ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον έλεγχο του λεγόμενου “Υπερταμείου” (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) περνούν με το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μία σειρά από δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και οι συμμετοχές μειοψηφίας του Δημοσίου, ενώ ορισμένες εταιρείες που αρχικά επρόκειτο να μεταφερθούν στο Υπερταμείο τελικά δε βρίσκονται στη σχετική λίστα.
Ειδικότερα, οι συμμετοχές του Δημοσίου που περνούν στα χέρια του Υπερταμείου είναι αυτές στον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, στον ΟΣΕ, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΥΑΘ, στην ΕΥΔΑΠ, στη ΔΕΗ, στη ΔΕΘ -HELEXPO, στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, στις Ελληνικές Αλυκές, στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στο ΟAKA, στην Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, καθώς και στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.
Από τη λίστα αυτή απουσιάζουν οι συμμετοχές του Δημοσίου στην Αττικό Μετρό, την ΕΛΒΟ και την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, που αρχικά επρόκειτο να ενταχθούν στο υπερταμείο, όμως τελικά φαίνεται πως εξαιρέθηκαν.
Πρακτικά, αυτό που θα γίνει με τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο των συμμετοχών του Δημοσίου είναι ότι αυτό θα διαχειριστεί τα κέρδη των δημόσιων αυτών επιχειρήσεων, διανέμοντας το 50% αυτών ως μέρισμα στο Δημόσιο, ενώ από το υπόλοιπο 50% ένα μέρος θα αποδίδεται επίσης ως μέρισμα στο Δημόσιο, και ένα άλλο μέρος θα παρακρατείται από το Υπερταμείο είτε για να πραγματοποιήσει επενδύσεις, είτε για να καλυφθούν πιθανές μελλοντικές ζημίες.
Σημειωτέον ότι τα ποσά που θα αποδίδονται από το Υπερταμείο στο Δημόσιο ως μέρισμα δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο για οποιαδήποτε χρήση, αλλά μόνο για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του σε επενδύσεις σε έργα επιλέξιμα για χρηματοδότηση των θεματικών στόχων του ΕΣΠΑ της τρέχουσας ή επόμενων προγραμματικών περιόδων, έργα ΣΔΙΤ του ν. 3389/2005, είτε βάσει ειδικής νομοθεσίας ή έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΤΕπ ή άλλους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
Το Υπερταμείο ασφαλώς θα διέπεται από έναν εσωτερικό κανονισμό, ο οποίος θα καθορίζει την αποστολή των κρατικών εταιρειών, θα θέτει στόχους για τα Διοικητικά Συμβούλια και θα καθορίζει τη συμμετοχή στην αναπτυξιακή στρατηγική του κράτους, ενώ ένας ειδικός μηχανισμός θα εξετάζει σε ποιο βαθμό είναι απαραίτητη η επιβολή ειδικών υποχρεώσεων σε κάθε δημόσια επιχείρηση, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Δημοσίου ή να εξυπηρετηθεί το γενικό συμφέρον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα μυστικά του πολυνομοσχεδίου: 3+1 ευκαιρίες για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο πόλεμος των «Ρόουζ» οδηγεί σε πώληση την Άνεμος και σε συρρίκνωση τον όμιλο των 3,7 δισ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυνομοσχέδιο: Πώς ικανοποιούνται οι πιστωτές από τους πλειστηριασμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΕΣΦΑ: Ανακοινώθηκε η νέα CEO Maria Sferruzza – Επιβεβαίωση mononews
- Μπέσεντ: Σε καμία περίπτωση δεν θα υποστηρίξω τη μείωση των δασμών στις καναδικές εισαγωγές στο μηδέν
- ΠΑΣΟΚ: Να επανέλθει άμεσα η προστασία της πρώτης κατοικίας
- Κατασκοπεία υπέρ Κίνας ομολόγησε ο 50χρονος σμήναρχος – Πώς έφτασαν στα ίχνη του, η παρακολούθηση από την ΕΥΠ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.