• Pharma & Health

    Γ. Τουσίμης (Amgen Ελλάδας-Κύπρου): Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε στην Ελλάδα 29 κλινικές μελέτες – Άμεσες μεταρρυθμίσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο

    O γενικός διευθυντής της Amgen Ελλάδας και Κύπρου Γιώργος Τουσίμης

    O γενικός διευθυντής της Amgen Ελλάδας και Κύπρου Γιώργος Τουσίμης


    Υπέρμαχος της ειλικρίνειας και της συνεργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος, ο γενικός διευθυντής της Amgen Ελλάδας και Κύπρου Γιώργος Τουσίμης είναι μια δυναμική προσωπικότητα, με άποψη για όσα συμβαίνουν στον χώρο του Φαρμάκου.

    Με επενδύσεις 5,5 εκατ. ευρώ σε έρευνα και σε ανάπτυξη, αλλά και με 300.000 ευρώ σε προγράμματα υποστήριξης ασθενών, η Αmgen Ελλάδος είναι ξεκάθαρα στραμμένη στην καινοτομία, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της εποχής.

    Και, όπως μας είπε ο κ. Τουσίμης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, η εταιρεία διεξάγει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας 29 κλινικές μελέτες.

    -Κύριε Τουσίμη, πείτε μας λίγα πράγματα για την Amgen.

    -Η Amgen είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες βιοτεχνολογίας στον κόσμο, με έδρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Ιδρύθηκε μόλις το 1980 και προσπαθεί, μέσω της βαθιάς κατανόησης της βιολογίας και της τεχνολογίας, να προσφέρει καινοτόμες και ριζοσπαστικές λύσεις, σε ασθενείς με σοβαρές ασθένειες.

    Είμαστε υπερήφανοι για την κληρονομιά μας ως μία πρωτοπόρος εταιρεία βιοτεχνολογίας. Είμαστε αφοσιωμένοι στην αποστολή μας να υπηρετούμε τους ασθενείς, αγκαλιάζουμε τις αξίες της καινοτομίας, της ομαδικότητας και της διαφορετικότητας, ενώ λειτουργούμε με  ακεραιότητα και κοινωνική ευαισθησία σε κάθε τι που κάνουμε. Και όλα αυτά καθιστούν την Amgen ένα εξαιρετικό περιβάλλον για να εργάζεται κανείς.

    -Ποια είναι η Amgen στην Ελλάδα;

    -Η Amgen δραστηριοποιείται στην πατρίδα μας από το 2007, ευελπιστώντας να δώσει λύσεις στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν Έλληνες ασθενείς με σοβαρές ασθένειες. Προσφέρουμε πρωτοπόρες λύσεις σε περιοχές με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, το πολλαπλό μυέλωμα και ο καρκίνος του παχέως εντέρου.

    Ταυτόχρονα βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών με χρόνια νοσήματα, όπως είναι η υπερχοληστερολαιμία, η οστεοπόρωση, η νεφρική ανεπάρκεια και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καταφέρνοντας να αλλάξουμε θεμελιωδώς τον τρόπο αντιμετώπισής των παθήσεων αυτών. Πάνω από 140.000 ασθενείς λαμβάνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θεραπευτική αγωγή με σκευάσματα της εταιρίας μας.

    Μέσα στα 15 χρόνια παρουσίας μας στην Ελλάδα δίνουμε συνεχώς όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στην κλινική έρευνα και στην ανάδειξη της χώρας μας ως ένα βασικό κόμβο κλινικών μελετών.

    Πιστεύουμε ακράδαντα στην υψηλή ποιότητα των Ελληνικών Νοσοκομείων/Ερευνητικών Κέντρων, όπως και στην αξία των Ελλήνων ιατρών. Τη στιγμή αυτή διεξάγουμε στην Ελλάδα 29 κλινικές μελέτες μεγάλης επιστημονικής αξίας, στις οποίες συμμετέχουν 220 ερευνητικά  κέντρα, προσφέροντας στους ασθενείς άμεση πρόσβαση σε ιδιαίτερα προηγμένες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες.

    Η επιτυχία μας βασίζεται στους ανθρώπους μας και στον τρόπο που συνεργαζόμαστε, για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες των ασθενών και της κοινωνίας. Είμαστε περήφανοι για την διπλή αναγνώριση των προσπαθειών μας το 2022, ως ένας από τους 10  κορυφαίους εργοδότες στην Ελλάδα από το Great Place to Work institute, αλλά και ως μια από τις 10 πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Fortune Μagazine και την KPMG.

    O γενικός διευθυντής της Amgen Ελλάδας και Κύπρου Γιώργος Τουσίμης
    O γενικός διευθυντής της Amgen Ελλάδας και Κύπρου Γιώργος Τουσίμης

    -Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό σύστημα υγείας;

    -Το σύστημα υγείας της Ελλάδας, κατάφερε  να προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες σε όλο τον πληθυσμό της χωράς για χρόνια. Και μέσα από αυτό το σύστημα καταφέραμε να φέρουμε όλες τις θεραπείες μας στους Έλληνες ασθενείς.

    Όμως πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο βασίστηκε στις ανάγκες και στις απαιτήσεις προηγούμενων χρονικών περιόδων. Για να μπορέσει να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πολίτες της χώρας αξιοπρεπώς και να είναι συγχρόνως οικονομικά βιώσιμο, πρέπει να αναβαθμιστεί και να εξελιχθεί, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

    Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ εμφανή τα εξής:

    • Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησής του σε επίπεδα χαμηλότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χρηματοδότηση του φαρμάκου στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα επίπεδα του 2014.
    • Η αδυναμία ελέγχου της κατανάλωσης και της παράλληλης εκτίμησης των αναγκών του πληθυσμού, παρά τον πλούτο δεδομένων που παράγεται από την καθολική χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    • Η δαιμονοποίηση των καινοτόμων θεραπειών ως των «κακών», που οδηγούν την άνοδο της φαρμακευτικής δαπάνης, παραβλέποντας τη συνεισφορά τους στη δραματική βελτίωση της υγείας και του προσδόκιμου διαβίωσης της σύγχρονης κοινωνίας και επιβάλλοντάς τους υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφής της τάξης του 70%.

    Οδηγούμαστε, πλέον, δυστυχώς, σε ένα αδιέξοδο, τουλάχιστον για τις εταιρείες που βρίσκονται στην αιχμή της φαρμακευτικής έρευνας και αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα. Για να το αποφύγουμε, απαιτούνται άμεσες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν στο επίκεντρο την προστιθέμενη αξία κάθε νέας θεραπείας για τον ασθενή.

    Και σε αυτό είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Γιατί η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας πρέπει να βασιστεί πάνω απ’ όλα στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς σε αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι.

    -Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον του συστήματος υγείας και ποιος θα είναι ο ρόλος της Amgen σε αυτό;

    -Η Amgen έχει την τύχη, καθώς δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, να έχει συγκεντρώσει μεγάλη εμπειρία, που μπορεί να φανεί χρήσιμη και στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας, καθώς:

    • Είμαστε από τις πρωτοπόρες εταιρείας στον τομέα των εξατομικευμένων θεραπειών και της χρήσης τεχνολογιών αιχμής για το όφελος του ασθενούς.
    • Έχουμε γνώση όλων των επιτυχημένων συστημάτων υγείας, στα οποία δραστηριοποιούμαστε και των πρακτικών εκείνων, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στο δικό μας σύστημα υγείας.
    • Πιστεύουμε ακράδαντα στην πολύ υψηλή αξία του Ελληνικού Επιστημονικού και Ερευνητικού δυναμικού και προσπαθούμε σθεναρά και παρά τις αντιξοότητες να αυξήσουμε την κλινική Έρευνα στην πατρίδα μας.

    Πάνω από όλα έχουμε διάθεση για ανοιχτή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να καταφέρουμε να έχουμε το σύστημα υγείας που μας αξίζει.

    -Σε προσωπικό επίπεδο, τι σας εμπνέει και τι σας γεμίζει ενέργεια;

    -Είμαι από τη φύση μου χαρακτήρας, που πιστεύει στην αξία της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της ειλικρίνειας και της συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Μου αρέσει να δίνω χώρο και χρόνο στους συναδέλφους μου, για να σκέφτονται δημιουργικά, να τολμούν να δοκιμάζουν νέες ιδέες, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας και, εν τέλει, να βρίσκουν οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σοβαρές ασθένειες στην καθημερινότητά τους.

    Αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος και κινητοποιημένος, όταν η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται από τους γύρω μας και όταν άνθρωποι, που δεν εργάζονται για εμάς, εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για την Amgen Hellas.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Τουσίμης (AMGΕΝ): Ο καθοριστικός ρόλος της φαρμακευτικής καινοτομίας και της πρόληψης στον τομέα της Υγείας

    Ο Γεώργιος Τουσίμης γενικός διευθυντής της Amgen Hellas

    Αmgen: Με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ