ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά λίγο να τα καταφέρει η Space X την τρίτη φορά που δοκίμασε το νέο πρωτότυπο πύραυλο της Starship, ο οποίος προορίζεται να στείλει ανθρώπους και εφόδια στη Σελήνη και στον Άρη.
Ο πύραυλος της εταιρείας του Ίλον Μασκ εκτοξεύθηκε χωρίς πρόβλημα, πέταξε στον ουρανό για έξι λεπτά σε ύψος έως δέκα χιλιομέτρων και μετά προσγειώθηκε όρθιος στην τσιμεντένια εξέδρα του στο Τέξας. Ο θρίαμβος, ωστόσο, κράτησε λίγο, καθώς αμέσως μετά έγειρε ελαφρά στο πλάι, ξέσπασε φωτιά και έπειτα από οκτώ λεπτά εξερράγη στα εξ ων συνετέθη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί κάποια εξήγηση για την ακριβή αιτία.
Παρά την ατυχή κατάληξη του πυραύλου, σημειώνεται ότι υπήρξε πρόοδος, αφού στις δύο προηγούμενες δοκιμές στις 9 Δεκεμβρίου και 2 Φεβρουαρίου ο πύραυλος είχε συντριβεί στο έδαφος κατά την επιστροφή του. Ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος Starship από ανοξείδωτο χάλυβα έχει αναπτυχθεί για να μεταφέρει φορτίο έως 100 τόνων σε μεγάλες αποστάσεις και αποτελεί το «καμάρι» του Μασκ. Έχει ύψος 50 μέτρων, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη ο Starship -μαζί με τον επίσης επαναχρησιμοποιούμενο πυραυλικό φορέα Super Heavy- θα φθάνει τα 120 μέτρα.
Οι μεγαλύτεροι και με περισσότερες δυνατότητες Starship προορίζονται να αντικαταστήσουν τους σημερινούς επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους Falcon και τις κάψουλες Dragon της Space X, τόσο για επανδρωμένες, όσο και μη επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.
Ο τελικός στόχος για τα μακρινά ταξίδια είναι μετά την εκτόξευση του Starship για τη Σελήνη ή τον Άρη, ο Super Heavy να επιστρέφει στη Γη για να χρησιμοποιηθεί ξανά. Για τα πιο κοντινά ταξίδια ο Starship θα κάνει μόνος όλη τη δουλειά.
Μια πρώτη πτήση του Starship σε τροχιά γύρω από τη Γη σχεδιάζεται για το τέλος του 2021, ενώ για το 2023 έχει ήδη κλείσει θέση ο δισεκατομμυριούχος Ιάπωνα Γιουσάκου Μαεζάβα, προκειμένου να πετάξει για έξι μέρες ως τη Σελήνη μαζί με άλλους οκτώ συνεπιβάτες. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη δοκιμές πτήσης του Starship, καθώς και για πρώτη φορά του Super Heavy.
Διαβάστε ακόμη:
SpaceX: Εξερράγη κατά την προσγείωσή του το διαστημόπλοιο του Ελον Μασκ (video)
Space X & NASA ένωσαν τις δυνάμεις τους και έγραψαν ιστορία: 4 αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Στόχος το 2027 να πάψουμε να είμαστε η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ- Η αναφορά στη Μαρίκα, για τη γιορτή της μητέρας
- Τασούλας για γιορτή της μητέρας: Τιμούμε και κάθε γυναίκα που ανέλαβε ρόλο μητέρας μέσα από την αγάπη
- Οι Σφουγγαράδες στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
- ΔΥΠΑ: Τα 4 ανοιχτά προγράμματα για ανέργους – Οι νέες δράσεις για το 2026
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.