• Pharma & Health

    Ozempic: 1 στους 8 Αμερικανούς έχει πάρει κάποιο φάρμακο της κατηγορίας του

    • Bloomberg
    Zepbound

    Zepbound


    Ένας στους οκτώ ενήλικες στις ΗΠΑ έχει δοκιμάσει κάποιο φάρμακο από την ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία των νέων φαρμάκων για τον διαβήτη και την παχυσαρκία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα Ozempic και Zepbound.

    Από αυτούς που δοκίμασαν τα φάρμακα, περίπου οι μισοί εξακολουθούν να τα παίρνουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε ο οργανισμός ερευνών υγείας KFF και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, 10 Μαΐου.

    Φάρμακα όπως το Mounjaro και το Zepbound της Eli Lilly και το Ozempic και το Wegovy της Novo Nordisk χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερο κόσμο στην Αμερική όπου τα ποσοστά διαβήτη και παχυσαρκίας αυξάνονται εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, το κόστος παραμένει εμπόδιο: Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που δοκίμασαν τα φάρμακα είπαν ότι είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν οικονομικά, ακόμη και εάν έχουν κουπόνια και ασφαλιστική κάλυψη.

    Οι δόσεις του Ozempic για έναν μήνα κοστίζουν σχεδόν 1.000 δολάρια, χωρίς έκπτωση ή τυχόν επιστροφή χρημάτων. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που έπαιρναν τα φάρμακα με ασφάλιση υγείας είπαν ότι η ασφάλιση κάλυπτε μέρος του κόστους, ενώ ένα 25% ανέφερε ότι η ασφάλισή τους κάλυπτε όλο το κόστος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της KFF. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός διενεργεί τακτικές δημοσκοπήσεις σχετικά με θέματα υγείας.

    Τα φάρμακα που είναι γνωστά ως GLP-1 αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά βοηθούσαν παράλληλα τους ανθρώπους που τα έπαιρναν να χάσουν βάρος. Πιο πρόσφατα, υπήρξαν και κάποια που εγκρίθηκαν και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

    Την ίδια ώρα, οι φαρμακοβιομηχανίες «πατάνε γκάζι» στην έρευνα για την επίδραση των συγκεκριμένων φαρμάκων και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως το Αλτσχάιμερ και η υπνική άπνοια, ώστε να διευρυνθεί η χρήση τους και να μπορούν να συνταγογραφούνται, οπότε το κόστος θα καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές. Η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια το λιγότερο μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

    Ωστόσο, η έμμεση διαφήμιση που γίνεται στα φάρμακα από celebrities, όπως και το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, αύξησε κατακόρυφα τη δημοτικότητά τους και η άνοδος της ζήτησης έχει οδηγήσει σε ελλείψεις, με αποτέλεσμα μερικοί ασθενείς να στραφούν σε φάρμακα «μαϊμούδες», μια πρακτική που οι φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να καταπολεμήσουν.

    Περίπου το 33% των ενηλίκων δήλωσε ότι έχει ακούσει «πολλά» για τα φάρμακα GLP-1, από 19% σε προηγούμενη δημοσκόπηση της KFF τον Ιούλιο. Περίπου 4 στους 10 που έπαιρναν τα φάρμακα ανέφεραν ότι τα έπαιρναν κυρίως για να χάσουν βάρος.

    Το Medicare, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης για άτομα άνω των 65 ετών ή με αναπηρίες, δεν καλύπτει επί του παρόντος τα φάρμακα μόνο για την απώλεια βάρους. Μόλις το 1% των ατόμων άνω των 65 είπε ότι είχε πάρει φάρμακο GLP-1 για να χάσει βάρος. Όμως, η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, ανεξαρτήτως πολιτικής παράταξης, δήλωσε ότι θα ήθελε το Medicare να καλύπτει θεραπείες απώλειας βάρους.

    Άλλη μελέτη του KFF, τον Απρίλιο, διαπίστωσε ότι αν τυχόν το Wegovy έπαιρνε άδεια κυκλοφορίας και για καρδιακές παθήσεις, τότε το πρόγραμμα Medicare θα καλείτο να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος του κόστους για 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ακόμη και οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε να δίνουν από την τσέπη τους έως και 430 δολάρια τον μήνα, πόσο που για πολλούς δεν είναι αμελητέο.

    Η νέα δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά και τηλεφωνικά στα τέλη Απριλίου σε δείγμα σχεδόν 1.500 ενηλίκων, στην αγγλική και την ισπανική γλώσσα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Σεμαγλουτίδη (Ozempic): Συνεχίζεται το «ντελίριο» – Αυξήθηκαν οι «διαβητικοί» κατά 15%

    Ozempic: Γιατί δεν είναι «θαυματουργό» για όλους τους ασθενείς;

    Diana Porsche: Απόγονος και αναβάτης!



    ΣΧΟΛΙΑ