• Business

    Όμιλος Βενέτη: Προτεραιότητα η διατήρηση υψηλής κερδοφορίας και το 2022

    Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, επικεφαλής Βενέτη

    Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, επικεφαλής Βενέτη


    Τη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας θέτει ως προτεραιότητα για το 2022 ο όμιλος εστίασης Βενέτη, οι οικονομικές επιδόσεις του οποίου, βελτιώθηκαν σημαντικά  πέρυσι χωρίς ωστόσο να φτάσουν τα προ της πανδημίας μεγέθη.

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, ο όμιλος, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη τζίρου το 2021 φτάνοντας τα 43 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μία αύξηση κατά 18,29% ανακτώντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που είχε λόγω της πανδημίας.

    Η σταδιακή ανάκτηση των απωλειών αποτυπώνεται τόσο στις πωλήσεις, που απέχουν περίπου 4,4 εκατ. ευρώ από τα αποτελέσματα του 2019 (47,42 εκατ. ευρώ) αλλά και στη διανομή μερίσματος.

    Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Βενέτη προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 3 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη των χρήσεων 2019, 2020 και 2021. Σημειώνεται ότι το 2021 αποδόθηκε στους μετόχους μέρισμα 2,5 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της χρήσης 2019.

    Το μικτό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 21,5 εκατ. ευρώ από 17,6 εκατ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 30%.

    Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε περίπου 6 εκατ. ευρώ από 2,6 εκατ. ευρώ το 2020, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς έφτασαν στα 3,4 εκατ. ευρώ από 1,68 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση.

    Σε  επίπεδο δανεισμού αυτός  εμφανίζεται σημαντικά μειωμένος στα 1,78 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ υπερδιπλάσια είναι και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, τα οποία στο τέλος της χρήσης του 2021 ήταν στα 5,5 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

    Η στρατηγική ανάπτυξης

    Για το 2022, η διοίκηση του ομίλου, όπως αναφέρει στην οικονομική της έκθεση, έχει προτεραιοποιήσει τη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας. Η στρατηγική για την επίτευξη του στόχου εστιάζεται στα εξής:

    • Στη συνετή ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της μητρικής
    • Στην επέκταση των δραστηριοτήτων των σημαντικότερων θυγατρικών
    • Τη λελογισμένη μείωση του κόστους παραγωγής
    • Την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και
    •  Τη διατήρησης της ποιοτικής υπεροχής έναντι του ανταγωνισμού

    Ο όμιλος, στον οποίο απασχολούνται 534 εργαζόμενοι,  δραστηριοποιείται στην αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική και ευρύτερα στο χώρο της εστίασης, μέσω θυγατρικών εταιρειών κι ενός δικτύου που αριθμεί 107 καταστήματα με τα σήματα Βενέτη 1948, Βενέτη Great, Bενέτη Food Hall και Βενέτη Classic.

    Το ενεργειακό κόστος

    Ο όμιλος Βενέτη ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο με αιχμή το ενεργειακό κόστος. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό εξέπεμψε σήμα κινδύνου κάνοντας λόγο για δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, το οποίο σε συνδυασμό με την αύξηση των πρώτων υλών, θα οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων, αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης.

    Μάλιστα, με δηλώσεις του στο mononews.gr ο κ. Μονεμβασιώτης είχε επισημάνει: «Κάθε μέρα οι συνεργάτες μας franchisee που έχουν τα 60 από τα 120 καταστήματα της αλυσίδας, μας διαμαρτύρονται ότι δε βγαίνουν και θέλουν να κλείσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα 60 ιδιόκτητα καταστήματα που αντιμετωπίζουν φέτος πενταπλάσιο ενεργειακό κόστος από πέρυσι. Ταυτόχρονα οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται κάθε τρεις μέρες και υπάρχουν και ελλείψεις. Δεν αντέχουμε άλλο. Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε φθηνότερη ενέργεια όλα τα αρτοποιεία και όχι μόνο του ΚΑΔ 1071. Είμαι σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να καταλάβει για αυτό και απέστειλα σε αυτόν την επιστολή».

    Διαβάστε επίσης:

    Καλάθι του νοικοκυριού: Στο… παιχνίδι και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες  e-food και Wolt

    Netcompany-Intrasoft: Στόχος τα έργα για τελωνεία, δικαστήρια και ΕΦΚΑ- Αύξηση τζίρου 10% το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ