• Business

    Ολες οι «φυλές» του ΣΕΒ – Οι ομάδες, τα λόμπι, το «ιερατείο» και το μέλλον του ελληνικού επιχειρείν

    Οδυσσέας Κυριακόπουλος - Δημήτρης Δασκαλόπουλος - Θεόδωρος Φέσσας - Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

    Οδυσσέας Κυριακόπουλος – Δημήτρης Δασκαλόπουλος – Θεόδωρος Φέσσας – Δημήτρης Παπαλεξόπουλος


    Υπήρχε κάποτε στο κέντρο της Αθήνας σε μια βαριά πόρτα νεοκλασικού μια μεγάλη ασημένια επιγραφή με μαύρα γράμματα: «Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων». 

    Ήταν ο παλιός παραδοσιακός φορέας των 20-25 μεγάλων βιομηχανικών οικογενειών που ανδρώθηκαν και γιγαντώθηκαν επιχειρηματικά κυρίως της τετραετία 1928 – 1932 επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Σύνδεσμος αυτός στα μεταπολεμικά χρόνια επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο διευρύνθηκε με εκατοντάδες βιομηχανίες και έφτασε να απασχολεί στα τέλη της δεκαετίας του ’60 περισσότερους από 400 χιλιάδες εργαζόμενους. Ανάλογη φυσικά με την απασχόληση που εξασφάλιζε ήταν και η πολιτική και κοινωνική του επιρροή παρόλο που οι βιομήχανοι στην κοινή γνώμη δεν είχαν την καλύτερη φήμη, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

    Τα χρόνια πέρασαν και οι δύο μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979 προκάλεσαν τεράστιο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία η οποία σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, αλλά όχι στο σύνολό της ήταν κρατικοδίαιτη και δασμοδίαιτη.

    Στην δεκαετία του ’80 είχαμε κωμικοτραγικά φαινόμενα με πολλούς βιομήχανους να παρακαλούν την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τους «απαλλοτριώσει» τις επιχειρήσεις τους και να τους εντάξει στον Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, που τελικά αντί να εξυγιάνει τις βιομηχανίες εξελίχθηκε και ο ίδιος σε ένα ‘μαγαζί’ που κουβαλούσε τις δικές του αμαρτίες.

    Η δεκαετία του ’90 και η πρώτη δεκαετία του αιώνα μας ήταν η περίοδος της εξυγίανσης των μονάδων που είχαν απομείνει στον ΣΕΒ αλλά και τους εμπλουτισμού του Συνδέσμου με καινούργιους και ισχυρούς δεσμούς της οικονομίας όπως ήταν οι Τράπεζες, οι κατασκευές, η πληροφορική, οι μεταφορές και η εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών.

    Παράλληλα οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις άντλησαν πακτωλό κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο και ενισχύθηκαν σημαντικά σε ρευστότητα.

    Σε αυτό το διάστημα ο ΣΕΒ που πλέον είχε μετονομαστεί σε Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών εξελίχθηκε και σε ένα αθόρυβο μεν αλλά οργανωμένο λόμπι προώθησης των επιχειρηματικών του συμφερόντων.  Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν παλαιοί πρόεδροι του ΣΕΒ που όμως είχαν σύγχρονη αντίληψη για την εποχή τους όπως ο Στέλιος Αργυρός και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

    Η σημερινή κατάσταση

    Αυτή η πραγματικότητα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης του 2010 ουσιαστικά διαλύθηκε.

    Σήμερα ο ΣΕΒ είναι μία Ομοσπονδία πολυποίκιλων επιχειρήσεων και αντικρουόμενων συμφερόντων όπου ο καθένας προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά του χωρίς κάποιοι ιδιαίτερο συντονισμό.  Για παράδειγμα στον Σύνδεσμο εκπροσωπούνται εκτός από την κλασική βιομηχανία οι Τράπεζες, οι Κατασκευές, το Εμπόριο, η μεταλλουργία και Μεταλλευτική, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι Τεχνολογίες αιχμής, οι Αερομεταφορές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι Τηλεπικοινωνίες και οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.  Με το τελευταίο άνοιγμα που έχει κάνει ο Σύνδεσμος έχει περιλάβει στις τάξεις του τις Βιομηχανίες της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και μία από τις δύο βιομηχανικές οργανώσεις της Θεσσαλίας.

    Υπάρχει και δεύτερη Βιομηχανική ένωση στη Θεσσαλία που παραμένει εκτός ΣΕΒ. Βλέπετε η πολυδιάσπαση δεν είναι ‘προνόμιο’ που είχαν παλιότερα τα αριστερίστικα γκρουπούσκουλα στα πανεπιστήμια, αλλά και χαρακτηριστικό του άφατου εγωϊσμού και συμφεροντολογισμού των Ελλήνων επιχειρηματιών σε μεγάλο βαθμό.

    Πεισματικά εκτός Συνδέσμου παραμένουν επίσης δύο μεγάλες πτέρυγες του Ελληνικού Επιχειρείν: ο Τουρισμός που εκφράζεται κυρίως μέσω του ΣΕΤΕ και οι Βορειοελλαδίτες βιομήχανοι που εκπροσωπούνται από τον ΣΒΒΕ.

    Οι μεν τουριστικοί επιχειρηματίες παραμένουν εκτός Συνδέσμου διότι θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό προωθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους και επειδή με δόση υπερβολής εκτιμούν πως το 40% του ελληνικού ΑΕΠ οφείλεται στην δράση του τουρισμού και της εστίασης.

    Από την πλευρά τους οι Βορειοελλαδίτες υποστηρίζουν και αυτοί με δόση υπερβολής ότι η αυθεντική βιομηχανία της χώρας ανθεί μόνο στην Μακεδονία και στην Θράκη, δίχως κίβδηλες προσμίξεις ενώ και για τον ίδιο τον ΣΕΒ αναρωτιούνται «τι δουλειά έχουμε εμείς οι βιομήχανοι με τους…χαμουτζήδες πληροφορικάριους;».

    Ως γνωστών η λέξη «χαμουτζής» χαρακτηρίζει τους Αθηναίους, αφού τα καρντάσια μας από τη Μακεδονία  προσδιορίζουν  το «χάμω» ως νότια.

    Το λόμπι και τα ρεύματα μέσα στον Σύνδεσμο

    Στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, οι επιχειρηματίες χωρίζονται αυτή τη στιγμή σε τρία ουσιαστικά ρεύματα. Όταν κλείνουν οι πόρτες στο νεοκλασικό της Ξενοφώντος ακούγονται …πράγματα και θάματα τα οποία πάντως δεν δημοσιοποιούνται.

    Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη  προσπάθεια επαναδημιουργίας ενός lobby κατά τα αγγλοσαξονικά πρότυπα, δηλαδή για οργανωμένο φορέα επιρροής στην κοινωνία και επηρεασμού της εξουσίας.

    Ακριβώς για το λόγο αυτό, ο Σύνδεσμος συμμετέχει σε κοινοτικά προγράμματα, λειτουργεί εδώ και χρόνια το ALBA ένα άτυπο Πανεπιστήμιο,  «δανείζει» έμπειρα στελέχη  σε σημαντικά διοικητικά συμβούλια, διαπραγματεύεται απευθείας με τους εργαζόμενους χωρίς την κρατική παρέμβαση ή επιδιαιτησία, συνεταιρίζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την ενίσχυση της παραγωγής και ενδιαφέρεται ενεργά  για το χρηματιστήριο.

    Χαρακτηριστικό είναι πως ένας από τους πιο βασικούς και στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κος Άκης Σκέρτσος είναι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΕΒ, από την Ξενοφώντος πήρε μεταγραφή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αναφορικά με τα διαφορετικά ρεύματα στο ΣΕΒ, η  πρώτη αντίληψη αποτελείται από τους λεγόμενους «σοφούς ή γέροντες ή βαρόνους» ή διαφορετικά το «ιερατείο».

    Μην φανταστείτε ότι πρόκειται για αιωνόβιους στην ηλικία. Απλώς προέρχονται από παλιά τζάκια που εξακολουθούν να επιχειρούν σε Ελλάδα και εξωτερικό με επιτυχία.

    Συνήθως αυτοί επιλέγουν ή έστω εγκρίνουν τον πρόεδρο του ΣΕΒ και φροντίζουν να κρατούν τον Σύνδεσμο όσο γίνεται σε απόσταση από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Μιλάμε χαρακτηριστικά για  οικογένειες όπως Στασινόπουλου, Κανελλόπουλου, Παπαλεξόπουλου και Κυριακόπουλου. Επίσης συμβουλεύουν το διοικητικό συμβούλιο χωρίς όμως να το αποδυναμώνουν από άποψη πολιτικής παρέμβασης.

    Εκείνοι εισηγήθηκαν τη διεύρυνση του ΣΕΒ, ισχυροποίησαν τον ΙΟΒΕ, επέλεξαν το δυαδικό σύστημα διοίκησης με βιομήχανο και μάνατζερ.

    Βέβαια όπως λένε οι ίδιοι, για κάποιες από τις επιλογές τους έχουν μετανιώσει πικρά…

    Η δεύτερη αντίληψη ανήκει σε επιχειρηματίες της νεότερης γενιάς που έχουν αναδειχθεί την τελευταία 10ετία ηλικίας 35-50 ετών, μάνατζερ που δεν είναι απαραιτήτως και μέτοχοι των επιχειρήσεων που διοικούν. Προέρχονται συνήθως από κλάδους όχι κλασσικά βιομηχανικούς, όπως οι τεχνολογίες αιχμής και η πληροφορική.

    Είναι υπέρμαχοι σύγχρονης πολιτικής και οικονομικής συναντίληψης και στηρίζουν το «καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο». Άλλωστε οι τομείς που υπηρετούν διάγουν τα τελευταία 15 χρόνια «χρυσές ημέρες» λόγω Google, Microsoft, Apple, Facebook, Instagram.

    Η τρίτη αντίληψη- ρεύμα αποτελείται από τα μέλη του ΣΕΒ που ασχολούνται με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κατασκευές, υπηρεσίες συμβούλων και μεταφορές. Εκεί επικρατεί «άλλος Θεός» όπως λένε, αφού οι ελληνικές τράπεζες μόλις τώρα βγαίνουν από δεκαετή δοκιμασία και πλέον, με κερδοφορία και ρευστότητα θέλουν να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους. Αυτή τη νοοτροπία εκφράζουν τα συγκεκριμένα στελέχη, πολλά από τα οποία τρέφουν ακόμη και πολιτικές φιλοδοξίες για το μέλλον.

    Οι εκλογές και τα πρόσωπα

    Φέτος λοιπόν οι  Έλληνες επιχειρηματίες, καλούνται να επιλέξουν τον δικό τους πρόεδρο.

    Οι εκλογές στον ΣΕΒ, είναι τον Ιούνιο, αλλά σύντομα  θα έχει επιλεγεί το πρόσωπο για την Προεδρία.

    Τυπικά ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δεν έχει ανακοινώσει κάτι, δεν έχει εκδηλώσει ακόμα την πρόθεση του για το αν θα ζητήσει την ψήφο των μελών του ΣΕΒ για τρίτη θητεία. Άρα όλα είναι -τυπικά πάντοτε- ανοιχτά.

    Εάν  δεν διεκδικήσει τρίτη θητεία, φαβορί είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του ΣΕΒ. Είναι ο CEO της Bespoke SGA Holdings, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας καθώς και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Πρόσωπο ευρείας αποδοχής με μετριοπάθεια και  εμπειρία.

    Σας γράψαμε για «άρωμα γυναίκας» απέναντι στον κο Θεοδωρόπουλο, το πιθανό αντίπαλον δέος. Πρόκειται για  την κα Ιουλία Τσέτη. Η φαρμακοποιός MSc, επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και CEO του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), που είναι η σημερινή Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, έχει μεγάλες φιλοδοξίες.

    H ανθρωπογεωγραφία του Συνδέσμου

    Πάντως «άρωμα γυναίκας» ήδη υπάρχει στο ΣΕΒ: η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, η κυρία Νάγια Καλογεράκη της Coca-Cola HBC A.G. (CCHBC) και η κυρία Ασημίνα Τζίκα, της βιομηχανίας αλουμινίου ΕΛΒΙΑΛ.

    Δυναμικές και επιτυχημένες ήδη με σημαντική επιρροή στο Σύνδεσμο στον τομέα της συμπερίληψης και της διεύρυνσης.

    Η  υπόλοιπη «ανθρωπογεωγραφία» του ΣΕΒ έχει ως εξής:

    Ο κος Ιωάννης Αθ. Γιώτης, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Πρόεδρος της Βιομηχανικής Εταιρείας ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε εκπροσωπεί τον πολύ σημαντικό κλάδο των τροφίμων.

    Ο άλλος αντιπρόεδρος κος Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν ενδιαφέρεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για την Προεδρία, άλλωστε έχει ισχυρή θέση στην ΕΕ στην προεδρία της Eurometaux.

    Ο κος Βασίλης Ψάλτης, μέλος του ΔΣ, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank εκπροσωπεί τον πανίσχυρο κλάδο των τραπεζών, θέση που είχε στο ΣΕΒ για χρόνια ο Νίκος Καραμούζης.

    Για τον κο Μιχάλη Τσαμάζ «αφεντικό» της Cosmote και από τους πλέον επιτυχημένους μάνατζερ τα τελευταία 10-15 χρόνια δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες. Εκπροσωπεί ατύπως και το ξένο μεγάλο κεφάλαιο (Deutsce Telekom) στο Σύνδεσμο.

    Ο κος Γιώργος Περιστέρης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ,  της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο άνθρωπος του τεχνικού-κατασκευαστικού κλάδου στην Ξενοφώντος και με τη σημαντική επιρροή του πολλές φορές χαράζει πολιτική στο ΣΕΒ.

    O ταμίας Μάρκος Βερέμης είναι κλασσικός εκπρόσωπος της «δεύτερης αντίληψης» που σας αναφέραμε με την εταιρεία Upstream, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών συσκευών (m-commerce) παγκοσμίως με παρουσία σε πάνω από 45 χώρες.

    Για την κυρία Πέγκυ Αντωνάκου που κατέχει από το 2019 τη θέση της Γενικής Διευθύντριας της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ προηγουμένως, είχε διατελέσει Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, για 8 χρόνια, ήδη μιλήσαμε.

    O κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines και της Olympic Air και Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas S.A./Hertz, εκπροσωπεί αερομεταφορές και μεταφορές.

    Παρόλο που είναι αντιπρόεδρος  του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) μάλλον δεν ομιλεί εκ μέρους των ξενοδόχων.

    Λειτουργεί κάποιες φορές ως συνδετικός κρίκος όμως, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

    Αντίστοιχη περίπτωση και ο κος Καλλίνικος Καλλίνικος, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου Goldair και Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Goldair Cargo s.a. από την  αγορά των Διεθνών Μεταφορών και Logistics, αλλά και του λιανικoύ εμπορίου και των  χώρων μαζικής εστίασης.

    Αξιοσημείωτη περίπτωση η κα Νάγια Καλογεράκη, Chief Operating Officer της Coca-Cola HBC A.G. (CCHBC), εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και των Αθηνών, η οποία περιλαμβάνεται και στη λίστα των FTSE 100. Υπ’ αυτό της τον ρόλο επιβλέπει τις δραστηριότητες 29 χωρών σε 3 ηπείρους αναφερόμενη στον CEO.

    Ξεχωριστό πρόσωπο με μακρά ιστορία  κ. Πάνος Κυριακόπουλος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Star Επενδυτικής Α.Ε, ομίλου επιχειρήσεων με επενδύσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στην Τεχνολογία. Στον έλεγχο του ομίλου περιλαμβάνονται η Νέα Τηλεόραση Α.Ε – Star Channel, Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, ιστοσελίδες, ο Χρυσός Οδηγός Α.Ε. και η εταιρία μετάδοσης ψηφιακού σήματος Digea A.E.

    Θεωρείται ο άνθρωπος του Ομίλου Βαρδινογιάννη στο ΣΕΒ και η «φωνή» του κου  Βαρδή Ι. Βσρδινογιάννη και του Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη στο Σύνδεσμο.

    Ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy εκτός από τον κλάδο διύλισης και εμπορίας που εκπροσωπέι θεωρείται και ο «οφθαλμός» του κου Σπύρου Λάτση στο Σύνδεσμο.

    Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης  της METRO A.E.B.E. που απέκτησε την αλυσίδα Βερόπουλος, είναι ο άνθρωπος των «σουπερμαρκετάδων» στο ΣΕΒ, ενός κλάδου που για πολλά χρόνια ήταν σε κόντρα με τους βιομηχάνους.

    Ο Ιωάννης Καραγιάννης εκπροσωπεί τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ και τον Όμιλο Εταιρειών Olympia.

    Τέλος ο κος Θεόδωρος Τρύφων Αντιπρόεδρος και Συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, είναι ένας ακόμη εκπρόσωπος της ισχυρής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο ΣΕΒ.

    Αρκετοί από αυτούς δεν θα συμμετέχουν στο νέο ΔΣ του ΣΕΒ, αλλά η θεσμική τους εκπροσώπηση θα παραμείνει μέσω άλλων προσώπων.

    Διαβάστε επίσης:

    Jefferies: Κορυφαία επιλογή η Εθνική Τράπεζα – Αύξηση τιμής στόχου στα 10,20 ευρώ

    Με master plan απέναντι στα σχέδια του Γιάννη Κούστα κατέβηκε στην Αρμάτα ο Δήμος Σπετσών

    Δίκη Folli Follie: Προκλητικός στην απολογία του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος – Του φταίνε τα ΜΜΕ και δεν βγαίνει από το σπίτι του
     



    ΣΧΟΛΙΑ