• Business

    Όμιλος Καράτζη: Ενισχυμένος κύκλος εργασιών με μειωμένα κέρδη

    Καράτζης

    Ο Αντώνιος Καράτζης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου


    Με ιδιαίτερα αυξημένο κύκλο εργασιών, αλλά και μειωμένα κέρδη ολοκληρώθηκε το 2018 για τον Όμιλο Καράτζη. Όπως εκτιμά ο Όμιλος, η υποχώρηση των κερδών το περασμένο έτος, σε σχέση με το 2017, οφείλεται κυρίως στην απουσία έκτακτων θετικών αποτελεσμάτων του 2017, αλλά και τη μείωση των κερδών της ενεργειακής δραστηριότητας.

    Τα κύρια στοιχεία που επισημαίνονται στα οικονομικά αποτελέσματα που εξέδωσε ο Όμιλος είναι τα εξής:
    • Αύξηση του κύκλου εργασιών, από τα 100,4 στα 182,6 εκατ. ευρώ. Η ανοδική αυτή πορεία οφείλεται τόσο στην άνοδο των εσόδων της θυγατρικής εταιρείας ΚΕΝ, που δραστηριοποιείται στην εμπορία ρεύματος, όσο και στη δραστηριοποίηση της δεύτερης ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη, του πολυτελούς Nana Princess, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2018. Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανική δραστηριότητα εμφάνισε πτώση εργασιών, αν και σε περιορισμένο βαθμό.
    • Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου υποχώρησαν από τα 16,9 στα 7,5 εκατ. ευρώ. Οι λόγοι της μείωσης, είναι κυρίως οι εξής:

    1) Το 2017 είχαν εγγραφεί έκτακτα κέρδη 10,8 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου στο γερμανικό όμιλο TUI

    2) Ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε προ φόρων κέρδη 2,56 εκατ. ευρώ, έναντι 3,92 εκατ. το 2017.

    Οι στοχεύσεις του Ομίλου για το τρέχον έτος:

    Όπως εκτιμά ο Όμιλος, η βιομηχανική δραστηριότητα αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά στον κύκλο εργασιών. Ταυτόχρονα, η διοίκηση σχεδιάζει νέα επένδυση στο εργοστάσιο της Λάρισας, που θα επικεντρώνεται στην παραγωγή σπάγκου χορτοδεσίας. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης αυτής ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το προϊόν είναι παρεμφερές με δίχτυ χορτοδεσίας και εκτιμάται ότι, μέσα από το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων του ομίλου, θα προωθηθεί με γοργούς ρυθμούς η ανάπτυξη του προϊόντος.

    Επιπροσθέτως, στους στόχους που επιθυμεί να πραγματοποιήσει άμεσα ο Όμιλος συμπεριλαμβάνεται και η περαιτέρω ανάπτυξη της πολωνικής αγοράς, που αποτελεί μια δυναμική αγορά για τα προϊόντα του.

    Αναφορικά με τον ξενοδοχειακό κλάδο, για το τρέχον έτος, ο συνολικός κύκλος εργασιών αναμένεται να εμφανίσει άνοδο, κυρίως λόγω της πλήρους λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Nana Princess, ενώ αποτελεί στόχο της διοίκησης του Ομίλου η διατήρηση του κύκλου εργασιών του Nana Beach στα περσινά υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι το Nana Princess διανύει το 2ο έτος λειτουργίας και παρέχει υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Στόχος του Ομίλου είναι το συγκρότημα να καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά στο ξενοδοχείο Nana Beach, είχε συντεθεί ένα σχέδιο που προέβλεπε τη ριζική ανακαίνιση, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση 200 δωματίων, καθώς και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων. Έως τώρα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του σχεδίου ανακαίνισης, ενώ η δεύτερη φάση αναμένεται να υλοποιηθεί την ερχόμενη χειμερινή περίοδο και αφορά στην ανακαίνιση 200 ακόμη δωματίων, επισιτιστικών τμημάτων και κολυμβητικών δεξαμενών.

    Ο προϋπολογισμός της ανακαίνισης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Nana Beach ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται η υπαγωγή της στις διατάξεις του νόμου 4399/2016. Τέλος, ο όμιλος εξετάζει και αξιολογεί επενδυτικές προτάσεις στον τουριστικό κλάδο, σε υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και την ανάπτυξη νέων μονάδων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

    Σχετικά με τον κλάδο παραγωγής ενέργειας, οι πωλήσεις του κλάδου φωτοβολταϊκών εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι για το 2019 δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με το 2018. Ο επενδυτικός σχεδιασμός του ομίλου στον ενεργειακό τομέα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης δύο αιολικών σταθμών, ισχύος 3 MW έκαστος. Ταυτόχρονα, επενδύει στον τομέα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, έχοντας καταθέσει άδειες φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 100 MW στην κεντρική Ελλάδα και συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

    Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στον ευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό, ο Όμιλος έχει καταθέσει αίτηση έκδοσης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θερμοηλεκτρικού σταθμού, με την τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου που χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 660 MW. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 370 εκατ. ευρώ. Τέλος, εντός του 2019 θα ληφθούν οι αδειοδοτήσεις, τόσο των αιολικών, όσο και των ΦΒ πάρκων, προκειμένου να συμμετάσχουν στην διαγωνιστική διαδικασία και η υλοποίηση των σχεδίων θα γίνει εντός του 2020.

    Ως προς τον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, που δραστηριοποιείται η θυγατρική ΚΕΝ, επισημαίνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των εργασιών της εταιρείας είναι αρκετά ικανοποιητικός. Οι συνδέσεις εξελίσσονται σε ικανοποιητικό επίπεδο με αύξηση συνεργατών και νέα προωθητικά πακέτα. Έως το τέλος του 2019 εκτιμάται ότι οι συνδέσεις θα έχουν ξεπεράσει τις 90.000. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη νέων καταστημάτων με την μέθοδο franchise, εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να φτάσει στα 35 καταστήματα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Συγκεκριμένα, στις 17 Απριλίου ολοκληρώθηκε η δεύτερη δημοπρασία ΝΟΜΕ του έτους 2019, στην οποία διατέθηκαν 355 MWh/h, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σα 54,74 ευρώ ανά MWh/h.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο ξενοδοχείο από την TUI στην Κρήτη μετά το deal με Καράτζη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όμιλος Καράτζη: Διπλή διάκριση στα Βραβεία Κούρος 2016 και στα Growth Awards

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιχορηγήσεις 1,86 εκατ. για τρία νέα ξενοδοχεία στην Κρήτη



    ΣΧΟΛΙΑ