• Business

    Άρθρο παρέμβαση του mononews. Το μεγάλο παρασκήνιο στην Εθνική Τράπεζα: Ποιοι πιέζουν έναν CEO για χάρη ενός προέδρου χωρίς αρμοδιότητες;


    Mια κρίση από λάθος χειρισμούς και κακή συνεννόηση ή μια ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με έναν τεχνοκράτη όπως ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, που δεν «καταλαβαίνει» από πολιτικές πιέσεις; Η διοικητική κρίση που στήθηκε γύρω από την Εθνική Τράπεζα εμπλέκει πολλούς διαφορετικούς πόλους εξουσίας και αφορά στην ουσία, τη θέση ενός CEO, ο οποίος πιέζεται να παραιτηθεί, για χάρη ενός προέδρου μη εκτελεστικού και χωρίς αρμοδιότητες.

    Όπως και να ξεκίνησε το πρόβλημα, και η διοίκηση της Εθνικής υποστηρίζει βάσιμα ότι όλα έγιναν με γνώμονα τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης και της ανεξαρτησίας των δ.σ., δηλαδή του πλαισίου που ο νόμος και οι διεθνείς πρακτικές επιβάλλουν για τις τράπεζες, καταλήγουμε στην ανάγκη να προστατευθεί η Εθνική και ο κλάδος.

    Αυτό είναι και το μήνυμα της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και του  SSM και οι ψυχραιμότεροι της τραπεζικής αγοράς αναμένουν ότι στο τέλος θα γίνει αντιληπτό.

    Ειδικά δε, όταν το διακύβευμα είναι η θέση του μη εκτελεστικού προέδρου, μια θέση τιμητική και χρήσιμη για την εμπειρία που θα δώσει το πρόσωπο που θα εκλεγεί, αλλά όχι καίρια όπως αυτή του CEO σε μια μεγάλη τράπεζα που έχει κρίσιμα θέματα να «τρέχουν», όπως για παράδειγμα, το πρόγραμμα εθελούσιας και η αναμόρφωση του οργανογράμματος.

     Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έδειξε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του: χαμηλών τόνων και μεθοδικός, επιδίωξε χωρίς εντάσεις να εφαρμόσει ένα τεχνοκρατικό μοντέλο στην τράπεζα.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ

    Είναι χαρακτηριστική η κόντρα που οδήγησε στην απομάκρυνση από την Εθνική του Ζώη Πεππέ, συνδικαλιστή επί σειρά δεκαετιών και ισχυρό πρόσωπο στον κλάδο χρηματοπιστωτικού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως σύμβουλος διοίκησης, είχε θέσει δικούς του όρους για την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας.

    Η πρόσληψη της Εβελυν Μαραγκουδάκη για το έργο της αναδιάρθρωσης του προσωπικού της Εθνικής οδήγησε εκτός τράπεζας τον Ζώη Πεππέ, σηματοδοτώντας μια αλλαγή σελίδας αφού φάνηκε ότι η παρούσα διοίκηση έχει την πρόθεση να απομακρύνει κάθε πολιτική παρέμβαση.

    Αλλωστε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης προκάλεσε την αντιπάθεια της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ακριβώς γιατί έμεινε μακριά από σχέσεις με πολιτικά στελέχη και συνιστώσες.

    Ακόμη και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υλοποιείται εντός της τράπεζας και το οποίο έχει καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια, περιορίζοντας διευθύνσεις και θέσεις που περιττεύουν, συναντά αντιδράσεις καθώς θίγει συμφέροντα αλλά και την επιδοκιμασία των περισσότερων.

    Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έχει παράλληλα καλή έξωθεν μαρτυρία αφού η θητεία του γίνεται δεκτή μετ΄επαίνων από τον SSM λόγω της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης και της επίδοσης στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκλειστικό. Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης Φραγκιαδάκη. Κορυφαίες πηγές της Εθνικής Τράπεζας μιλάνε στο mononews

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Χωρισμένο στα δυο το ΤΧΣ. Μέσα στον πανικό ο Στουρνάρας λέει ηρεμήστε

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Λ. Φραγκιαδάκης: Κρίσιμη παρέμβαση μέσω του mononews του αφεντικού της ΕΤΕ για το θέμα της εκλογής προέδρου στην Εθνική



    ΣΧΟΛΙΑ