• Business

    Παρασκήνιο στα σούπερ μάρκετ: Γ. Φλωρίδης και Α. Σπυρόπουλος εναντίον Λεωνίδα Μαρινόπουλου (για χρέη 5,5 εκ. ευρώ)

    Σκλαβενίτης

    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος


    Η εταιρία Φλωρίδης είναι η μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας κρεάτων στην χώρα με τζίρο που υπερβαίνει τα 100 εκ ευρώ. Διοικείται από τον Γιάννη Φλωρίδη ένα επιχειρηματία ιδιαίτερα απαιτητικό που είναι στην πιάτσα από 12 χρονών παιδί , όπως λένε αυτοί που τον ξέρουν.  Ο Φλωρίδης ήταν και είναι από τους βασικότερους προμηθευτές των σουπερ μάρκετ  Μαρινόπουλος εδώ και πολλά χρόνια. Όμως η Μαρινόπουλος χρωστούσε στην  Φλωρίδης 1,5 εκ ευρω. Έτσι μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων  η εταιρία κρεάτων αποφάσισε μέσω του δικηγόρου Νίκου Αγαπηνού να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση.

    Νίκος Αγαπηνός. Δικηγόρος
    Νίκος Αγαπηνός. Δικηγόρος

    Όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Αγαπηνός στο mononews.gr «στο πλαίσιο της συνεχούς επιτυχούς δραστηριοποίησής της η Νίκος Αγαπηνος εισέπραξε , με διαδικασία αναγκαστικής εκτελέσεως, ένα σημαντικό τμήμα της απαιτήσεως του εντολέα μας ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕ από τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ.

    Στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Εκτέλεσης διαπιστώθηκε ότι παρά την επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας από τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, σε καθεστώς πίεσης ανευρίσκει τα κεφάλαια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της».

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο η εταιρία Φλωρίδης εισέπραξε 500.000 ευρώ.

    Γιάννης Φλωρίδης. Επιχειρηματίας
    Γιάννης Φλωρίδης. Επιχειρηματίας

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αντίστοιχες κινήσεις αναγκαστικής εκτέλεσης προχώρησαν και άλλες εταιρίες, μεταξύ αυτών και η εταιρία Καρυπίδης στη Βόρειο Ελλάδα, η οποία προ καιρού εξαγόρασε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης και φέρεται να έχει σημαντικές απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος.

    Χρωστάει 4 εκατ. ευρώ στον Απόστολο Σπυρόπουλο των κρασιών 

    Όμως σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του mononews.gr η Μαρινόπουλος οφείλει και στον επιχειρηματία Απόστολο Σπυρόπουλο (μέτοχος του κτήματος Σπυρὀπουλου) το ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα εξαιτίας αυτού του λόγου η εταιρία Οικοφάρμα Πελλοπονήσου ιδιοκτησίας Απόστολου Σπυρόπουλου έχει αναστείλει την λειτουργία της. Το συνολικό χρέος ήταν 4 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί περίπου 300.000 ευρώ.

    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος
    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος

    Τι αναφέρουν οι προμηθευτές 

    Προμηθευτές της Μαρινόπουλος σημειώνουν ότι ενώ μετά την ανακοίνωση του deal με τη Σκλαβενίτης και το νέο δάνειο των τραπεζών προς τη Μαρινόπουλος, έλαβαν την πρώτη δόση έναντι των οφειλόμενων (που φαίνεται ότι για αρκετούς ήταν της τάξεως του 20%), στη συνέχεια είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από ό,τι είχε συμφωνηθεί, είτε δεν έλαβαν τίποτε κι ανησυχούν σφόδρα για τις περαιτέρω εξελίξεις.

    Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του στην ενημερωτική ιστοσελίδα Euro2day.gr ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπανικολάου , τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπεγράφησαν με τους πιστωτές προέβλεπαν την καταβολή μιας σημαντικής πρώτης δόσης «έναντι» κι εν συνεχεία τμηματικές καταβολές της προϋπάρχουσας οφειλής, σε συνδυασμό με την παραλαβή νέων προμηθειών επί πιστώσει, ώστε να «σβήσει» σταδιακά το υπόλοιπο.

    Γιάννης Φλωρίδης ( στο μεσον). Επιχειρηματίας
    Γιάννης Φλωρίδης ( στο μεσον). Επιχειρηματίας

    Ωστόσο, εξηγεί στο ίδιο ρεπορτάζ ο Γιώργος Παπανικολάου, η ζήτηση για την εταιρία Μαρινόπουλος δεν ανέκαμψε και οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν στα καταστήματα με τους ρυθμούς που προβλεπόταν, τινάζοντας στον αέρα τους σχεδιασμούς, αφού οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον κύκλο εργασιών έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα «ανοίγματα» είναι δυσθεώρητα και οι λειτουργικές ζημίες μεγάλες. Αξίζει να τονισθεί ότι η εταιρία Μαρινόπουλος  έχει χρέη άνω του 1 δις. ευρώ (η 1,5 δισ . ευρώ σύμφωνα με άλλες πηγές )

    Τραπεζίτες σε προσωπικές  συζητήσεις τους αναφέρουν πάντως ότι η Μαρινόπουλος θα πρέπει να εξετάσει την ένταξη της εταιρίας σε κάποιο άρθρο εξυγίανσης (όχι το 99 αλλά το 106 Α η 106 Β), ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές και να παραμείνει εν λειτουργία η Μαρινόπουλος, προκειμένου να βρεθεί «στρατηγικός επενδυτής», ο οποίος θα αναλάβει πλέον τον έλεγχο όλης της εταιρίας και των καταστημάτων της ανά την Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/i-angliki-aston-martin-xafniazi-to-brexit-tha-enischisi-tis-exagoges-mas/54965

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/angli-afta-ta-chamerpi-atoma-pou-theloun-ke-na-psifisoun/54920



    ΣΧΟΛΙΑ