• Business

    Πέτρος Παππάς : Έτοιμος για δεύτερη δικαστική μάχη με επενδυτή της Star Bulk

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Στα δευτεροβάθμια όργανα της αμερικανικής δικαιοσύνης μεταφέρει η F5 Capital, επενδυτικό όχημα του Ταϊβανέζου πλοιοκτήτη Nobu Su, τη διαμάχη της με την Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά, μετά την απόρριψη της μήνυσης που είχε υποβάλει εναντίον της. Η F5 Capital κατέφυγε σε αμερικανικό εφετείο, επιδιώκοντας την ανατροπή της απόφασης της δικαστίνας Analisa Torres τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία είχε κρίνει πως οι μηνυτές απέτυχαν μεταξύ άλλων να αποδείξουν πως η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου τη Star Bulk δεν μπορούσαν να εξετάσουν μία σειρά αγοραπωλησιών με αμερόληπτο και ανεξάρτητο τρόπο.

    Ο Su, ένας εκ των μετόχων της Star Bulk, υπέβαλε τη μήνυση τον Οκτώβριο του 2014, βάζοντας στο στόχαστρο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Πέτρος Παππάς, και μετόχους όπως οι Oaktree Capital Management και Monarch Alternative Capital

    Η μήνυση έκανε λόγο για παρατυπίες σε τρεις συμφωνίες: Τη συγχώνευση της Star Bulk με την Oceanbulk, συμφερόντων του Π. Παππά και της Oaktree, την αγορά 34 πλοίων από την Excel Maritime Carriers της Oaktree και ορισμένα συμβόλαια με επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον Π. Παππά.

    Οι συμφωνίες, σύμφωνα με τους δικηγόρους του Su, αποτελούν παράδειγμα «κραυγαλέας σύγκρουσης συμφερόντων και κατάχρησης εξουσίας».

    Η F5 προχώρησε στη μήνυση με τη μορφή «παράγωγων αιτημάτων», δηλαδή εκ μέρους της Star Bulk (με την ιδιότητα του μετόχου), όμως αντί να μεταφέρει τις καταγγελίες της στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στράφηκε κατευθείαν στη δικαιοσύνη, ισχυριζόμενη ότι θα ήταν μάταιο να φέρει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο, ένα επιχείρημα που ορισμένοι νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι είναι παρόμοιο με αυτό που αναφερόταν σε μία πρόσφατη μήνυση κατά της Navios Maritime Acquisition, η οποία αποσύρθηκε.

    Η Torres εξηγούσε τον Φεβρουάριο στην απόφασή της ότι ο μοναδικός τρόπος να παρακαμφθεί η νομική απαίτηση να τεθεί η καταγγελία ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου πριν την προσφυγή στα δικαστήρια είναι να αποδειχθεί πως η πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου είτε έχουν συμφέροντα από τη συναλλαγή, είτε ότι δεν είναι ανεξάρτητα.

    Ακόμα και αν υποτεθεί ότι ο Π. Παππάς πιθανόν να υπόκειτο σε σύγκρουση συμφερόντων όταν ψήφιζε στο διοικητικό συμβούλιο για τις επίμαχες αγοραπωλησίες, τόνιζε η Torres, οι ισχυρισμοί εναντίον τεσσάρων ακόμα μελών του διοικητικού συμβουλίου «είναι ανεπαρκείς για να δείξουν ότι είχαν συμφέροντα ή δεν ήταν ανεξάρτητοι επειδή αποτυγχάνουν να παράσχουν συγκεκριμενοποιημένα στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποιο από αυτά τα μέλη επωφελήθηκε της αγοραπωλησίας προσωπικά με τρόπο που δεν καταμεριζόταν γενικώς στους μετόχους, ή ότι ελέγχονταν από τους εργοδότες τους».

    Οι δικηγόροι της F5 έχουν περιθώριο να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ζητούν την ανατροπή της απόφασης μέχρι τον Ιούνιο, αν και ήδη έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της προέδρου του δικαστηρίου ότι δεν κατάφεραν να δείξουν επαρκώς ότι τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είχαν συμφέροντα ή δεν ήταν ανεξάρτητα.

    Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Bruce Paulsen, που εκπροσωπεί την Star Bulk και τον Πέτρο Παππά, δήλωσε αισιόδοξος ότι και η έφεση θα καταπέσει. «Η δικαστίνα Torres εξέδωσε μία πολύ λεπτομερή απόφαση, επικαλούμενη τη νομοθεσία, που είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει με την έφεση», σχολίασε, σύμφωνα με το TradeWinds.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Ανδρέας Φιορεντίνος: Η διαχείριση του μεταναστευτικού, γεννά ερωτήματα τα οποία πλήττουν τον τουρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ