• Business

    ΟΠΑΠ: Στα 860,3 εκατ. ευρώ εκτινάχτηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα – Πού θα πάνε έσοδα και EBITDA το 2022

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο CEO του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ


    Ανεβάζει ολοένα και περισσότερες στροφές η… «μηχανή» του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42. Με τον γίγαντα των τυχερών παιγνίων στη χώρα, να είναι σε θέση να πετύχει ακόμη πιο λαμπρές, οικονομικές επιδόσεις την εφετινή χρονιά.

    Όπως προέκυψε από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Διοίκησης με τους αναλυτές, ο πήχης για τα καθαρά έσοδα του ΟΠΑΠ το 2022 τοποθετείται στα επίπεδα των 2,1-2,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέχρι και 43%  πιο πάνω σε σύγκριση με τα έσοδα των 1,538 δισ. που υπήρξαν στη διάρκεια της περσινής χρήσης και τα οποία ήταν ενισχυμένα κατά 36,2%.

    Παράλληλα, η λειτουργική κερδοφορία πρό φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται να ανέβει εφέτος στα επίπεδα των 720-740 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 34% ψηλότερα σε σχέση με τα περσινά λειτουργικά «κέρδη» των 550,3 εκατ. ευρώ που έτρεξαν με ρυθμούς 111,1%…

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες σε ανοδική τροχιά θα κινηθεί και η καθαρή κερδοφορία που διαμορφώθηκε την περσινή χρονιά στα 259,4 εκατ. ευρώ. Έχοντας ενισχυθεί κατά 26,4%.

    Αν μη τι άλλο, όλα αυτά έρχονται να καταδείξουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο, ότι ο ΟΠΑΠ είναι επί της ουσίας μια… βαριά βιομηχανία παραγωγής μετρητών. Στηριζόμενη σε ένα εξόχως αποτελεσματικό μοντέλο, δυναμικής επιχειρηματικής ανάπτυξης.

    Ξεχωριστή θέση στη γενική εικόνα των στιβαρών μεγεθών του ΟΠΑΠ, κατέχουν τα ταμειακά διαθέσιμα σε μετρητά. Τα οποία στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ενισχύθηκαν θεαματικά κατά …353,488 εκατ. ευρώ ( σχεδόν 1 εκατ. ευρώ τη μέρα) και έφτασαν στα 860,316 εκατ. ευρώ. Απόρροια των ισχυρών, ελεύθερων, ταμειακών ροών, που δείχνουν την ικανότητα της εταιρείας να δημιουργεί μετρητά, αφού ληφθούν υπόψη οι λειτουργικές δαπάνες και οι επενδύσεις.

    Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης, ο τεράστιος όγκος των διαθεσίμων σε μετρητά που έχει τώρα ο ΟΠΑΠ, ισοδυναμεί με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Καρέλια, της Ιντραλότ και της MIG μαζί… Ή αν προτιμάτε της ΕΥΔΑΠ μαζί με την Παπουτσάνης και την Ελινόιλ…

    Όλα τα μυστικά των χρηματικών διανομών

    Η δύναμη αυτή των μετρητών επιτρέπει στον ΟΠΑΠ να έχει μια γενναία μερισματική πολιτική για τους μετόχους. Υποσχόμενος από πέρσι να παρέχει τουλάχιστον 1 ευρώ ανα μετοχή σε χρονικό ορίζοντα 10ετίας.

    Τον περασμένο Νοέμβριο έδωσε 0,10 ευρώ ανα μετοχή ώς προμέρισμα για την εταιρική χρήση του 2021. Τώρα έρχεται να προσφέρει άλλα 0,50 ευρώ μέρισμα, καθώς επίσης και (αφορολόγητη) επιστροφή κεφαλαίου 0,90 ευρώ ανά μετοχή. Με τη συνολική χρηματική διανομή να φτάνει στα 1,50 ευρώ ανά μετοχή και να μεταφράζεται σε περίπου …526 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μπόνους στους μετόχους που ξεπερνά κατά πολύ την κερδοφορία της εταιρείας στην περσινή χρήση.

    Υπάρχει όμως το «μαξιλάρι» της ταμειακών διαθεσίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Καθώς από την μια πλευρά δεν αποφέρουν παρά μηδαμινά οφέλη από τόκους, ενώ από την άλλη, δεν θα μετρούσε ιδιαίτερα αν τα ταμειακά αποθέματα πήγαιναν για να σβήσουν δανειακές υποχρεώσεις. Καθώς για δάνεια αυτά, το μέσο επιτοκιακό κόστος είναι στα χαμηλά επίπεδα του 2,5%.

    Από τον Ιούλιο του 2019 ο ΟΠΑΠ έχει θέσει σε ισχύ το πενταετές πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος. Με συνέπεια τα πραγματικό κόστος των χρηματικών διανομών να είναι μικρότερο, λόγω της συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το οποίο μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί 5 φορές για διανομές μερισμάτων συνολικού ύψους 2,55 ευρώ ανά μετοχή πρό φόρου ( 2,3925 ευρώ καθαρά).

    Για την επανεπένδυση μερισμάτων έχουν νέες μετοχές που έχουν αυξήσει κατά 10,9% των αριθμό των υφιστάμενων τίτλων. Με το Sazka Group, που έχει μορφοποιηθεί πλέον ως Allwyn Entertainment, συμφερόντων του Τσέχου Billionaire Καρέλ Κόμαρεκ να έχει τη μερίδα του Λέοντος στις επανεπενδύσεις. Φτάνοντας τώρα να κατέχει (μετά και από την πρόσφατη εξαγορά όλης της μετοχικής θέσης Μελισσανίδη) το 48,1% του ΟΠΑΠ.

    Στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί ανοικτό ερώτημα αν στην επικειμένη χρηματική διανομή, εκτός από το μέρισμα, θα υπάρχει δυνατότητα επανεπένδυσης σε μετοχές και της επιστροφής κεφαλαίου. Όπως όλα δείχνουν αποφάσεις επ’ αυτού θα λάβει η γενική συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 9 Ιουνίου. Αν πάντως ισχύσει για όλη τη χρηματική διανομή η επανεπένδυση, τότε το ποσοστό Κόμαρεκ μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Στην περίπτωση που μαζί με το δικό του μερίδιο, επανεπενδυθεί το 55% της χρηματικής διανομής.

    Ούτως ή άλλως τα 1,40 ευρώ ανά μετοχή που θα μοιραστούν στους μετόχους παραπέμπουν σε μια μερισματική απόδοση 10,8%. Καθώς χθές το «χαρτί» του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,97 ευρώ, ενισχυμένο κατά 15,9% το τελευταίο 12μηνο.

    Με ενεργητικό 2,7 δισ. και ίδια κεφάλαια 910,9 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ στηρίζει πολλά στην ανάπτυξη των online δραστηριοτήτων. Οι οποίες πέρσι έκαναν άλμα, καθώς τα καθαρά τους έσοδα διαμορφώθηκαν στα 432,2 εκατ. ευρώ και αποτέλεσαν το 27,5% του συνόλου. Σημαντικότατος κρίκος είναι φυσικά και οι επίγειες δραστηριότητες με τα 3.628 πρακτορεία, τα 373 καταστήματα play, τα 10.139 ανεξάρτητα σημεία πώλησης και τους 1.924 πλανόδιους πωλητές ( λαχείων και Σκράτς). Στοιχεία που δείχνουν ότι ο ΟΠΑΠ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά δίκτυα στη χώρα.

     Διαβάστε επίσης

    Jan Karas (ΟΠΑΠ): Ικανοποίηση για την ισχυρή κερδοφορία – Συνολική ανταμοιβή 1,5 ευρώ ανά μετοχή για τους μετόχους

    Έκπληξη από ΟΠΑΠ: Συνολικά 1,4 ευρώ ανά μετοχή από μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου σε κάθε μέτοχο – Ιστορική μερισματική απόδοση 12,5%



    ΣΧΟΛΙΑ