• Business

    Όμιλος Quest: Αύξηση πωλήσεων και κερδών το 2018 – Οι εκτιμήσεις για φέτος

    • NewsRoom
    Θεόδωρος Φέσσας ΣΕΒ

    Θεόδωρος Φέσσας,Επικεφαλής Quest


    Επαυξημένες κατά 14% ήταν οι πωλήσεις του Ομίλου Quest, για το έτος 2018, αγγίζοντας το συνολικό ποσό των 497,7 εκατ. ευρώ. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η αύξηση που σημείωσε στην κερδοφορία ΕΒΤ και ΕΑΤ, αφού καταγράφηκε βελτίωση της τάξεως του 59% και 238% αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα, ο Όμιλος επέστρεψε στους μετόχους €4,5 εκατ. σε μετρητά (€0,38%/μετοχή), σημειώνοντας αύξηση επιστροφής υψηλότερη του 2017 κατά 12%.

    Πιο αναλυτικά, τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα (ταμειακά διαθέσιμα μείον δάνεια και υποχρεώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €25,7 εκατ., έναντι -€4,5 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Η θετική μεταβολή (+ €30 εκατ.) οφείλεται στις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές καθώς και στη σημαντική βελτίωση της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

    Σε ό,τι αφορά στα έσοδα της μητρικής εταιρείας, αυτά ανήλθαν κατά το 2018 σε €5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου €0,5 εκατ. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €3,5 εκατ., έναντι €3,3 εκατ. το 2017, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν σε €0,5 εκατ., έναντι €2,2 εκατ. και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €0,4 εκατ., έναντι €2 εκατ. στο 2017. Τέλος, τα έσοδα από μερίσματα ανήλθαν σε €3,4 εκατ., έναντι €3,3 εκατ. στο 2017.

    Τα δεδομένα του 2018 και οι προσδοκίες του Ομίλου για το 2019

    Προϊόντα Πληροφορικής (Info Quest Technologies, Quest on Line (you.gr), iSquare, iStorm).

    • Κατά το περασμένο έτος, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 25,6%. Αρνητικά επηρεάστηκαν τα κέρδη προ φόρων, κατά €1,4 εκατ., λόγω έκτακτων προβλέψεων για την ενδεχόμενη αναδρομική καταβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που θεσπίσθηκε στα τέλη Μαΐου 2018, με διάταξη του Ν. 4540/2018. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, καταργήθηκε η ανωτέρω παράλογη διάταξη, βάσει του άρ.104 του ν. 4605/2019 και οι εν λόγω προβλέψεις θα αντιστραφούν στην χρήση του 2019 με ισόποση θετική επίδραση.

    • Για το τρέχον έτος, προβλέπεται μικρή αύξηση εσόδων, που θα προέλθει κυρίως από νέες κατηγορίες προϊόντων, ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), αλλά και βελτίωση της κερδοφορίας.

    Υπηρεσίες Πληροφορικής (όμιλος Unisystems)

    • Αύξηση των πωλήσεων καταγράφηκε και σε αυτό τον τομέα κατά το 2018, η οποία προήλθε κυρίως από το εξωτερικό (έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλέον αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εσόδων), ενώ υπήρξε επιδείνωση των κερδών, που προήλθε κυρίως από την καθυστέρηση δύο σημαντικών έργων software. Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) του 2018 επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά κατά €0,75 εκατ., λόγω απομείωσης αξίας ακινήτων.

    • Για το 2019 εκτιμάται μικρή αύξηση των εσόδων, η οποία θα προέλθει κυρίως από το εξωτερικό και βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας, λόγω της επίλυσης των προβλημάτων στα έργα software που έχουν καθυστερήσει.

    Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier)

    • Τα έσοδα εδώ αυξήθηκαν κατά περίπου 4% το 2018, αύξηση που προήλθε από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, αλλά και μείωση στις υπηρεσίες απλού ταχυδρομείου. Παράλληλα επιτεύχθηκε αύξηση της κερδοφορίας.

    • Στο 2019 εκτιμάται ότι θα υπάρχει μικρή ανάπτυξη προερχόμενη κυρίως από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (λόγω του e-commerce).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η «αυτοκριτική» του Θοδωρή Φέσσα στην παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου 100 εκατ. ευρώ της Quest

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Quest: Η ΓΣ ενέκρινε την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όμιλος Quest: Αύξηση 104,6% στα κέρδη ανά μετοχή στο εννεάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ