Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

O Σπύρος Σαγιάς νομικός σύμβουλος του εμίρη του Κατάρ

«Παγιδευμένες» στα γρανάζια της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας είναι οι… βασιλικές επενδύσεις της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ στην Ελλάδα, όμως οι εμίρηδες φαίνεται πως αναλαμβάνουν δράση για να «ξεπαγώσουν» τις επενδύσεις αυτές.

Πρόκειται για επενδύσεις που η οικογένεια του εμίρη του Κατάρ, Hamad bin Khalifa Al Thani, κυνηγά εδώ και χρόνια μέσω της εταιρείας Pimana στη Ζάκυνθο και στο νησάκι της Οξυάς, όμως παραμένουν «κολλημένες» στις δικαστικές αίθουσες για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά.

Στην περίπτωση της Οξυάς, το πρόβλημα είναι ότι το νησάκι βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου -Αιτωλικού και περιλαμβάνεται στο Δίκτυο περιοχών Natura, κι έτσι υπάρχουν εμπόδια στην πραγματοποίηση της επένδυσης, ενώ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της Ζακύνθου έχουν εμφανιστεί διάφοροι διεκδικητές της ιδιοκτησίας τμημάτων της έκτασης που έχει αγοράσει η εταιρεία Pimana, μεταξύ των οποίων η Ιερά Μονή Ζακύνθου και Στροφάδων, που διεκδικεί 3.000 στρέμματα από τα συνολικά 15.000 στρέμματα της έκτασης.

Βλέποντας πως με το «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν υπάρχει σωτηρία, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ βάζει μπροστά τα… μεγάλα όπλα: ήδη προσέλαβε ως νομικό σύμβουλο της Pimana τον γνωστό δικηγόρο Σπύρο Σαγιά, που διόλου τυχαία είχε και το πολύ σημαντικό πόστο του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μάλιστα, ο κ. Σαγιάς έχει ήδη αναλάβει δράση, κατηγορώντας την Ιερά Μονή Ζακύνθου και Στροφάδων ότι, στο θέμα της έκτασης στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κανέναν τίτλο ιδιοκτησίας για τη διαφιλονικούμενη περιοχή, ενώ αντίθετα τα έγγραφα που έχει ανταλλάξει με τους αρχικούς ιδιοκτήτες της έκτασης στο παρελθόν η ίδια η Εκκλησία δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της κυριότητας της συγκεκριμένης έκτασης.

Όμως δεν είναι μόνο αυτή η κίνηση που δείχνει πως οι εμίρηδες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Σε αυτό συνηγορεί και η απόφαση να παραγκωνιστεί ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Christian Comair, που τα τελευταία χρόνια εκπροσωπούσε τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ στη χώρα μας και εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης της Pimana, ωστόσο πλέον διευκρινίζεται πως ιδιοκτήτης της Pimana είναι η Al Rayyan Greece, εταιρεία η οποία ελέγχεται από το Κατάρ.

Γιατί όταν πρόκειται για λεφτά, δεν παίζουμε…