• Business

    Όμιλος Κοπελούζου: Και νέοι επενδυτές από Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Ιαπωνία στο project των 8 δισ. για ΑΠΕ στην Αίγυπτο

    Χρήστος Κοπελούζος


    Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον λαμβάνει ο όμιλος Κοπελούζου, από funds και ενεργειακές εταιρείες από όλο τον κόσμο που θέλουν να συμμετάσχουν στα έργα ανάπτυξης ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 GW που προωθεί ο όμιλος στην Αίγυπτο.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψος 8 δισ. ευρώ για τη δημιουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών ισχύος 9,5 GW, πραγματοποιούνται επαφές με επενδυτές από όλο τον κόσμο, και είναι πολύ κοντά στην ανακοίνωση συμφωνίας για την είσοδο και άλλης εταιρείας στο σχήμα των επενδυτών.

    Χθες, ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των θυγατρικών του εταιρειών DAMCO ENERGY και ELICA MEDITERRANEAN INTERCONNECTION υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την  Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Companyκαι της Egypt‘s Infinity, ώστε να εξετάσουν, σε μη αποκλειστική βάση, τη δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει τη σύσταση Διοικούσας Επιτροπής, αποτελούμενης από τρία μέλη, για τον συντονισμό των συζητήσεων, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την εξειδίκευση, εμπειρία και την τεχνική, εμπορική και οικονομική τεχνογνωσία τους για την ταχεία ανάπτυξη, υλοποίηση και επιτυχή λειτουργία των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας ακολουθεί τη συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, για τη θέσπιση επενδυτικού πλαισίου ύψους 4 δισ. ευρώ, μεταξύ της ADQ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΕ).

    Σημειώνεται, ότι η Αίγυπτος συνδυάζει τρία χαρακτηριστικά που την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική στην προσέλκυση επενδύσεων για ΑΠΕ: επίπεδη γη, υψηλή δυνατότητα αέρα και ήλιου και κυβερνητική υποστήριξη. Το αποτέλεσμα είναι το Αιγυπτιακό Υπουργείο Ενέργειας να έχει υπογράψει πλειάδα Μνημονίων με εταιρείες και χώρες από όλο τον κόσμο που θέλουν να επενδύσουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας στην Αίγυπτο.

    Ο όμιλος Κοπελούζου διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων 3 GW έργων ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, που περιλαμβάνει πλωτά και χερσαία αιολικά και έργα αποθήκευσης ενέργειας.

    Άμεσα προχωρούν τα έργα

    Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY που σχεδιάζει ο όμιλος Κοπελούζου, και γι’ αυτό προχωρούν άμεσα ώστε να ολοκληρώνονται σταδιακά την επόμενη πενταετία και να είναι έτοιμα με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης.

    Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος περίπου 9,5 GW είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του GREGY.

    Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2. Το έργο θα παρέχει εναλλακτικές καθαρές και ανανεώσιμες πηγές και διαδρομές ενέργειας για την Ευρώπη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ηπείρου από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

    Ο κ. Mohamed Ismail Mansour, Πρόεδρος της Infinity Power, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης και αναμένουμε ισχυρές δυνατότητες αμοιβαίου οφέλους και συνεργασίας  μέσω της κοινής ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αίγυπτο και της μεταφοράς μέσω του έργου υποθαλάσσιας μεταφοράς Αιγύπτου-Ελλάδας (GREGY) της παραγόμενης πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη. Το έργο αυτό είναι μια αξιοσημείωτη ευκαιρία για την Αίγυπτο να επωφεληθεί μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των εσόδων. Το έργο θα ενισχύσει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα αποτελέσει βασικό εγχείρημα για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας. Παρέχοντας ανανεώσιμη ενέργεια στην Ευρώπη, όχι μόνο ενισχύουμε τη δική μας οικονομία, αλλά και τοποθετούμαστε ως βασικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Αυτό το έργο ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το όραμά μας για ένα βιώσιμο μέλλον για τον κόσμο».

    Ο κ. Nayer Fouad, Διευθύνων Σύμβουλος της Infinity Power Holding BV δήλωσε: «Αυτή η συνεργασία μας ανοίγει μεγαλύτερους δρόμους φιλόδοξων στόχων και οροσήμων. Δεν συμβάλλουμε μόνο στην υλοποίηση των φιλοδοξιών της COP27, αλλά πρωτοστατούμε επίσης στην κίνηση προς την COP28 καθιερώνοντας τους εαυτούς μας ως έναν σημαντικό προμηθευτή πράσινης ενέργειας, πέρα από την Αφρική. Τα οφέλη του έργου υποθαλάσσιας μεταφοράς Αιγύπτου-Ελλάδας είναι μεγάλα. Η πράσινη ενέργεια που παράγεται από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα αναπτυχθούν από κοινού όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου θα παρέχει σταθερό εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά θα δημιουργήσει επίσης θέσεις εργασίας και σημαντική αύξηση εσόδων. Η μεταφορά της μέσω GREGY στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα στηρίξει επίσης τις χώρες της ΕΕ για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και της απαλλαγής τους από τον άνθρακα. Επιπλέον, τα έργα θα προωθήσουν επίσης την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα και θα υποστηρίξουν τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ