• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο συνεργάτης του Elon Musk στην Κίνα είναι πλέον πιο πλούσιος από τον Jack Ma της Alibaba

    • Bloomberg

    Zeng Yuqun, πηγή: Bloomberg


    Ο Zeng Yuqun, ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο και συνεργάτης του Elon Musk, ξεπέρασε σε πλούτο τον Jack Ma, ιδρυτή της Alibaba.

    Συγκεκριμένα, η καθαρή αξία της περιουσία του Zeng αυξήθηκε στα 49,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, καθώς οι μετοχές της Contemporary Amperex Technology σημείωσαν σημαντική άνοδο φέτος.

    Αυτό σημαίνει ότι ξεπέρασε τον ιδρυτή της Alibaba Group Holding, που έχει περιουσία 48,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και είναι πλέον ένα από τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους στην Ασία. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την σημαντική άνοδο των “πράσινων” δισεκατομμυριούχων της Κίνας.

    Η επιχειρηματική πορεία του Zeng Yuqun αποτελεί μία ακόμη ένδειξη για το πώς μια νέα γενιά μεγιστάνων στην Κίνα κατάφερε να φτιάξει τεράστιες περιουσίες από την έκρηξη του κλάδου καθαρής ενέργειας.

    Οι επενδυτές οδήγησαν στα ύψη μετοχές όπως αυτή της Contemporary Amperex Technology (CATL), που αποτελεί βασικό προμηθευτή της Tesla του δισεκατομμυριούχου Elon Musk, καθώς η χώρα αναδεικνύεται σε ηγέτη στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και ακολουθεί μια φιλόδοξη πολιτική για την επίτευξη ουδετερότητας στον άνθρακα το 2060.

    Οι “πράσινοι” δισεκατομμυριούχοι

    «Στην κατάταξη των δισεκατομμυριούχων επικρατούσαν οι μεγιστάνες ακινήτων και μετέπειτα οι επιχειρηματίες του κλάδου τεχνολογίας, και τώρα βλέπουμε να αναδεικνύονται αυτοί που δραστηριοποιούνται στον νέο ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Hao Gao, διευθυντής του NIFR Global Family Business Research Center του Πανεπιστημίου Tsinghua. «Ως ηγέτης της βιομηχανίας μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, η CATL θα επωφεληθεί περισσότερο από τον στόχο των εκπομπών άνθρακα».

    Ο Zeng, 53 ετών, ο οποίος κατάγεται από ένα χωριό στην επαρχία Fujian της νοτιοανατολικής Κίνας, ανέδειξε την CATL σε ένα κολοσσό των μπαταριών σε λιγότερο από μια δεκαετία, και πλέον αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκόσμιο παραγωγό επαναφορτιζόμενων μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

    Οι παγκόσμιες πωλήσεις μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων υπερδιπλασιάστηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, με την CATL να αντιπροσωπεύει το 31,2% της αγοράς, το μεγαλύτερο μερίδιο, σύμφωνα με έκθεση της SNE Research.

    Η μετοχή της εταιρείας έχει αυξηθεί περισσότερο από 20 φορές από τότε που έγινε δημόσια στο Shenzhen το 2018. Φέτος έχει καταγράψει κέρδη 59%, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενισχύεται, ενώ οι χώρες εργάζονται για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και το κόστος μειώνεται.

    Σημειώνεται ότι η CATL διαπραγματεύεται πάνω από 100 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, σε σύγκριση με περίπου 13 φορές της ανταγωνίστριας εταιρείας Panasonic.

    Inside Electric-Car Battery-maker CATL's Headquarters

    Οι άλλοι δισεκατομμυριούχοι της CATL

    Εκτός από την Tesla, στους πελάτες της CATL περιλαμβάνονται οι BMW και Volkswagen.

    Σε συνέντευξή του πέρυσι, ο Zeng είπε ότι ο ίδιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, επικοινωνούν για την τεχνολογία, τον Covid-19 και για το κυριότερο ενδιαφέρον του Musk: φθηνότερες μπαταρίες και αυτοκίνητα.

    Ο Zeng, με διδακτορικό στην φυσική από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο, δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που ευνοήθηκε από την αύξηση της μετοχής της CATL. Ο Huang Shilin, αντιπρόεδρος της εταιρείας, έχει περιουσία άνω των 21 δισ. δολαρίων, ενώ ο Li Ping, επίσης αντιπρόεδρος, 8,5 δισ. δολάρια.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ