• Business

    Ο «κόκκινος» περιφερειάρχης Γαλιατσάτος πάει (και πάλι) να μπλοκάρει την επένδυση των Αμερικανών στην Κασσιόπη


    Σε μία περίοδο που η ταλανισμένη ελληνική οικονομία ψάχνει με το κιάλι τις πολυπόθητες ξένες επενδύσεις, κάποιοι επιμένουν να βάζουν προσκόμματα στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και μάλιστα στον τουριστικό τομέα!

    Ετσι λοιπόν, μετά τις κατηγορίες περί ξεπουλήματος των περιφερειακών αεροδρομίων, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος ξαναχτυπά και πάει να μπλοκάρει την πρώτη άµεση 100% διεθνή επένδυση σε δηµόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.  Ο λόγος για την επένδυση του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου NCH Capital στον Ερημίτη, στην περιοχή Κασσιόπη της Κέρκυρας.

    kassiopierimitis

    Μετά τις επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς και τα εξώδικα προς τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και την NCH CAPITAL Inc, ο περιφερειάρχης τώρα κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η οποία ενέκρινε την πολεοδομική μελέτη για την αξιοποίηση του ακινήτου.

    Τι κι αν η επένδυση αυτή δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίς, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, αμφότερα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επανειλημμένως διατρανώσει την αντίθεσή τους στο έργο. Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά από τρία ολόκληρα χρόνια η πρώτη παραχώρηση που κατάφερε να φέρει εις πέρας το ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, μένει και πάλι στον αέρα για το καπρίτσιο του Περιφερειάρχη που στυλώνει τα πόδια και δεν εγκαταλείπει τα όπλα…

    Και η νέα αίτηση της Περιφέρειας έρχεται ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει εγκρίνει το προεδρικό διάταγμα που αφορά το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του ακινήτου και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δώσει, εδώ και τρεις μήνες, την έγκριση στη μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας της έκτασης.

    Η αίτηση ακύρωσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κατατέθηκε στις 21 Ιουνίου 2016 και, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως:

    – H Πολεοδομική Μελέτη που εγκρίνεται με την προσβαλλόμενη αντίκειται ρητώς στο Χωροταξικό Σχέδιο των Ιονίων Νήσων και προβλέπει τη δόμηση ξενοδοχείου στην περιοχή του πρώην Ναυτικού Οχυρού Ερημίτη, ενώ δεν έχει εκδοθεί η σχετική πράξη χαρακτηρισμού του αρμόδιου Δασάρχη κατά το αρθ. 14 του ν. 998/1979. και κατά τούτο αντίκειται στον νόμο.

    – Η ΜΠΕ που εγκρίνεται με την προσβαλλόμενη πάσχει από έλλειψη σαφούς και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας καθώς δεν εκτιμά σωστά τις επιπτώσεις στο Περιβάλλον από τις υδρογεωτρήσεις σε απόσταση 60 μ από την Βρωμολίμνη καθώς δεν υπάρχει υδρογεωλογική μελέτη εφαρμογής για τις υδρογεωτρήσεις ώστε να μπορούν να εκτιμηθούν οι υδρολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υδρογεωτρήσεων στη υφαλμύρυνση των υπόγειων υδάτων.

    – Η προσβαλλόμενη οδηγεί σε βέβαιη βλάβη της βίδρας (lutra-lutra), των αποδημητικών πτηνών, των λιβαδιών της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και γενικότερα των οικοσυστημάτων της περιοχής κατά παραβίαση διατάξεων νόμων και ευρωπαϊκών οδηγιών καθώς και διεθνών συμβάσεων.

    Η NCH Capital είχε αποκτήσει το δικαίωμα αξιοποίησης ακινήτου 447 στρεμμάτων στη Κασσιόπη τον Ιανουάριο του 2103, υποβάλλοντας στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, προσφορά συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ. Από τα συνολικά 100 εκατ., 23 εκατ. ευρώ αφορούν στο οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος χρήσης της επιφάνειας της έκτασης, η οποία παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού ∆ημοσίου και παραχωρείται για 99 χρόνια, καθώς η αξιοποίηση θα πραγµατοποιηθεί µε τον θεσµό της επιφάνειας. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 180 κλινών, τουριστικές κατοικίες (84 κατοικίες με 123 διαμερίσματα), μαρίνα δυναμικότητας 57 σκαφών.

    H NCH Capital ιδρύθηκε το 1993 από τους George Rohr και Moris Tabacinic. Γεννημένος το 1954 στη Μπογκοτά της Κολομβίας, ο George Rohr έχει ξεκινήσει 24 funds υπό την ομπρέλα της εταιρείας του που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Στον τομέα του real estate έχει υλοποιήσει επενδύσεις για την δημιουργία εμπορικών κέντρων, συγκροτημάτων γραφείων και κατοικιών και ξενοδοχείων.



    ΣΧΟΛΙΑ