• Business

    Ομιλος Μπάρμπα Στάθης: Αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας το 2022- Το επενδυτικό πλάνο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάρμπα Στάθης, Νικήτας Ποθουλάκης.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάρμπα Στάθης, Νικήτας Ποθουλάκης.


    Αύξηση των πωλήσεων και της λειτουργικής κερδοφορίας αναμένει φέτος ο όμιλος Μπάρμπα Στάθης παρά τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και τις πιέσεις στην κατανάλωση λόγω ακρίβειας.

    Στην κατεύθυνση συμβάλλει και το επενδυτικό πλάνο του ομίλου για τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής και τη βελτιστοποίηση του παραγωγικού της μοντέλου.

    Το τριετές πλάνο που ολοκληρώνεται φέτος, ύψους 17,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων  8,5 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί σε επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου, είτε με τη μορφή αφορολογήτων αποθεματικών είτε με μετρητά. Οι επενδύσεις αφορούν μεταξύ άλλων, νέες γραμμές παραγωγής καταψυγμένων λαχανικών, συσκευαστικές μηχανές, πλήρως αυτοματοποιημένους ψυκτικούς θαλάμους, συλλεκτικές μηχανές καθώς και ηλιακούς συλλέκτες.
    Οι επενδύσεις, συμβάλλουν στην επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της εταιρείας και της επίδρασης των μεγάλων μεταβολών των τιμών ενέργειας καθώς και αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας.

    Πάντως στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Μπάρμπα Στάθη παρά το γεγονός ότι πέτυχε αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, η λειτουργική κερδοφορία παρουσίασε υστέρηση σε σχέση με το 2021 -πάνω όμως από τον στόχο που είχε τεθεί-, λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

    Αύξηση σε τζίρο και κερδοφορία το 2021

    Σε ό,τι αφορά την προηγούμενη οικονομική χρήση, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 171,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,4 εκατ. ευρώ ή +5,8% σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά και η λειτουργική κερδοφορία-EBITDA, (αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων), ανήλθε σε 26,6 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση +0,8% σε σχέση με το 2020.

    Αναλυτικότερα, για την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 101,7 εκατ. ευρώ , παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,7 εκατ. ευρώ ή ποσοστό + 4,8% και το EBITDA, ανήλθε σε 13,7 εκατ. ευρώ έναντι 12,4 εκατ. ευρώ το 2020 καταγράφοντας αύξηση της τάξης του +11,2% σε σχέση με το 2020.

    Για τις συνδεδεμένες εταιρείες ζυμών, ( Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ και ΑΛΕΣΙΣ ΑΒΕΕ ), οι πωλήσεις ανήλθαν σε 93,2 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά +8,0% σε σχέση με το 2020, ενώ σε επίπεδο EBITDA, τα αποτελέσματα
    ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά –8,7%, επηρεασμένα ιδιαίτερα από το ντόμινο πληθωριστικών πιέσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια, όπως αναφέρεται σχετικά.

    Από εξαγωγές το 25% που μπαίνει στα ταμεία

    Σε περισσότερες από 40 χώρες έχουν παρουσία τα προϊόντα του ομίλου με τις καθαρές πωλήσεις από εξαγωγές να αυξάνονται κατά 8,7% σε σχέση με το 2021. Αντιπροσωπεύουν δε το 25,3% των πωλήσεων.

    Η αύξηση στα κατεψυγμένα λαχανικά ήταν +13,7%, προερχόμενη κυρίως από την αγορά της Ευρώπης και χώρες όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και για τις καταψυγμένες ζύμες +8,1%, ομοίως κυρίως από την αγορά της Ευρώπης.

    Οι εξαγωγές αποτελούν σημαντική στόχευση για την εταιρεία φέτος, που εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν περαιτέρω τόσο σε επίπεδο Retail όσο και σε επίπεδο Β2Β.

    Η αναδιάρθρωση του δανεισμού

    Πέρυσι ο όμιλος Vivartia, μέσω της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης, προχώρησε στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στις εταιρείες Μ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕ και ΑΛΕΣΙΣ ΑΒΕΕ, αυξάνοντας τη συμμετοχή του και στις δύο εταιρείες στο 75% από 49% και 51% αντίστοιχα.

    Παράλληλα ο όμιλος Vivartia, σε συνεργασία με τις τράπεζες, προέβη σε αναδιάρθρωση του Τραπεζικού Δανεισμού και ειδικότερα τον περασμένο Ιούλιο υπογράφηκε από την Μπάρμπα Στάθης νέο κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 99,2 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε εξολοκλήρου από τις υφιστάμενες τράπεζες και χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για την αναχρηματοδότηση του τότε υφιστάμενου ΚΟΔ Μπάρμπα Στάθης και κατά το υπερβάλλον ποσό περίπου 50,2 εκατ. ευρώ , για τη χρηματοδότηση της μητρικής, το προϊόν του οποίου θα χρησιμοποιηθεί από τη Vivartia για την ισόποση (προ)εξόφληση του υφιστάμενου ΚΟΔ VIVARTIA.

    Η εκταμίευση των ανωτέρω ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2021.

    Διαβάστε επίσης

    Νέα επένδυση της «Μπάρμπα Στάθης» εγκαινίασε ο Γ. Γεωργαντάς



    ΣΧΟΛΙΑ