• Business

    Οριστικό. Θα κουρεύονται χρέη και πρόστιμα εφορίας. Όλες οι λεπτομέρειες


    Σε καλό δρόμο φαίνεται πως βρίσκονται, μετά από πολλές… περιπέτειες, οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών γύρω από το πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, ο οποίος μάλιστα όπως όλα δείχνουν θα προβλέπει τελικά και «κούρεμα» οφειλών υπό προϋποθέσεις.

    Η αρχική θέση των δανειστών ως προς την διαγραφή οφειλών ήταν ότι αυτή θα έπρεπε να γίνεται σε κάθε είδους οφειλή προς το Δημόσιο, με την ελληνική πλευρά να δέχεται αντίθετα διαγραφές μόνο προστίμων και προσαυξήσεων. Όμως τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, κατά τη χθεσινή μαραθώνια συζήτηση μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Αθήνας και των δανειστών βρέθηκε η «χρυσή τομή», καθώς η πλευρά των δανειστών φέρεται να δέχθηκε την τεκμηριωμένη πρόταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το ποιες οφειλές και με ποια σειρά θα μπορούν να διαγράφονται.

    Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων, πρώτα στη λίστα των διαγραφών θα είναι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, έπειτα θα διαγράφονται οι παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, και μόνο αν αυτό κριθεί απαραίτητο θα υπάρχουν διαγραφές κύριας οφειλής. Αντίθετα, δεν προβλέπονται διαγραφές οφειλών ΦΠΑ και ΦΜΥ, στη λογική ότι για να διαγραφούν αυτές οι οφειλές θα απαιτείτο ένα πολύ μεγάλο «κούρεμα» άνω του 80%, κάτι που κρίνεται μη ρεαλιστικό.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές πείστηκαν από τα στοιχεία που τους παρουσιάστηκαν σχετικά με τη δυνατότητα είσπραξης των οφειλών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα οποία οι ανακτήσιμες οφειλές δεν ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οφειλές της τάξεως των 30 δις ευρώ ανήκουν σε ανενεργά ΑΦΜ (εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους).

    Έτσι, όλα δείχνουν ότι στο θέμα της διαγραφής οφειλών θα υπάρξει εν τέλει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου τις επόμενες μέρες η διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό να περάσει σε ανώτατο επίπεδο. Ωστόσο, παραμένει η διαφωνία για τη διάρκεια ισχύος του νόμου, με την κυβέρνηση να ζητά αυτή να είναι στα δύο χρόνια, ενώ τους δανειστές να επιμένουν στον ένα χρόνο – αν και μάλλον δε ρωτά κανείς αν οι τράπεζες μπορούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να ανταπεξέλθουν, όταν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο θρίαμβος της ΤΙΤΑΝ. Πώς ο Τάκης Κανελλόπουλος συνεχίζει να καρφώνει τις διεθνείς αγορές

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΠΑ: Οι δανειστές θέλουν να πουληθεί σύντομα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Γεωργιόπουλος: Ζημίες στο τρίτο τρίμηνο και παραλαβή νέων πλοίων για τη Gener8



    ΣΧΟΛΙΑ