• Business

    ΟΛΠ: Αύξηση 21,6% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο επτάμηνο

    • NewsRoom
    Cosco


    Αύξηση της τάξεως του 21,6% παρουσίασε ο ΟΛΠ στη διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων το πρώτο επτάμηνο του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και σύμφωνα  με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η μητρική Cosco Shipping Ports, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου διακινήθηκαν ήδη 3,027 εκατ. εμπορευματοκιβώτια από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που ελέγχει η ΣΕΠ Α.Ε.,.

    Ειδικά τον Ιούλιο, η αύξηση άγγιξε το 10,4% και ανήλθε σε 457,9 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την ανοδική τροχιά της σχετικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα ο ΟΛΠ να καταγράφει ιστορικές επιδόσεις και να  οδεύει ολοταχώς στην ανάδειξή του σε πρώτο μεσογειακό λιμάνι κι ένα από τα πέντε πρώτα στην Ευρώπη.

    Σημειώνεται ότι ο κινεζικός κολοσσός διαθέτει μεγαλεπήβολα σχέδια για το λιμάνι του Πειραιά, τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα μία επένδυση σε ό,τι αφορά το σκέλος των εμπορευματοκιβωτίων. Το αναθεωρημένο επενδυτικό πλάνο που δρομολογεί η διοίκηση του ΟΛΠ, περιλαμβάνει επενδύσεις που  ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ είναι επενδύσεις που δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των υποχρεωτικών που καλείται να υλοποιήσει η Cosco, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη κατά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ. Μεταξύ των πρόσθετων επενδύσεων, ξεχωρίζει η νέα προσθήκη ενός νέου, τέταρτου προβλήτα διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο, με το κόστος να υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

    Ο νέος προβλήτας θα είναι ετήσιας δυναμικότητας 2,8 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων, με αποτέλεσμα η συνολική δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά να εκτοξευτεί σε 10 εκατ. ετησίως, μέγεθος που θα το ανεβάσει στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τα λιμάνια-μεγαθήρια του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Θα ξεπεράσει δηλαδή τα γερμανικά λιμάνια του Αμβούργου και της Βρέμης.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο επενδυτικό πλάνο για το λιμάνι, που είναι πιθανό να κατατεθεί ακόμα και σήμερα από τον ΟΛΠ, να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες, ώστε τον Οκτώβριο, όταν και είναι προγραμματισμένη η επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ, να έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες εργασίες.  Επίσης,  η Cosco θα αναπτύξει νέο προβλήτα κρουαζιέρας, τέσσερα νέα ξενοδοχεία, νέο επιβατικό σταθμό για τα εσωτερικά δρομολόγια της ακτοπλοΐας, όπως επίσης και νέο κέντρο logistics στον χώρο του πρώην ΟΔΔΗΧ, το οποίο μάλιστα θα ενοποιείται με τον νέο σταθμό διακίνησης οχημάτων (car terminal).



    ΣΧΟΛΙΑ