• Business

    Οδηγός επιβίωσης χρεών για το 2018. Τι να κάνετε για να μην σας κατάσχουν τα πάντα

    κατασχέσεις


    Πολύ δύσκολη χρονιά θα είναι το 2018 για όσους έχουν ακόμα και ένα μικρό χρέος της τάξεως των 500 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, καθώς οι κατασχέσεις καταθέσεων αναμένεται να κλιμακωθούν επικίνδυνα, δημιουργώντας, σε συνδυασμό με την επέλαση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που προκαλεί… ζαλάδα.

    Το νέο αυτό “τοξικό” πλαίσιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου, μετά την ψήφιση στη Βουλή (φυσικά με τις ψήφους των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) των νέων διατάξεων που θα επιφέρουν σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Αλλαγές όπως:

    – Εξίσωση των κανόνων που ισχύουν για πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών και για οφειλές προς το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για 500 ευρώ οφειλή το Δημόσιο θα μπορεί να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων ή ακόμα και πλειστηριασμούς.

    – Κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αφού στο εξής δεν θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη, αλλά τρεις φορές την εβδομάδα.

    – Οι πλειστηριασμοί θα μπορούν να γίνονται και με τιμή εκκίνησης την εμπορική αξία του ακινήτου, αντί για την αντικειμενική, που κατά κανόνα είναι σημαντικά υψηλότερη – δηλαδή, πλειστηριασμοί για ένα κομμάτι ψωμί – και μάλιστα χωρίς κάποια προστασία για την πρώτη κατοικία, αφού τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει πουθενά.

    – Μάλιστα, η διαδικασία του πλειστηριασμού θα είναι “εξπρές”, δεν θα χρειάζεται δηλαδή να θυροκολληθεί η απόφαση κατάσχεσης, αλλά θα αρκεί ένα ενημερωτικό e-mail για να θεωρηθεί ότι ο οφειλέτης έχει πληροφορηθεί για την απόφαση.

    – “Ξαφνικός θάνατος” για όσους καθυστερήσουν έστω και μία μέρα την πληρωμή της ρύθμισής τους, αφού δεν θα υπάρχει η περίοδος χάριτος των 15 ημερών που ισχύει μέχρι σήμερα. Αυτό ισχύει και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου αν χαθεί έστω και μία δόση, χάνεται η ρύθμιση και καθίσταται άμεσα απαιτητό ολόκληρο το ποσό.

    Όπως είπαμε, όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τους… στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και όποιον έχει ένα μικρό χρέος προς το Δημόσιο, από εισφορές ή από κάποιον απλήρωτο φόρο. Πόσοι είναι αυτοί; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 1,75 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστούν πάνω από 500 ευρώ, και άρα υπόκεινται στην “τσιμπίδα” των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με πάνω από 1,3 εκατομμύρια εξ αυτών να χρωστούν λιγότερα από 10.000 ευρώ. Εξάλλου, ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι οφειλέτες που ήδη έχουν υποστεί κατάσχεση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

    Τι μπορείτε να κάνετε για να γλιτώσετε την περιουσία σας; Σε πρώτη φάση, να διατηρήσετε πάση θυσία τις οφειλές σας κάτω από τα 500 ευρώ, καθώς σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεται μόνο η κατάσχεση χρηματικών ποσών από τράπεζες ή εις χείρας τρίτων.

    Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να φροντίσετε να ρυθμίσετε τις οφειλές σας και να πληρώνετε εγκαίρως τη δόση της ρύθμισης, ώστε να είστε καλυμμένοι έναντι των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

    Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για τυχόν e-mail από την εφορία, που θα σας ενημερώνουν για οφειλές ή μέτρα είσπραξης, ώστε να μην πιαστείτε στον ύπνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το μυστικό του Έλληνα που αγόρασε την Κορρές. Tι συμβαίνει με το ΝΣ για τον ηλεκτρονικό τζόγο;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Τζ. Κουτσολιούτσος: Δυναμική επέκταση στην Κίνα με 50 νέα καταστήματα για τη Folli Follie

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυξάνεται αναδρομικά το επίδομα θέρμανσης – Μέχρι 29/12 οι πληρωμές



    ΣΧΟΛΙΑ