• Business

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε


    Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει η χώρα μετά τις διακοπές του Πάσχα και τα σημαντικά προβλήματα στο μέτωπο της οικονομίας παραμένουν. Αυτές είναι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε.

    1. Οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προχωρούν με αργούς ρυθμούς και δεν είναι πιθανή μια συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν την πορεία της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παρούσα φάση είναι το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων. Ωστόσο, προτιμότερο θα ήταν να υπάρξει συμφωνία πριν το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου.

    2. Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τις πρώτες συσκέψεις με τους συνεργάτες του στο Μαξίμου, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας.

    3. Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν καθοριστικές για την έκβαση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τις επόμενες μέρες, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Δευτέρα. Ζητούμενο είναι να συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα και το εφεδρικό πακέτο, το οποίο θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ετησίως από το 2018 και μετέπειτα.

    4. Κέρδη 1,1% σημείωσε το ελληνικό χρηματιστήριο το μήνα Απρίλιο, κλείνοντας με θετικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους, το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2016, ο γενικός δείκτης σημειώνει πτώση 7%, με το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί κατά 12%. Παρά τη συνολική υποχώρηση της αγοράς, υπάρχουν ορισμένοι τίτλοι που ξεχωρίζουν σημειώνοντας διψήφια κέρδη στο τετράμηνο, όπως οι Aegean Airlines, Jumbo, Terna Energy, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν.

    5. Θεαματικά κέρδη καταγράφει η τιμή του χρυσού από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ την απόδοση του δείκτη S&P, ο οποίος έχει σημειώσει οριακή άνοδο. Αυτό που οι αναλυτές θεωρούν σπάνιο είναι το γεγονός ότι το πολύτιμο μέταλλο υπεραποδίδει σε τόσο μεγάλο ποσοστό σε σχέση με το δείκτη του χρηματιστηρίου (S&P), την ώρα που και οι μετοχές κινούνται ανοδικά. Μία τέτοια διαφορά στις αποδόσεις έχει να καταγραφεί από το 2007.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/article-aisiodoxos-o-mpenua-kere-h-ellada-tha-paremini-stin-ee-ke-tha-gini-kourema-chreous/41976

     



    ΣΧΟΛΙΑ