• Business

    Πάολο Γκάλο (Italgas): Σήμερα αέριο, αύριο βιομεθάνιο και υδρογόνο- Έτσι θα αναπτύξουμε τη ΔΕΠΑ Υποδομών

    ΔΕΠΑ Υποδομών: Τι αλλάζει με το νέο μέτοχο -Ποιες υπεραξίες είδε η Italgas

    Paollo Gallo, Πρόεδρος Italgas


    «Σήμερα αέριο, αύριο βιομεθάνιο και υδρογόνο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Πάολο Γκάλο, σε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη ενώ σχετικά με την πρόσφατη απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σημείωσε ότι η Italgas αναμένει ότι η απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών  θα αυξήσει τα κέρδη της έως και 10% τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί για να βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους. Επίσης τόνισε ότι η Italgas επενδύει για την προετοιμασία των αγωγών της στην Ιταλία για τη μεταφορά βιοαερίων στο μέλλον και η εμπειρία της θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ελλάδα.

    Μιλώντας σε αναλυτές, ο Γκάλο είπε ότι αναμένει ότι οι ρυθμιζόμενες αποδόσεις στο δίκτυο της ΔΕΠΑ θα παραμείνουν σταθερές καθώς απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε φυσικό αέριο για να αντικατασταθεί ο λιγνίτης.«Το φυσικό αέριο είναι η μόνη εναλλακτική λύση βραχυπρόθεσμα», σημείωσε.

    Η Italgas, ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θα επενδύσει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο δίκτυο της ΔΕΠΑ για να επεκταθεί σε 11.500 χιλιόμετρα το 2030 από 6.875 χιλιόμετρα πέρυσι.Η συμφωνία αναμένεται επίσης να δημιουργήσει επιπλέον επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ανάπτυξη οπτικών ινών και μικρής κλίμακας ανάπτυξη ΥΦΑ.

    «Εκτιμούμε ότι τα κέρδη μας ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 5-10% το 2022-2023», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, ενώ η εξαγορά αυτή  αναμένεται επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στο μέρισμα του ιταλικού ομίλου.

    Η συμφωνία, που αναμένεται να κλείσει στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2022, περιελάμβανε προκαταβολή 733 εκατομμύρια ευρώ (861,86 εκατομμύρια δολάρια).

    Όπως τονίστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Πάολο Γκάλο, η Italgas ξεκίνησε να κοιτά την “ελληνική ευκαιρία” την άνοιξη του 2018 και θεωρεί τη συναλλαγή ως σημαντικό ορόσημο που σηματοδοτεί και την επιστροφή της στην Ελλάδα, όπου ήταν παρούσα πριν από χρόνια ως εταίρος στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ. “Η Ελλάδα είναι παρόμοια με τη Σαρδηνία. Χρειάζονται επενδύσεις, μπορούμε να αναπτύξουμε και εδώ την τεχνογνωσία μας για νέα πλήρως ψηφιακά δίκτυα που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ενεργειακή μετάβαση”, ανέφερε σχετικά.

    Ο Γκάλο εκτιμά ότι η Italgas θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό να έχει μια ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα για δεκαετίες με πιθανό ορίζοντα το 2043. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι το υφιστάμενο διαφανές ρυθμιστικό περιβάλλον είναι ελκυστικό και στη χώρα μας υπάρχει ένα ισχυρό αναπτυξιακό προφίλ μέσω της διείσδυσης του φυσικού αερίου. Η Italgas βλέπει τη συμμετοχή της ως ευκαιρία να μεταφέρει τις βέλτιστες δυνατότητες ψηφιοποίησης για να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι πρόσθετες ευκαιρίες προσφέρουν οι μικρής κλίμακας λύσεις στο LNG και οι οπτικές ίνες.

    Η πρόβλεψη της Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών κάνει λόγο για αύξηση των σημείων παράδοσης από 509 πέρυσι σε 870 το 2026 και σε πάνω από 1.050 το 2030. Αντίστοιχα, το μήκος του δικτύου εκτιμάται ότι θα φτάσει από τα 6.875χμ στα 10.800 το 2026 και τα 11.500 το 2030.

    Στα οικονομικά στοιχεία, το καθαρό capex τοποθετείται στο 1,1 δις. ευρώ κατά την περίοδο 2022-2030. Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν από 129 εκατ. ευρώ στα 210 εκατ. ευρώ το 2026 και στα 240 εκατ. ευρώ το 2030, ενώ τα λειτουργικά κέρδη από τα 81 εκατ. σε 160 το 2026 και σε 185 το 2030.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ