• Business

    Ο τραπεζίτης – έκπληξη που αναλαβάνει CEO στην IBG

    Δημήτρης Κυπαρίσσης. CEO IBG


    Δημήτρης Κυπαρίσσης, μέχρι σήμερα Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου της Eurobank, αναλαμβάνει από την 1/1/2019, σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG). Ο κ. Κυπαρίσσης είχε διατελέσει Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων & Τραπεζικών Προϊόντων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και παλαιότερα Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Millennium Bank και Βοηθός Γενικός Διευθυντής της BankEuropa στην Τουρκία. Είχε συμμετάσχει το 2000 στην ιδρυτική ομάδα της NovaBank, έχοντας προηγουμένως αναλάβει θέσεις ευθύνης στον τομέα καταναλωτικής πίστης στην XiosBank και στην Τράπεζα Πειραιώς.  Στη Eurobank ο κ. Κυπαρίσσης ήταν υπεύθυνος δικτύου και ήταν ο άνθρωπος που έφερε εις πέρας, όλη την αναδιάρθρωση του δικτύου της τράπεζας. Είναι επίσης «κολλητός» του Γ. Τανισκίδη, του γνωστού Έλληνα τραπεζίτη, που έτρεξε το project που οδήγησε την IBG στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    Δεδομένου μάλιστα ότι πίσω από την IBG βρίσκεται η οικογένεια Βαρδινογιάννη, το εγχείρημα της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, αναμένεται σύμφωνα με κύκλους της αγοράς να «τρέξει» πολύ πιο γρήγορα από εκείνο της Praxia Bank.

    Η IBG εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον όμιλο Βαρδινογιάννη έναντι τιμήματος της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του μπαράζ εξαγορών της Motor Oil που συνεχίζει τα  επενδυτικά της ανοίγματα και σε νέους τομείς δραστηριότητας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Barniveld Enterprises του ομίλου Βαρδινογιάννη κατέθεσε τη μοναδική προσφορά για την εξαγορά της Επενδυτικής Tράπεζας (IBG) στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση των συμμετοχών της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, που διενεργεί η EY ως σύμβουλος της διαδικασίας.

    H Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ιδρύθηκε το 2004. Τέσσερα χρόνια αργότερα εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με τη Marfin Ελληνική Χρηματιστηριακή, κίνηση με την οποία η IBG αποκτά έναν σημαντικό τομέα επενδυτικών υπηρεσιών και εξειδίκευσης.

    Το 2007 ενσωματώνεται η εταιρία επενδυτικού χαρακτήρα «Εγνατία Finance» και ένα χρόνο μετά ενσωματώνεται η «Λαϊκή Άτταλος Χρηματιστηριακή» και η IBG αποκτά σημαντικό μέγεθος στο τομέα παροχής υπηρεσιών επενδυτικών συναλλαγών.

    Από το 2012 μέτοχος της IBG είναι η Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank – CPB), τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της οποίας έχουν περάσει στην Αρχή Εξυγίανσης της Κύπρου και τα οποία βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Το 2013, όταν – λόγω του bailout – το σύνολο των εργασιών της της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, η IBG εξαιρέθηκε και παρέμεινε ανεξάρτητο τραπεζικό και χρηματιστηριακό επενδυτικό ίδρυμα. Η IBG συνέχισε όλο αυτό το διάστημα να λειτουργεί αυτόνομα, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδυτικές υπηρεσίες και παράλληλα αναπτύσσοντας δυναμικά υπηρεσίες παροχής τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.

    Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος αποτελεί το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με ταυτόχρονη τραπεζική και χρηματιστηριακή δραστηριότητα. Εποπτεύεται από την ΤτΕ με πλήρη τραπεζική άδεια και είναι ταυτόχρονα είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου. Διαθέτει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και χαμηλό βαθμό επισφαλών απαιτήσεων δανείων, αξιοσημείωτο μερίδιο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και απασχολεί συνολικά 186 εργαζόμενους.

    Δημήτρης Κυπαρίσσης. CEO IBG

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στην οικογένεια Βαρδινογιάννη η IBG – Τι δηλώνει αποκλειστικά στο mononews ο Γ. Τανισκίδης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι κινήσεις του Γιάννη Βαρδινογιάννη για την IBG και το γεύμα με τον Γ. Στουρνάρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: IBG (όμιλος Βαρδινογιάννη): Αρχές 2019 αναλαμβάνει η νέα διοίκηση την τράπεζα

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Στη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη και επίσημα η IBG



    ΣΧΟΛΙΑ