• Pharma & Health

    “Ναι μεν, αλλά…” οι ιδιωτικές κλινικές για τα σημειώματα Claw back

    • NewsRoom

    Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος ΠΕΙΚ


    Καταστροφικά και άδικα παραμένουν τα ποσοστά Claw back για τις ιδιωτικές κλινικές, παρότι είναι εμφανώς μειωμένα για το Α’ εξάμηνο του ‘17, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).  

    Την ίδια στιγμή, σε ορισμένους κωδικούς (π.χ. νοσήλια ΜΕΘ) είναι σχεδόν μηδενικά, ως αποτέλεσμα δημιουργίας  νέου υπο-κωδικου που χρηματοδοτήθηκε με τα αναγκαία κονδύλια, ύστερα από αίτημα της ΠΕΙΚ προς την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, γεγονός για το οποίο οι κλινικάρχες, σε σχετική ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο προς τη διοίκηση του Οργανισμού, όσο και προς τον αν. Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος υπέγραψε την σχετική Υπουργική Απόφαση.

    Επιφυλάσσονται, όμως, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για έναν προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, έτσι ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να αμείβονται στο ακέραιο, χωρίς απώλειες μέσω Claw back.

     Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΙΚ:

    « Τα σημειώματα Claw back που απεστάλησαν στις Ιδιωτικές Κλινικές για το Α’ εξάμηνο του 2017, σε επιταγή μνημονιακων υποχρεώσεων που υπέγραψαν προηγούμενες Κυβερνήσεις αλλά συνεχίζει ως μόνιμο μέτρο, είναι μικρότερα ως ποσοστά, όμως εξακολουθούν να είναι άδικα και καταστροφικά για τους παρόχους.

    Οφείλουμε βέβαια να παραδεχτούμε ότι σε ορισμένους κωδικούς είναι σχεδόν μηδενικά, όπως η νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που ήταν αποτέλεσμα δημιουργίας  νέου υπο-κωδικου που χρηματοδοτήθηκε με τα αναγκαία κονδύλια, ύστερα από αίτημα της ΠΕΙΚ προς την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία το αποδέχτηκε, εισηγουμενη θετικά στον αρμόδιο αν. Υπουργό Υγειας κο Παύλο Πολακη, ο οποίος υπέγραψε την σχετική Υπουργική Απόφαση.

    Γι’ αυτό θεωρούμε υποχρέωση μας να ευχαριστήσουμε τον Αν. Υπουργό Υγείας αλλά και την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, επιφυλασσόμενοι όμως να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για έναν προϋπολογισμό του Οργανισμού ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και όχι σε λογιστικές λογικές ώστε το claw back να εκμηδενιστεί και κάθε υπηρεσία που προσφέρουμε, βάσει συμφωνηθέντων με την πολιτεία τιμών, να αμείβεται στο ακέραιο».



    ΣΧΟΛΙΑ