• Business

    Ο βοσκός, που κάνει τη Μεγάλη Βρετάνια… Marriott !

    John Willard Marriott

    John Willard Marriott


    Το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό κολοσσό του κόσμου θα σχηματίσει η επικείμενη εξαγορά της Starwood Hotels από τη Marriott International, έναντι 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.

    Πρόκειται για ένα deal, που παρουσιάζει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η Starwood έχει το management ξενοδοχείων, όπως το «Μεγάλη Βρετανία», καθώς και άλλων μονάδων σε ελληνικά νησιά.

    Με την εξαγορά αυτή, η Marriott μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, και σίγουρα γιγαντώνεται πολλαπλά σε σχέση με το 1957, όταν ο ιδρυτής της, John Willard Marriott ο πρεσβύτερος, άνοιξε το πρώτο του μοτέλ.

    Ένα σπάνιο success story

    Η ιστορία του John Willard Marriott είναι ένα σπάνιο success story. Γεννημένος το 1900 σε έναν οικισμό κοντά στο Ogden της Utah, μεγάλωσε στη φάρμα του πατέρα του και μόλις σε ηλικία 13 ετών του ανατέθηκε η πρώτη του μεγάλη αποστολή: να συνοδεύσει (μόνος του) 3.000 πρόβατα, που θα μεταφέρονταν στο Σαν Φρανσίσκο σε βαγόνια.

    Στα 19 του χρόνια, ο Marriott βρέθηκε στη Νέα Αγγλία, αναλαμβάνοντας για δύο χρόνια ιεραποστολικό έργο για την εκκλησία των Μορμόνων, στην οποία ανήκε. Επιστρέφοντας, πέρασε από την Ουάσινγκτον, όπου φαίνεται πως ξύπνησε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, όταν είδε έναν πλανόδιο πωλητή αναψυκτικών και παγωτών να ξεπουλά την πραμάτεια του κατά τη διάρκεια μίας ζεστής μέρας.

    Το 1927, σε ηλικία 27 ετών, άνοιξε την πρώτη του επιχείρηση, ένα μικρό κατάστημα που πουλούσε μπύρες. Σύντομα, το κατάστημα μετατράπηκε σε εστιατόριο, με την προσθήκη μεξικάνικου φαγητού, ενώ το 1928 άνοιξε και το πρώτο του drive-in κατάστημα.

    Το 1935 διαγνώστηκε με καρκίνο στους λεμφαδένες και οι γιατροί του έδωσαν το πολύ έναν χρόνο ζωής. Τελικά έζησε ακόμα πενήντα χρονια…

    Και όχι απλώς έζησε, αλλά μεγαλούργησε. Η αλυσίδα εστιατορίων του μπήκε στο χρηματιστήριο το 1953, ενώ το 1957 έκανε την πρώτη του είσοδο στον κλάδο των ξενοδοχείων, ανοίγοντας το πρώτο του μοτέλ. Επίσης, ο Marriott θεωρείται ο εφευρέτης του φαγητού στα αεροπλάνα, καθώς η εταιρεία του ήταν πρωτοπόρα (και παραμένει αρκετά ισχυρή στις μέρες μας) στην παροχή φαγητού σε αεροπλάνα, σχολεία και όχι μόνο.

    Και παρά το γεγονός ότι σταδιακά η εταιρεία του εξελίχθηκε σε έναν αληθινό κολοσσό, ο ίδιος επέμενε να περνούν τα πάντα από το χέρι του, ελέγχοντας και τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να είναι όλα όπως τα ήθελε: τέλεια. Ακόμα και όταν η Marriott είχε φτάσει να έχει εκατοντάδες ξενοδοχεία και εστιατόρια, εκείνος επέμενε να ελέγχει προσωπικά το καθένα από αυτά, τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο.

    Ο Marriott πέθανε σε ηλικία 85 ετών, τον Αύγουστο του 1985, αφήνοντας πίσω του μία αυτοκρατορία, που τότε περιελάμβανε 1.400 εστιατόρια και 143 ξενοδοχεία, ενώ σήμερα, με διευθύνοντα σύμβουλο το γιο του, Bill, διαχειρίζεται πάνω από 4.000 ξενοδοχεία και resorts σε περισσότερες από 80 χώρες του πλανήτη. Με την εξαγορά της Starwood, θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της άλλες 1.270 μονάδες, σε 100 χώρες.



    ΣΧΟΛΙΑ