• Business

    Πέθανε o Πίτερ Νίκολας: Ένας από του πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς που από μία start up δημιούργησε έναν κολοσσό

    • Bloomberg
    Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Πήτερ Νίκολας

    Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Πήτερ Νίκολας


    Ο Ελληνοαμερικάνος Πίτερ Νίκολας, συνιδρυτής της εταιρείας κατασκευής ιατρικών συσκευών Boston Scientific που εξελίχθηκε από start up σε παγκόσμιο κολοσσό, πέθανε σε ηλικία 80 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, περιλαμβάνονται δηλώσεις του τωρινού CEO της Boston Scientific, Μάικ Μαχόνεϊ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Νίκολας «πρωτοπόρο που βοήθησε στη διαμόρφωση του τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής».

    Ο Νίκολας συνεργάστηκε επί δεκαετίες με τον συνιδρυτή της εταιρείας Τζον Άμπελ για να χτίσει μία εταιρεία που ξεκίνησε «από μια startup με λιγότερους από 50 υπαλλήλους, χρηματοδοτούμενη με δάνειο ύψους 500.000 δολαρίων και άλλα 300.000 δολάρια από τα κεφάλαια των συνιδρυτών της, σε παγκόσμιο ηγέτη του κλάδου με 27.000 υπαλλήλους και 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο το 2016», σύμφωνα με το αφιέρωμα της εταιρείας.

    Ο Πίτερ Μάικλ Νίκολας γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ του Νιου Χαμπσάιρ στις 16 Μαΐου του 1941. Ήταν ο δεύτερος γιος του Νικόλα και της Βρυσούλας Νικόλα, οι οποίοι ήταν ελληνικής καταγωγής.

    Φοίτησε στο Duke University, όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Τζίνι Λίλι Νίκολας, και πήρε MBA από το Wharton School του University of Pennsylvania. Είχε πάθος με τη θάλασσα και υπηρέτησε ως υπολοχαγός στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

    Πέρασε τα πρώτα 10 χρόνια της καριέρας του στη φαρμακευτική Eli Lilly & Co. Το 1979 ίδρυσε μαζί με τον Τζον Άμπελ την Boston Scientific, την οποία διοίκησε για τα επόμενα 35 χρόνια από τη θέση του CEO έως το 1999 και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου έως το 2016.

    Συνέχισε να εργάζεται μετά από τη συνταξιοδότηση του, ως διευθύνων σύμβουλος της Ithaka Partners LLC, μιας οικογενειακής εταιρείας private equity.

    Ο Πήτερ και η Τζίνι επικέντρωσαν μεγάλο μέρος του φιλανθρωπικού τους έργου στην εκπαίδευση και στο περιβάλλον.

    Εκτός από τη σύζυγο του, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας αφήνει πίσω του τρία παιδιά και επτά εγγόνια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Mυστήριο με το superyacht Ρώσου ολιγάρχη που χάθηκε από τα ραντάρ στο δρόμο προς τις Μπαχάμες

    Warren Buffett: Αποχώρησε από τη Wells Fargo και επένδυσε 2,9 δισ. δολάρια στη Citi



    ΣΧΟΛΙΑ