• Pharma & Health

    Έτοιμη η Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων – Αναρτήθηκε το σχετικό ΦΕΚ


    Αναρτήθηκε χθες το βράδυ το ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τα πρόσωπα τα οποία απαρτίζουν την Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων (ΗΤΑ), μετά από πολύμηνη αναμονή.

    Η Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων, η οποία έχει ως ευθύνη την ένταξη ή απένταξη φαρμακευτικών προϊόντων από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, αναμενόταν μετά βαΐων και κλάδων από σύσσωμο τον φαρμακευτικό κλάδο αλλά και με έντονο προβληματισμό, ως προς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα.

    Πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει ο επικεφαλής της καταργηθείσας, Επιτροπής Σύνταξης της Θετικής Λίστας, Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τα υπόλοιπα μέλη της είναι οι:

    1. Τεκτονίδου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια που υπηρετεί στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) – Γ.Ν.Α « ΛΑΪΚΟ», που αναλαμβάνει και Αντιπρόεδρος.
    2. Αλεξίου-Χατζάκη Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
    3. Αποστολίδου Ειρήνη, Ιατρός, Άμισθη Επιστημονική Συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    4. Καραγιαννη Θωμά, Ιδιώτης Ιατρός ειδικότητας Παθολογίας.
    5. Καστανιώτη Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου.
    6. Πάνα Ζωή-Δωροθέα, Ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής, Κλινικός Αξιολογητής στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΠΤΥ).
    7. Παπαζήσης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ψυχίατρος.
    8. Σούλης Γεώργιος, Ιδιώτης – Ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής.
    9. Φλωρδέλλης Χριστόδουλος, Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.
    10. Χάιδιτς Άννα-Μπεττίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής-Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Σημειώνεται, οι παραπάνω δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά θα λειτουργούν συμβουλευτικά.

    Γραμματειακή υποστήριξη

    Γυναικεία… υπόθεση φαίνεται ότι είναι η γραμματεία, η οποία απαρτίζεται μόνο από γυναίκες. Η στελέχωσή της φέρεται να ήταν και το βασικό «αγκάθι» που προκάλεσε την πολύμηνη αναμονή. Τα μέλη της είναι οι:

    • Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, μόνιμη υπάλληλος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.),
    • Σπυριδούλα Χαλικιοπούλου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού, υπάλληλος του ΚΥ Ιθάκης
    • Ελένη Νικολοπούλου, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, μόνιμη υπάλληλος του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
    • Αθανασία Γεροστάθου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, μόνιμη υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, που υπηρετεί σε θέση Προϊσταμένης του Τμήματος Εφαρμογής και Συντονισμού της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού.

    Η Επιτροπή Αξιολόγησης είναι η δεύτερη από τις τρεις επιτροπές, που προέβλεπε το πολυνομοσχέδιο, η οποία έχει ιδρυθεί. Η πρώτη που συστάθηκε τον περασμένο Μάιο ήταν η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και μένει η Επιτροπή Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αντίθετος στους κλειστούς προϋπολογισμούς σύσσωμος ο φαρμακευτικός κλάδος

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικονομικοί λόγοι στερούν από τους Έλληνες ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΠΦΥ: Εδώ γιατρός, εκεί γιατρός, πού είναι ο οικογενειακός γιατρός;



    ΣΧΟΛΙΑ