• Business

    Attica Group – ONEX: Επεσαν οι υπογραφές για τις ναυπηγήσεις στην Ελευσίνα – Συνεργασία 1 δισ. ευρώ

    • NewsRoom

    Από την υπογραφή της συμφωνίας


    Υπεγράφη το μεσημέρι της Παρασκευής το μνημόνιο συνεργασίας της Onex Group με την Attica Grroup. Το μνημόνιο υπεγράφη από τους επικεφαλής των δύο ομίλων, Πάνο Ξενοκώστα, από την Onex Group, και Κυριάκο Μάγειρα, από την πλευρά της Attica Group. Παρόντες στην υπογραφή ήταν οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο αν. υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νίκος Παπαθάνασης.

    Στην εκδήλωση παρέστη και ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ως ο βασικός συντελεστής της αναγέννησης των ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και της Σύρου, στην Ελλάδα. Επίσης, παρέστη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος, όπως ανέφερε, «είναι δύσκολο να περιγράψει με λόγια πόσο χαρούμενος είναι με τη συγκεκριμένη συμφωνία». Σημείωσε ότι σήμερα εργάζονται 1.000 άτομα και σε τρία χρόνια θα φτάσουν τις 3.000 κάτι που είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την οικονομία, όσο και την κοινωνία.

    Tο συγκεκριμένο μνημόνιο είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και αφορά σε μια δεκαετή συνεργασία των δύο ομίλων για την εκτέλεση του ναυπηγικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου της Attica Group καθώς και των θυγατρικών της που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ο Όμιλος ONEX.

    Το πρόγραμμα προβλέπει πιο συγκεκριμένα:

    • Τη συντήρηση και όλο το επισκευαστικό έργο του στόλου των 45 πλοίων που ελέγχει η Attica Group σήμερα, καθώς και όσων πλοίων αποκτηθούν ή τελούν υπό τη διαχείριση της κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με την ΟΝΕΧ.
    • Την αναβάθμιση και τις ενεργειακές μετατροπές του στόλου της Attica Group, με σκοπό την «πράσινη μετάβαση» και την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πλοίων, σύμφωνα με τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Νομοθεσίας.
    • Τη δυνατότητα ναυπήγησης/κατασκευής νέων πλοίων στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΝΕΧ, εφόσον η Attica Group προβεί σε μία τέτοια κίνηση για τον στόλο της.

    Η Attica Group έχει ανακοινώσει ένα ευρύ πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της. Ενα πρόγραμμα ύψους ενός δισ. ευρώ με στόχο την κατασκευή «πράσινων» νεότευκτων πλοίων.

    Το επενδυτικό πλάνο έχει σχεδιαστεί από το management της Attica Group σε συνεργασία με την Lloyd’s Register και προβλέπει τρία στάδια: το πρώτο, το οποίο ήδη υλοποιείται, αφορά σε άμεσες ενέργειες περεταίρω περιβαλλοντολογικού εξορθολογισμού του στόλου  με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 160 εκατομμυρίων, το δεύτερο την εγκατάσταση σε επιλεγμένα πλοία μηχανών διπλού καυσίμου με προϋπολογισμο 400 εκατομμυρίων έως το 2026-2027 και το τρίτο την ναυπήγηση νέων πλοίων που θα συμμορφώνονται 100% με τους διεθνείς κανονισμούς για ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό  των εκπομπών άνθρακα, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων εως το 2029.

    Οι νέες αυτές ναυπηγήσεις μαζί με τα πλοία που θα έχουν δραστικά εκσυγχρονιστεί, όσον αφορά τα συστήματα πρόωσης τους και τα καύσιμα που χρησιμοποιούν, αρχικά θα δρομολογηθούν σε γραμμές μεγάλών αποστάσεων όπως αυτές της Κρήτης αλλά και των συνδέσεων Ελλάδας – Ιταλίας

    Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για μια πρόθεση συνεργασίας ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Όπως είπε, η συμφωνία των δύο πλευρών, αφορά τόσο συντηρήσεις πλοίων, όσο και (ενεργειακές) αναβαθμίσεις, αλλά και ναυπηγήσεις νέων πλοίων.

    Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο ομίλων Onex και Attica Group ένα βήμα μπροστά, όχι μόνον για την ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Χαρακτήρισε δε τη συμφωνία πρωτοποριακή, αλλά και ταυτόχρονα ισορροπημένη.

    Αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας

    Ο υπουργός Εργασίας, σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή επιβραβεύει την πολιτική που ξεκίνησε ο ίδιος με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας. Επίσης σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή καθιστά περισσότερο βιώσιμη την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, καθώς αυτή δεν πατά σε μια βάρκα, αλλά σε δύο, δηλαδή στις πολιτικές και αμυντικές ναυπηγήσεις.

    Ο κ. Ξενοκώστας με τους υπουργούς που παρέστησαν στην εκδήλωση

     

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία είναι ιστορική σημασίας διότι σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη μιας περιόδου βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα. Σήμερα, ανοίγει ένας νέος ορίζοντας για περισσότερες θέσεις εργασίας, για ένα cluster δραστηριοτήτων, που θα ενισχύσουν γενικά τη βιομηχανία μας. Η Ελλάδα
    επιστρέφει».
    Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να είμαι μαζί σας σήμερα εδώ σε αυτήν την τόσο σημαντική συμφωνία. Εύχομαι να ξέρετε ότι αγαπώ αυτό το κράτος. Αυτό το κράτος που γεννήθηκαν οι γονείς μου.  Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κώστα Σκρέκα, δύο ανθρώπους που πονάνε για την πατρίδα τους και κάθε μέρα δίνουν μεγάλη προσπάθεια να έχουν οι Έλληνες πολίτες τις ευκαιρίες να δουλέψουν και να φτάσουν πολύ ψηλά».

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Onex, Π. Ξενοκώστας, χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως μέρα δικαίωσης των εργαζομένων στα ναυπηγεία, της Onex, της κυβέρνησης και της κοινωνίας ευρύτερα καθώς προσπάθειες πολλών ετών για την αναβάθμιση των ναυπηγείων της χώρας επιτυγχάνονται. Όπως είπε, τα ναυπηγεία δεν είναι προσφέρουν μόνον ανάπτυξη, αλλά επιπλέον είναι ανταγωνιστικά καθώς παραδίδουν έγκυρα και έγκαιρα τα πλοία τα οποία έρχονται για επισκευές.

    Ο Πρόεδρος Attica Group, Κυριάκος Μάγειρας, δήλωσε: «Έχουμε καθήκον να δώσουμε ό,τι μπορούμε στην ελληνική οικονομία. Δεν μπορεί τα ναυπηγεία να μην είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση. Η ακτοπλοΐα και τα ναυπηγεία είναι αλληλένδετοι οργανισμοί και αγορές και πρέπει να έρθουν και να επενδυθούν χρήματα». Οεπικεφαλής της Attica Group είπε ότι αποτέλεσε υποχρέωση της εταιρείας να συμβάλει στην αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ναυπηγήσεων και ναυπηγοεπισκευών, που θα συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Αναφερόμενος στις ναυπηγήσεις, είπε ότι υπάρχει σχέδιο ναυπήγησης σκάφους το οποίο τώρα σχεδιάζεται με στόχο να ναυπηγηθεί στην Ελευσίνα.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Group: Στο 86,70% το ποσοστό της Strix Holdings μετά την ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ