• Business

    Π. Λεονταρίδη (ITF Hellas) στο mononews: Νέα μεγάλη επένδυση σε βάθος τριετίας

    Πόλυ Λεονταρίδη, διευθύνουσα σύμβουλος Italfarmeco Ελλάδος


    Μετά από 2ο χρόνια δυναμικής και αδιάκοπης παρουσίας στη χώρα μας, το “βλέμμα” της Italfarmaco Ελλάδος (ITF Hellas) στρέφεται στην επόμενη εικοσαετία, προσβλέποντας σε ισχυρή ανάπτυξη, νέα προϊόντα και νέες συνεργασίες. Η διευθύνουσα σύμβουλος, Πόλυ Λεονταρίδη, μιλάει στο mononews.gr για τις επιτυχίες της εταιρίας, τις δυσκολίες που έφερε η οικονομική κρίση και τους μελλοντικούς της στόχους.

    Κυρία Λεονταρίδη, η ITF Hellas έχει “κλείσει” τα 20 χρόνια ζωής. Ποιες είναι οι στιγμές-ορόσημο της εταιρείας μέσα σε αυτά τα χρόνια;

    Η ITF Hellas Α.Ε – θυγατρική και μέλος του πολυεθνικού Ομίλου ITALFARMACO, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελληνική Φαρμακευτική αγορά, επικεντρώνεται με επιτυχία στη διάθεση και προώθηση υψηλής ποιότητας προϊόντων με ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία της γυναίκας.  Το 2018 συμπλήρωσε 20 χρόνια δυναμικής και αδιάκοπης παρουσίας στην Ελλάδα, 20 χρόνια αφοσίωσης στο όραμα για φροντίδα και σεβασμό στη ζωή.  Για το λόγο αυτό, τον περασμένο Ιούνιο γιορτάσαμε αυτή την τόσο σημαντική επέτειο  με μια μεγάλη εκδήλωση, κατά την διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να ανατρέξουμε στην πορεία και στα σημαντικότερα ορόσημα της εταιρείας που έλαβαν χώρα μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

    Καθώς η ανάληψη των καθηκόντων μου συνέπεσε με την έναρξη των δραστηριοτήτων της εταιρίας, έχω να θυμηθώ πάρα πολλές στιγμές, πολλές θετικές αλλά και κάποιες δύσκολες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

    Μιλώντας για ορόσημα θα ξεχώριζα τρία: την εισαγωγή του Fysiofol στην ελληνική φαρμακευτική αγορά το 2003 (ενός μοναδικού, πρωτότυπου σκευάσματος από την έρευνα της ITALFARMACO, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της αναιμίας της κύησης), την εισαγωγή στην αγορά του Deltius (μιας συνταγοραφούμενης βιταμίνης D3) το 2015 και την εισαγωγή του Teglutik το 2017 (ενός σκευάσματος για την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση).

    Σημαντικό, επίσης, γεγονός αποτελεί η εμπιστοσύνη που μας δείχνει η μητρική εταιρία, όλα αυτά τα χρόνια, με τη στήριξη των επενδύσεων και της επέκτασής μας, στοιχείο καθοριστικό για την μεγάλη αύξηση του προσωπικού μας, η οποία έλαβε χώρα το 2018, καθώς προσλάβαμε περισσότερα από 25 άτομα διάφορων βαθμίδων, κυρίως νέους πτυχιούχους.

    Η αύξηση της απασχόλησης το 2018 ανήλθε στο 70%. Τι είναι αυτό που δημιούργησε αυτήν την ανάγκη; Αναμένονται επιπλέον προσλήψεις για το 2019;

    Η σταθερή επέκταση με νέα προϊόντα σηματοδότησε τη νέα πορεία και την περαιτέρω επέκταση της εταιρείας στο χώρο, καθώς συνέβαλλε στην ταχεία πορεία ανάπτυξής μας και τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών μέσα σε μια πενταετία. Αυτό οδήγησε σε σημαντική επένδυση σε  ανθρώπινο δυναμικό, με διαρκή ενίσχυση τμημάτων όπως αυτό του Marketing και των Πωλήσεων, σε δυναμικούς αριθμούς που άγγιξαν το 70%.

    Στην ίδια αυτή αναπτυξιακή πορεία  δημιουργήσαμε  Τμήμα Προσωπικού, Τμήμα Ιατρικών Υποθέσεων, Τμήμα Συμμόρφωσης με Πολιτικές και Προστασία ΔΠΧ (Compliance, QA and Data Protection), ενώ παράλληλα ενισχύσαμε μέσα από συνεργασίες το Κανονιστικό Τμήμα, το Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνισης όπως επίσης και το Τμήμα Κλινικών Μελετών.

    Για το 2019 σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τα Τμήματα Πωλήσεων και Marketing, ενώ για την επόμενη τριετία, εφόσον όλες οι προϋποθέσεις συνηγορήσουν, στοχεύουμε σε νέα μεγάλη επένδυση με νέα προϊόντα και υπηρεσίες σε Ελλάδα και Κύπρο, και κατ’ επέκταση σε περαιτέρω ανάπτυξη του στελεχιακού δυναμικού μας.

    Προχωράμε όμως ακόμα και σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες που θα στηρίξουν την επέκταση μας, αλλά και σε νέα εργαλεία που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα μας, με στόχο να είμαστε στην αιχμή της γνώσης και της τεχνολογίας.

    Πόσα προϊόντα εισάγει η ITF Hellas στην Ελλάδα και πόσα νέα προϊόντα αναμένεται να έρθουν στην ελληνική αγορά το επόμενο διάστημα;

    Η ITF Hellas Α.Ε. σήμερα διαθέτει στην ελληνική αγορά περισσότερα από 20 φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής όπως επίσης και καλλυντικά, ενώ αναμένεται μέσα στο 2019 να κυκλοφορήσουν 3-4 νέα και άλλα τόσα τουλάχιστον μέσα στην επόμενη τριετία.

    Το 2002 εισήγαγε στην Ελληνική αγορά νέα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στο χώρο της Γυναικολογίας και της Νευρολογίας. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε με νέα σκευάσματα για την οστεοπόρωση, την αναιμία της κύησης, την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές. Από το 2012 και μετά, παρά τις δυσκολίες στην Ελληνική αγορά, πορεύτηκε δυναμικά με περισσότερα νέα προϊόντα στον τομέα της Γυναικολογίας, ειδικότερα για την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, τις πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά και τον τομέα της οστεοπόρωσης.

    Την τελευταία τριετία, εισήγαγε στην Ελληνική αγορά νέα προϊόντα για την αντιμετώπιση της έλλειψης της βιταμίνης D, του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης, αλλά και ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης (ALS). Το τελευταίο ειδικά, είναι το αποτέλεσμα της κλινικής έρευνας της εταιρίας, που οδήγησε στην ανάπτυξη μιας νέας, υγρής μορφής ριλουζόλης (riluzole), ως νεκταρώδες εναιώρημα, του Teglutik, για τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (ALS). Το προϊόν αυτό εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ πρόσφατα πήρε έγκριση και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA στις Η.Π.Α., όπου κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ στην Ελλάδα κυκλοφορεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2017.

    Πόσο δύσκολο ήταν να βρίσκεστε στο τιμόνι της εταιρίας κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης; Ποια ήταν η αντιμετώπιση από την μητρική εταιρία κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο;

    Στον κόσμο των επιχειρήσεων οι προκλήσεις είναι συνεχείς. Δεν υπάρχει περίοδος εφησυχασμού είτε σε επίπεδο εταιρίας, είτε σε επίπεδο αγοράς, είτε ακόμη και σε επίπεδο χώρας. Βασικό χαρακτηριστικό της διοίκησης είναι το crisis management.

    Αρκεί  να σκεφθείτε ότι μόλις ομαλοποιηθεί το θέμα της κρίσης του ελληνικού οικονομικού περιβάλλοντος, θα τρέχουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που  δημιουργούνται ώστε να ανακάμψουμε αλλά και να αναπτύξουμε την εταιρία. Στη συνέχεια θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της κρίσης, αλλά και των ευκαιριών που θα προκύψουν, από τις δραστικές αλλαγές που θα επιφέρει η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη στον κόσμο αλλά  και στην αγορά μας.

    Κάθε κρίση φέρνει δυσκολίες και εμπόδια, αλλά σε βάθος χρόνου αναπτύσσονται και πολλές ευκαιρίες.

    Από πλευράς μας απαιτήθηκε ευελιξία, συνεχής προσαρμογή και προορατικότητα, προκειμένου  να αντιμετωπίσουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος τις αδιάκοπες αλλαγές εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.

    Η μητρική μας εταιρία έχει εμπιστοσύνη στην τοπική διοίκηση και στις δυνατότητες της χώρας. Εκτιμώ ότι με τη δημιουργία ενός σύγχρονου και σταθερού πλαισίου για τη λειτουργία του συστήματος υγείας όπως επίσης και με ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον, η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και θα δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

    Πώς σχολιάζετε τα νέα μέτρα για το φάρμακο και ποιες είναι οι αλλαγές που θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν;

    Ξεκινώντας με ένα γενικό σχόλιο, το επιχειρείν, αλλά και ο κλάδος μας ειδικότερα, χρειάζονταν αλλαγές, νέα οργάνωση και θεσμικό πλαίσιο με το βλέμμα στο 2020 και μετά και εναγκαλισμό των νέων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων που αυτές θα μπορούσαν να προσφέρουν. Υπό αυτή την οπτική, ορισμένες αλλαγές και νέα μέτρα ήταν αναγκαία και όχι απαραίτητα αρνητικά. Όμως, ο τρόπος που εφαρμόστηκαν, ή δεν εφαρμόστηκαν, αλλά και η επιλογή των μέτρων και η οριζόντια πολλές φορές επιβολή τους, αφαίρεσαν ίσως το όποιο όφελος ή θετικό αντίκτυπό τους.

    Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο εξορθολογισμός και ο έλεγχος της δαπάνης ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Από την άλλη πλευρά όμως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δέχθηκαν μεγάλο βάρος μέτρων. Οι φαρμακευτικές εταιρίες αποδέχθηκαν και συνεισέφεραν στο μηχανισμό επιστροφών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω του rebate και του claw-back, υπό την πίεση της δημοσιονομικής κρίσης. Θεσπίστηκε ως ένα προσωρινό μέτρο που η φαρμακευτική βιομηχανία υποστήριξε, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λαμβάνουν τις θεραπείες τους. Αυτή τη στιγμή, το claw-back από έκτακτο μέτρο με ορισμένη διάρκεια, μέχρι η πολιτεία να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έγινε μόνιμο.

    Επί της ουσίας είναι μια ακόμη φορολόγηση που κατά περίπτωση ξεπερνά και το 30%. Ο στόχος για τα επόμενα έτη θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση και η εφαρμογή όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων  που είναι αναγκαίες για τον εξορθολογισμό του συστήματος υγείας. Σημαντικό επίσης είναι να προσδιοριστεί εκ νέου το ύψος της διαθέσιμης δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με κριτήρια επιδημιολογικά και νοσολογικά και όχι αποκλειστικά λογιστικό-οικονομικά κριτήρια, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια και η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες και στα νέα καινοτόμα φάρμακα.

    Τα ζητήματα σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές αντιμετωπίζονται θεσμικά και συλλογικά, απαιτούν δε συλλογικές θέσεις και προτάσεις. Έχοντας θητεύσει ως μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου μας, ΣΦΕΕ, αλλά και ως εταιρία-μέλος του ΣΦΕΕ, έχουμε εκθέσει σταθερά τις θέσεις μας. Όλα τα μεγάλα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από δημιουργικό διάλογο και εκατέρωθέν προτάσεις και διάθεση εξεύρεσης σωστής και λειτουργικής λύσης. Ειδικά για τις απαιτούμενες αλλαγές, θεωρώ σημαντικό να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία στα μέτρα που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου από διαρθρωτικές αλλαγές, μέσα όμως από ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο με τις εταιρίες, ώστε οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν σε ένα δίκαιο περιβάλλον με σχετική προβλεψιμότητα, κάτι που θα στηρίξει την απασχόληση στον Κλάδο, τις επενδύσεις, τη διατήρηση καθιερωμένων και αποτελεσματικών θεραπειών, αλλά και την καινοτομία, όλα τελικά προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και του Ασθενούς.

    Η έξυπνη διαχείριση πόρων και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελούν καίρια στοιχεία σε αυτό το νέο πλαίσιο, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον προσδιορισμό ενός επαρκούς ύψους δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων, έλεγχο του όγκου πωλήσεων και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

    Ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι της ITF Hellas για τα επόμενα χρόνια;

    Όπως προαναφέραμε, η ITF Hellas έκλεισε 20 χρόνια δυναμικής και αδιάκοπης παρουσίας στην Ελλάδα, με φροντίδα και σεβασμό για τη ζωή. Το βλέμμα μας, οι στόχοι μας και όλη μας η προσπάθεια στρέφονται τώρα στην επόμενη εικοσαετία, προσβλέποντας σε ισχυρή ανάπτυξη, νέα προϊόντα και νέες συνεργασίες.

    Σχεδιάζουμε το μέλλον πάνω σε ισχυρές βάσεις, μετά από μια δύσκολη πορεία, με σημαντικά όμως ορόσημα, με μια  ευρεία και διαρκώς εμπλουτιζόμενη γκάμα πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας με επικέντρωση στην Υγεία της Γυναίκας, αναπτύσσοντας όμως δράση και σε άλλους θεραπευτικούς τομείς. Η εταιρεία σήμερα διακρίνεται για τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό της, το εργασιακό της περιβάλλον καθώς και τις ηθικές πρακτικές της, κάνοντας πράξη καθημερινά το όραμά της για συνεχή φροντίδα και σεβασμό στη ζωή.

    Τα σχέδια μας διακρίνονται σε δύο φάσεις, στα άμεσα σχέδια σε βάθος τριετίας, αλλά και στον ευρύτερο σχεδιασμό της επόμενης εικοσαετίας.

    Οι στόχοι και τα σχέδιά μας για το 2020 και μετά επικεντρώνονται στη διασφάλιση των αποτελεσμάτων που κερδίσαμε με πολύ αγώνα όλης της ομάδας της Italfarmaco στην Ελλάδα, αλλά και στη διασφάλιση μιας συνέχειας αυτής της ανάπτυξης με εισαγωγή νέων προϊόντων, επέκταση υπαρχόντων οικογενειών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

    Η διενέργεια κλινικών μελετών και στην Ελλάδα είναι ένας ακόμη σημαντικός στόχος για εμάς και σταθερά μέσα στα σχέδια της εταιρίας μας. Συνεπικουρούμενα αυτά τα σχέδιά μας και από την ταχεία ανάπτυξη του κύκλου εργασιών μας, πιστεύω ότι θα ευοδωθούν μέσα στην επόμενη τριετία.

    Αναφορικό με το σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, σχεδιάζουμε με προσοχή και λιθαράκι-λιθαράκι το μωσαϊκό των επόμενων 20 χρόνων της εταιρίας, τα οποία ατενίζουμε με αισιοδοξία.

    Σε ανθρώπινο-στελεχιακό δυναμικό, αλλά και σε επιχειρησιακό – εταιρικό επίπεδο έχουμε την εμπειρία αλλά και τη μέθοδο να σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας προσεκτικά με στόχο να κάνουμε τα σχέδια και τα όνειρα μας πράξη.

    Η έρευνα και ανάπτυξη της μητρικής εταιρίας εργάζεται σταθερά πάνω σε προγράμματα κλινικής έρευνας που πιστεύουμε θα παρουσιάσουν στη διεθνή αγορά καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας και σημαντικής θεραπευτικής αξίας.

    Με βάση την ιστορία μας, τη διεθνή ανάπτυξη της εταιρίας και τα νέα προϊόντα μας ενδυναμώνουμε το κοινό μας όραμα, ενισχύουμε την παρουσία μας αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική μας.



    ΣΧΟΛΙΑ