• Business

    Παρασκευαϊδης-Ιωάννου: Παράπλευρη απώλεια το Athens Ledra Hotel στον “εμφύλιο πόλεμο” των δυο ανδρών


    Κλίμα “πολέμου” επικρατεί στο περιβάλλον του Ευθύβουλου Παρασκευϊδη και του Δάκη Ιωάννου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο η εξεύρεση λύσης για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου “The Athens Ledra Hotel” μετά και την οριστική απόφαση της διοίκησης του για “λουκέτο” απο σήμερα 1/6/2016.

    Με πληρότητα 100% αυτές τις ημέρες και ενόψει της διεθνούς έκθεσης “Ποσειδώνια”,το ξενοδοχείο έχει κατεβάσει ρόλα, χωρίς ωστόσο απο την οικογένεια Ευθύβουλου Παρασκευαϊδη να εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο στο κέντρο των Αθηνών να αναστείλει τη λειτουργία του, την ίδια στιγμή κατά την οποία όλα τα ξενοδοχεία, αντιστοίχων κατηγοριών, λειτουργούν με τις “μηχανές στο φούλ”.

    paraskeyaides 2

    Μετά απο δυο αποτυχημένες προσπάθειες πλειστηριασμού, κυρίως από την Alpha Bank, απο το 2013 που αποχώρησε η αμερικανική ξενοδοχειακή αλυσίδα Marriott, το κτήριο θα βγεί πάλι σε πλειστηριασμό, στις αρχές Ιουλίου 2016.

    Χθες, η διοίκηση της ιδιοκτήτριας εταιρίας “ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις” ανακοίνωσε “τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου από 31 Μαΐου 2016 λόγω οικονομικών δυσχερειών”. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “θα υπάρξουν νεώτερες ανακοινώσεις ως προς το μέλλον του ξενοδοχείου εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία”.

    Προηγήθηκε η ειδοποίηση της ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του ξενοδοχείου “The Athens Ledra Hotel” προς τα ταξιδιωτικά γραφεία για το επ’ αόριστον κλείσιμο του ξενοδοχείου.

    Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι -που εν τω μεταξύ παραμένουν στο χώρο του ξενοδοχείου- προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας με αίτημα την εξόφληση δεδουλευμένων.

    Πάντως, κύκλοι της ξενοδοχειακής αγοράς, μιλούν για αδιαφορία απο την πλευρά της ιδιοκτησίας για το μέλλον της επιχείρησης, καθώς μετά την αποχώρηση της Marriott μετά απο 30 χρόνια λειτουργίας του, η οικογένεια Παρασκευαϊδη ήταν σε θέση να αναζητήσει ξενοδοχειακή αλυσίδα για να “τρέξει” το ξενοδοχείο, καθώς η οικογένεια δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο των κατασκευών.

    athenaeum intercontinental

     

    Mια από τις λύσεις που είχαν ακουστεί, αφορούσε στο ενδεχόμενο συνεργασίας του “προβληματικού” οικονομικά ξενοδοχείου με το γειτονικό Atheneaum Intercontinental Athens κι αυτό διότι η απαραίτητη “δίοδος” θεωρείται εξασφαλισμένη: Γιατί, το μεν ανήκει στον όμιλο Παρασκευαΐδη, στο δε συμμετέχουν στην μετοχική σύνθεση του και οι δυο επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες της μιας εκ των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο πλευρές δεν διανύουν την καλύτερη εποχή στις σχέσεις τους και έτσι φαίνεται δύσκολο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για ένα τέτοιο θέμα στην παρούσα χρονική φάση, πόσο μάλλον επιτευχθεί η κοινή συναίνεση τους για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου στήριξης του Athens Ledra Hotel.

    Βέβαια, υπάρχουν και οι “κακές γλώσσες” στην τουριστική αγορά και όχι μόνο, οι οποίες αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε διαφορές προσεγγίσεων των βασικών μετόχων, μέλη όλοι της οικογένειας. Οπως εκτιμούν, προφανώς κακόπιστοι, η κατάσταση αφέθηκε να φτάσει σε αυτό το σημείο ώστε να μπορέσει ο όμιλος να το αγοράσει πάλι και, κυρίως, φθηνότερα από όσο κοστίζει η αποπληρωμή των δανείων.

    Τα οικονομικά προβλήματα

    Οι οφειλές της εταιρίας ΑΣΤΥ A.E. φθάνουν τα 35 εκατ.ευρώ, ενώ η αξία του ακινήτου αγγίζει το ποσό των…10 εκατ.ευρώ.

    ledra hotel

     

    Το 2013 έληξε η 30ετής σύμβαση management που είχε συνάψει η εταιρία της οικογένειας του Κύπριου επιχειρηματία Ευθύβουλου Παρασκευαϊδη με την διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα Marriott και έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Παράλληλα όμως, οι οφείλες σε ΙΚΑ και τράπεζες ήταν υψηλές και το ακίνητο μπήκε σε διαδικασία πλειστηριασμού. Πριν απο ένα χρόνο η Alpha Bank προγραμματίζε να βγάλει το ακίνητο σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης εκκίνησης τα 41,1 εκατ. ευρώ. Ομως, η διαδικασία στάματησε λόγω της αίτησης της ΑΣΤΥ Α.Ε. για άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία είχε λάβει προσωρινή διαταγή. Ωστόσο το Δεκέμβριο του 2014 το ξενοδοχείο μπήκε σε νέες περιπέτειες, αφού η αίτηση προσωρινής διαταγής που είχε υποβάλει το Athens Ledra Hotel δεν έγινε δεκτή και έτσι δεν μπόρεσαν να ανασταλούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και ασφαλιστικά μέτρα, οπότε και η μονάδα βγαίνει ξανά σε αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη.

    Πάντως, όπως ισχυρίζονται επιχειρηματίες της αγοράς, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα δώσουν προσφορές κάτω από τα 48 εκατ. ευρώ περίπου που ζητούν οι τράπεζες, με στόχο να ο πλειστηριασμός να κηρυχθει άγονος, να επαναληφθεί και να πάει τελικά σε πλειστηριασμό χωρίς ελάχιστη τιμή.

    Κατόπιν όλων αυτών, ακόμα δεν έχει ακόμα βρεθεί ο υποψήφιος αγοράστης, ο οποίος θα γίνει ανάδοχος χρεών και ή θα μισθώσει εξ΄όλοκλήρου το ξενοδοχείο υπό νέο brand name, τοποθετώντας το ξανά μέσα στην οικογένεια των Αθηναϊκών ξενοδοχείων, ή θα προχωρήσει σε τμηματική εκμετάλλευσή του (συνεδριακούς χώρους, γραφεία κ.α.). Κύκλοι της Alpha Bank αναφέρουν ότι είχαν προσεγγίσει ξενοδοχειακούς ομίλους, τόσο ελληνικούς όσο και διεθνείς, χωρίς ωστόσο οι συνομιλίες να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα!

    Πάντως, μια εκ των πιστωτριών τραπεζών, η Alpha Bank, προχώρησε σε εκτίμηση του ακινήτου, η τιμή του οποίου όμως, δεν προσέγγιζε ούτε καν το συνολικό ποσό των οφειλών του απαξιώνοντας εντελώς μέρος της αϋλης αξίας του ακινήτου. Το ακίνητο κοστολογήθηκε στα 10 εκατ.ευρώ ενώ το σύνολο των χρεών της εταιρίας φθάνει στα 35 εκατ.ευρώ, απο τα οποία περίπου 7 εκατ. ευρώ αφορούν στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ, περίπου, στις τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική. Επίσης, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί, ούτε το δώρο Πάσχα, με αποτέλεσμα να είναι διατεθημένοι να αρχίσουν απο σήμερα επίσχεση εργασίας.

    Το ξενοδοχείο Athens Ledra, το οποίο βρίσκεται ένα τετράγωνο απόσταση από το Atheneaum Intercontinental των δυο συνεταίρων της J&P Overseas/Avax, Δάκη Iωάννου και Eυθύβουλου Παρασκευαΐδη, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Γεώργιο Παρασκευαΐδη. Ύστερα από τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2007, ο έλεγχος του ξενοδοχείου περιήλθε στην οικογένεια Παρασκευαΐδη. Ωστόσο, η κρίση των τελευταίων χρόνων στον τουρισμό, αλλά και το γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα οι ξενοδοχειακές μονάδες με κερδοφορία αποτελούν “είδος προς εξαφανίση”, όπως σημειώνουν στελέχη της τουριστικής αγοράς, αποτελούν τις αιτίες για το οικονομικό αδιέξοδο της ΑΣΤΥ Α.Ε.

    Στη θέση του γενικού διευθυντή των 314 δωματίων του ξενοδοχείου Athens Ledra Hotel βρίσκεται ο Gianni Riatsch. Ενας άνθρωπος ο οποίος έχει διευθύνει ορισμένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία σε Παρίσι, Λονδίνο, Φλωρεντία, Καραϊβική, Μπαχάμες και Χιλή. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΣΤΥ Α.Ε. είναι η Θέλμα Παρασκευαϊδη (σύζυγος του Γεωργίου), ο Ευθύβουλος Παρασκευαϊδης, η Λεώνη και η Χριστίνα Παρασκευαϊδη (τα παιδιά του Γεωργίου και της Θέλμας) που ελέγχουν την J&P Άβαξ Overseas.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ledra-pirsos-ilektroniki-mesa-se-dio-mines-eminan-ston-dromo-1300-ergazomeni/49952



    ΣΧΟΛΙΑ