• Business

    Pfizer και TeamViewer συνεχίζουν τις προσλήψεις εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης για τα κέντρα τους σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα

    Jeff Hamilton, Pfizer – Philipp Deutscher, TeamViewer


    Στους 300 θα έχουν αυξηθεί έως το τέλος του 2021 οι υψηλής εξειδίκευσης εργαζόμενοι, που θα εργάζονται στο ψηφιακό κέντρο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer» στη Θεσσαλονίκη, καθώς στους επόμενους επτά μήνες αναμένεται να γίνουν άλλες 50 προσλήψεις, όπως γνωστοποίησε απόψε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Pfizer Digital, Τζεφ Χάμιλτον (Jeff Hamilton), κατά την ομιλία του στο υβριδικό συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues».

    «Είμαστε πολλοί ευχαριστημένοι με το επίπεδο του ανθρώπινου ταλέντου, που καταφέραμε να προσελκύσουμε στο κέντρο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο ήδη συνεισφέρει ουσιαστικά στην εταιρεία και στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και έχει ενταχθεί πλήρως στην παγκόσμια ομάδα μας. Το επίπεδο του ανθρώπινου ταλέντου που βρήκαμε εδώ είναι εξαιρετικό και το 70% όσων προσλάβαμε είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού» σημείωσε ο κ.Χάμιλτον, ο οποίος πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους που η Pfizer επέλεξε εξαρχής τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός από τα ψηφιακά της κέντρα παγκοσμίως, ήταν και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού στην πόλη.

    Ερωτηθείς πώς η επένδυση αυτή συνεισφέρει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ο κ. Χάμιλτον ανέφερε τρεις διαφορετικούς τρόπους: «πρώτον, συνεισφέρει άμεσα, μέσω της δημιουργίας νέων ευκαιριών για εργασία. Ήδη έγιναν 250 προσλήψεις, θα γίνουν άλλες 50 ώς το τέλος του έτους κι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται καθώς προχωράμε. Δεύτερον, συνεισφέρει με τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσονται συνέργειες με τοπικούς παίκτες, γεγονός που δημιουργεί ένα φαινόμενο spillover (διάχυσης) ευκαιριών για ανάπτυξη στο ευρύτερο οικοσύστημα. Και, τρίτον, η ίδια η επένδυση στην πόλη εκπέμπει διεθνώς ένα θετικό ‘σήμα’, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με δυνατό ανθρώπινο ταλέντο και ισχυρή προοπτική οικονομικής ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Χάμιλτον επισήμανε ακόμα ότι σημαντικό μέρος της στρατηγικής για την πόλη της Θεσσαλονίκης αφορά και τη δημιουργία στρατηγικών σχέσεων με τα πανεπιστήμια, τις startups, τις τεχνολογικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες παροχής φροντίδας υγείας, ώστε να προκύψουν ιδέες για την ανάπτυξη ακόμα πιο καινοτόμων πρωτοβουλιών στο μέλλον.

    Στο νέο τεχνολογικό πάρκο στα Ιωάννινα σχεδιάζει να μετακομίσει μέχρι τέλους 2022 η TeamViewer

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης και από τη γερμανική «TeamViewer» στα Ιωάννινα, η οποία έως το τέλος του 2022 θα μπορεί να μετακομίσει στο νέο τεχνολογικό πάρκο, που πρόκειται να δημιουργηθεί στην περιοχή, όπως γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της «TeamViewer Greece», Φίλιπ Ντόιτσερ (Philipp Deutscher).

    «Το 2019 αρχίσαμε στα Ιωάννινα με 16 εργαζομένους και σήμερα απασχολούμε πάνω από 45, με ποσοστό άνω του 30% να είναι γυναίκες και με στόχο να φτάσουμε στο 50%. Η διαδικασία των προσλήψεων βρίσκεται σε εξέλιξη, Οι τρέχουσες εγκαταστάσεις μας μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 100 άτομα, αλλά όταν είναι έτοιμο το τεχνολογικό πάρκο που σχεδιάζουν οι τοπικές αρχές στα Ιωάννινα, εμβαδού 15.000 τ.μ., θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο χώρο, για να αναπτυχθούμε στο μέλλον. Μέχρι το τέλος του 2022 θα μπορούσαμε να μετακομίσουμε εκεί και μετά εναπόκειται και σε άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας» επισήμανε ο κ.Ντόιτσερ και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να εργαστούν σε τέτοιες θέσεις εργασίας και ότι γενικά η δεξαμενή και η πυκνότητα ταλέντων, τόσο στα Ιωάννινα, όσο και γενικά στη χώρα, είναι καλή, όπως και το επίπεδο της εκπαίδευσης στη χώρα και οι υποδομές (μεταφορές, οπτική ίνα και 5G).

    «Ήρθαμε στην Ελλάδα γιατί είδαμε το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού εδώ, αλλά αν βρούμε ταλέντο που προέρχεται από άλλες χώρες (και θέλει να εργαστεί στα Ιωάννινα) είναι ευπρόσδεκτο. Ήδη απασχολούμε δύο ανθρώπους από το εξωτερικό, από Ρουμανία και Γεωργία, αλλά και Ελληνες που εργάζονταν στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία. Πρόσφατα λάβαμε επίσης βιογραφικά από την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική» γνωστοποίησε ο κ.Ντόιτσερ.

    «Η P & I ήταν η πρώτη που ήρθε στα Ιωάννινα και εμείς οι πρώτοι που ακολουθήσαμε. Πλέον είμαστε σε φάση να πειστούν και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να έρθουν στα Ιωάννινα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό και διατηρήσιμο τεχνολογικό hub και στη συνέχεια ένα καλό περιβάλλον, όχι μόνο για τις εταιρείες και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές, αλλά και για όλον τον κόσμο. Αυτό για τα Ιωάννινα είναι μια καλή ευκαιρία και προοπτική» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως τα στοιχεία στα οποία η Ελλάδα χρειάζεται βελτίωση έχουν να κάνουν με τα γραφειοκρατικά προβλήματα, τον εργασιακό νόμο και το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας παραμένει πολύ αθηνοκεντρική.

    Στη σημασία που δίδει η Cisco μεταξύ άλλων στη θερμοκοίτιση νεοφυών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γουέιν Κουέρβο (Wayne Cuervo), διευθυντής καινοτομίας και γενικός διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της αμερικανικής εταιρείας στο Τορόντο. Όπως είπε, από το 2018 έχουν αξιολογηθεί 132 startups, από τις οποίες επιλέχθηκαν 73, ενώ η συνεργασία απέδωσε 36 τεχνολογικές λύσεις. «Ελέγχουμε πώς θα μπορούσαμε να δουλέψουμε με τις startup συλλογικά, ώστε να δημιουργήσουμε λύσεις και αυτό βλέπουμε πώς θα μπορούσε να γίνει και στη Θεσσαλονίκη» επισήμανε ο κ.Κουέρβο.

    Ως προς τις καινοτόμους λύσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, που προέκυψαν από τα εργαστήρια καινοτομίας της Cisco κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε μεταξύ άλλων τη συνεργασία που συνήφθη με τον δήμο του Τορόντο, ώστε να υπάρχει δωρεάν διαδίκτυο στο σπίτι για τους εγκλεισμένους πολίτες που δεν είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ ή στο πρόγραμμα «Deleting loneliness» («Διαγράφοντας τη μοναξιά»), που έδωσε σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους, ιδίως με μειωμένη κινητικότητα, τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να μείνουν σε επαφή με «τον έξω κόσμο» και να αποκτήσουν δημιουργικά χόμπι.

    Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, δρ Κυριάκος Λουφάκης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ