• Business

    Τον Ιανουάριο οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, τον Μάιο τα 300 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης

    • Tων Έφη Καραγεώργου – Στ.Κ.Χαρίτου
    Ελληνικό

    Ελληνικό


    Την Τετάρτη τελειώνει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda. Τόσο η μετοχή, όσο και το δικαίωμα, αν αθροιστούν, ξεπερνούν την τελευταία τιμή πριν από την αποκοπή που ήταν τα 7,50 ευρώ, αγγίζοντας πλέον σε αξία κάτι περισσότερο από τα 7,80 ευρώ. Εκείνο όμως, που μετρούν οι επενδυτές είναι το αν αξίζει να πουλήσουν δικαιώματα για να μπουν στην αύξηση ή να κρατήσουν τις μετοχές τους. Το market making σε αυτή την περίπτωση κάνει θαύματα, αφού η τιμή με το δικαίωμα προσαρμοσμένο διαμορφώνεται κοντά στα 7,20 ευρώ, ενώ την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 7,25 ευρώ. Που σημαίνει ότι η διαφορά είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

    Το θέμα όμως, είναι ότι η μετοχή κινείται σταθερά πάνω από τα 7,06 ευρώ που ήταν η τιμή που ξεκίνησε μετά την αποκοπή του δικαιώματος. Και η αιτία δεν είναι άλλη, από την διάχυτη πληροφορία που διακινείται και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι οι μπουλντόζες ξεκινούν στο Ελληνικό τον Ιανουάριο και η πρώτη δόση από το τίμημα του σχεδόν 1 δισ. ευρώ, δηλαδή τα 300 εκατ. ευρώ, κατατίθενται τον ερχόμενο Μάιο κι ενώ θα έχει τελεσιδικήσει κάθε εκκρεμότητα ή εμπλοκή που υπάρχει σήμερα με τη Δικαιοσύνη.

    Σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στο ενημερωτικό της Lamda για την αύξηση κεφαλαίου, κατά τα πρώτα 5 έτη οι συνολικές επενδύσεις θα ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

    Μετά την αύξηση κεφαλαίου η εταιρεία θα προχωρήσει και στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως 300 εκατ. ευρώ με δημόσια προσφορά προς το επενδυτικό κοινό.

    Στο σενάριο που οι μέτοχοι με ποσοστό κάτω από 5% δεν καλύψουν το δικαίωμά τους και η Voxcove Holdings καλύψει το δικό της (10,07%) τότε το ποσοστό της Consolidated Lamda Holdings η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τα αδιάθετα δύναται να αυξηθεί από 50,62% σε 72,20%.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό η Consolidated Lamda Holdings S.A. έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται: να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που της αντιστοιχούν, να καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες μετά το τέλος της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Δ.Σ. της Εταιρίας προκειμένου να καλυφθούν και οι μετοχές αυτές και να διατηρήσει κατ’ ελάχιστον ποσοστό 50,62%, ήτοι ποσοστό ίσο με την υφιστάμενη συμμετοχή της στην Εταιρία, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

    Οι εκτιμήσεις αναφορικά με το ύψος των επενδύσεων, ανέρχονται σε 1,25 δισ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, εξόδων χρηματοδότησης, κ.λπ.).

    Εξ ’αυτών το 37% περίπου αφορά επενδύσεις σε έργα υποδομής και το Μητροπολιτικό Πάρκο για τις οποίες η Εταιρεία έχει δεσμευτεί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιηθούν σύμφωνα με τους όρους της Τροποποιητικής Σύμβασης.

    Επιπλέον, η Εταιρεία εκτιμά ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε χρηματοοικονομικά έξοδα (η τελική εκτίμηση για το ύψος των χρηματοοικονομικών εξόδων θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης), έξοδα κατά τη φάση ωρίμανσης του Έργου, έξοδα marketing και εμπορικής προώθησης και λοιπά έξοδα λειτουργίας του Έργου εντός της πρώτης πενταετίας.

    Επιπλέον του ανωτέρω ποσού, η Εταιρεία αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει: Το ποσό των 467 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο ύψος των δύο δόσεων που, με την επιφύλαξη των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης, προβλέπεται να καταβληθούν για την απόκτηση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. εντός της πρώτης πενταετίας.

    Συνολικά, το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα επενδύσει ο Όμιλος μέσα στην πρώτη πενταετία, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώτων δόσεων για την καταβολή του Τιμήματος ύψους 467 εκατ. ευρώ, ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

    Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί από συνδυασμό κεφαλαίων και ειδικότερα μέσω: i) μέρους της παρούσας Αύξησης (600 εκατ.), ii) τραπεζικού δανεισμού (περίπου 850 εκατ.), iii) μέρους εκτιμώμενων εσόδων του Έργου εντός της πρώτης πενταετίας (περίπου 400 εκατ.) τα οποία θα προέλθουν κυρίως από προπωλήσεις και πωλήσεις κατοικιών, εκμετάλλευση εμπορικών αναπτύξεων, ενοικίαση του γηπέδου που θα αφορά τον όποιο κάτοχο και λειτουργό του IRC καθώς και iv) από μέρος έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου με δημόσια προσφορά (περίπου 150 εκατ. ευρώ).



    ΣΧΟΛΙΑ