• Business

    Παναγιώτης Τσάκος: Τα ελληνικά προϊόντα να φτάσουν σε κάθε μέρος της γης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Παναγιώτης Τσάκος

    Ο Παναγιώτης Τσάκος, επικεφαλής του ομίλου Tsakos Group


    «Να φτάσουν τα ελληνικά προϊόντα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης». Αυτό είναι το όραμα για τον εφοπλιστή καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, πίσω από τη δημιουργία της Μedhealth Food Export, όπως εξηγεί στο mononews η υπεύθυνη εξαγωγών της εταιρείας, Δώρα Σαλτερή.

    Η Μedhealth Food Exports ιδρύθηκε το 2019, από τον Παναγιώτη Τσάκο, τον Άγγελο Κρητικό, ιδιοκτήτη της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και τον Μανώλη Καφούρο της Kafouros Marine Supplies, προκειμένου να εξυπηρετεί την τροφοδοσία του πληρώματος εμπορικών πλοίων και παράλληλα να εξάγει ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Συνεργάζεται με Έλληνες παραγωγούς καθώς και με ένα παγκόσμιο δίκτυο παραγωγών και προμηθευτών για ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα ροδάκινα κομπόστα, η φέτα, ο χαλβάς και τα γεωργικά προϊόντα.

    Ο συνδυασμός της εμπειρίας και η τεχνογνωσίας των ιδρυτών της, στους κλάδους που δραστηριοποιούνται ο καθένας ξεχωριστά, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό «συστατικό» της εταιρείας. Άλλωστε τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της, εξαιτίας των περιορισμών που ίσχυαν λόγω της πανδημίας, οι εμπορικές συμφωνίες στον κλάδο της ναυτιλίας έγιναν χάρη στην εμπειρία και τις επαφές του κ. Τσάκου, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να συστηθούμε στις εταιρείες catering, επισημαίνει η κ. Σαλτερή.

    Οι συνεργασίες ανά τον κόσμο

    Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει φτάσει να δραστηριοποιείται σε χώρες της ΕΕ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαπούρη, τον Παναμά και την Αυστραλία η κ. Σαλτερή σημειώνει: «Οι εταιρείες catering κάνουν την προσφορά τους για όλα τα λιμάνια που θα «πιάσει» το πλοίο κάθε εταιρείας, σε ολόκληρο τον κόσμο. Συμφωνούν με τον πλοιοκτήτη το κόστος σίτισης και κλείνουν μία κεντρική συμφωνία. Τα catering, με βάση τη συμφωνία αυτή, έχουν την υποχρέωση να συνάψουν συμφωνίες με τους τοπικούς τροφοδότες, όπως είναι και η Μedhealth Food Exports» σημειώνει η κ. Σαλτερή.

    Έτσι, όπως εξηγεί η ίδια, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, μόλις είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της η Μedhealth, οι εταιρείες catering με τις οποίες είχε ήδη συνεργαστεί για τα πλοία του ο Παναγιώτης Τσάκος, την προσέγγισαν ώστε να προχωρήσουν σε συμφωνίες μαζί της. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία, άρχισε σιγά σιγά να διευρύνει τις συνεργασίες της, τροφοδοτώντας στη συνέχεια πλοία διαφόρων εταιρειών σε όλο τον κόσμο, με ελληνικά προϊόντα. «Όταν μάλιστα υπάρχουν Έλληνες στο πλήρωμα, θέλουν να έχουν στη διατροφή τους και ελληνικά προϊόντα όπως για παράδειγμα τη φέτα» σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Σαλτερή.

    Το άλλο σκέλος της δραστηριότητάς της εταιρείας αφορά στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε χονδρεμπόρους τόσο για τις ανάγκες του κλάδου HORECA όσο και για τα σούπερ μάρκετ σε χώρες του εξωτερικού. Έτσι μέσω της Μedhealth Food Exports τα ελληνικά προϊόντα φτάνουν ακόμη και σε χώρες στην άλλη άκρη του κόσμου. Στα πλάνα της εταιρείας τέλος είναι να δραστηριοποιηθεί και στην κρουαζιέρα, κάτι που δεν ήταν εφικτό την προηγούμενη διετία εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας.

    Σημειώνεται ότι η ΜedHealth Food Exports IKE είχε συσταθεί στις 16 Μαΐου 2019 με έδρα τον Άλιμο και μετοχική σύνθεση: Άγγελος Κρητικός (13,34%), Νεκτάριος Κρητικός (13,33%), Δημήτριος Κρητικός (13,33%), ΚMS Group of Services (10%), Κasiopi Enterprises Company Limited (50%).



    ΣΧΟΛΙΑ