσει εκεί. Θα επεκταθεί σε θέματα δημόσιας υγείας, στο μείζον πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής και στο πώς θα προαχθεί η δημόσια υγεία και η καινοτομία. Επιπλέον θα αναλυθούν οι στρατηγικοί στόχοι για την προσεχή 5ετία, καθώς και η υπό διαμόρφωση αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην ΕΕ, ιδιαίτερα στο ζήτημα που αφορά στη διάρκεια των πατεντών των φαρμάκων.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτές τις high profile συναντήσεις απαγορεύεται η οποιαδήποτε αναφορά στα θέματα τιμολογιακής πολιτικής.

  Η Στρογγυλή Τράπεζα Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (BCR) που θα ξεκινήσει τις εργασίες της σήμερα, έχει ως θέμα συζήτησης «τις παγκόσμιες προκλήσεις της πολιτικής για την υγεία και την καινοτομία (Global health and innovation policy challenges).

  Η μέρα θα κλείσει με συμμετοχή σε gala κεκλεισμένων των θυρών.

  Διαβάστε επίσης:

  Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Τα πρώτα sms για δωρεάν έλεγχο τον Απρίλιο

  ΠΕΦ: Τα μηνύματα από την επένδυση των 180 εκατ. – Στην Τρίπολη 1 από τα 5 hub στην Ευρώπη – Καινοτομία και α’ ύλες – Οι στόχοι

  Άδωνις – Τρίπολη: Τα ογκολογικά φάρμακα, οι ελλείψεις, το μήνυμα στις πολυεθνικές και η αιφνιδιαστική επίσκεψη  ΣΧΟΛΙΑ