• Business

    Ο μεγιστάνας του άνθρακα που κερδίζει δισεκατομμύρια σε έναν κόσμο που γίνεται πράσινος

    • Bloomberg
    Ο μεγιστάνας του άνθρακα Low Tuck Kwong

    Ο μεγιστάνας του άνθρακα Low Tuck Kwong


    Πριν ξεκινήσει η πανδημία, ο Low Tuck Kwong προσπάθησε – ανεπιτυχώς – να πουλήσει μερίδιο της ινδονησιακής εταιρείας εξόρυξης άνθρακα που κατέχει. Αδυνατώντας να βρει τον κατάλληλο αγοραστή, αποφάσισε να αλλάξει τακτική αγοράζοντας ο ίδιος περισσότερες μετοχές αντί να τις πουλήσει.

    Η κίνηση αυτή απέφερε καρπούς: η μετοχή της PT Bayan Resources έχει υπερδιπλασιαστεί έκτοτε, καθιστώντας τον Low έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κλάδο, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Το μερίδιό του, που διαμορφώνεται τώρα στο 61%, έχει αξία 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Είναι πολύ απλό: Αν δεν μπορώ να πουλήσω μέρος των μετοχών μου, καλύτερα να αγοράσω περισσότερες», είπε ο Low σε μια σπάνια συνέντευξη που έδωσε στην Τζακάρτα τον Μάρτιο, τον μήνα που απέκτησε επιπλέον 199 εκατομμύρια μετοχές.

    Boosting Stake | Bayan Resources founder Low has been buying stock
    Ο ιδρυτής της Bayan Resources, Low Tuck Kwong, αγόρασε μετοχές της εταιρείας του

    Οι παραγωγοί άνθρακα αιφνιδιάστηκαν πρόσφατα, από μία απροσδόκητη εξέλιξη για τη βιομηχανία που θεωρείται ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις εκπομπές άνθρακα. Στην περσινή διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, περισσότερες από 40 χώρες δεσμεύτηκαν να απομακρυνθούν από το συγκεκριμένο καύσιμο. Η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του, ενίσχυσε τους κανονισμούς για την προστασία των φυσικών πόρων.

    Ωστόσο, η καύση άνθρακα συνεχίζεται, παράγοντας περίπου το 35% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και το διπλάσιο ποσοστό στην Ινδονησία. Η οικονομική δραστηριότητα μετά την πανδημία έχει αυξήσει τη ζήτηση, όπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων, περιορίζοντας περαιτέρω την προσφορά και ωθώντας τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

    Νέο ιστορικό υψηλό

    Για την Bayan Resources, στην οποία ο Low κατέχει τη θέση του προέδρου, αυτή η εξέλιξη ήταν ένα όφελος. Οι μετοχές διαπραγματεύονται κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό. Τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και η εταιρεία αποπλήρωσε όλο το χρέος της.

    Τώρα κατασκευάζει νέα υποδομή για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα έως και στα 60 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2026 από 37,6 εκατομμύρια τόνους το 2021, σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή, Alastair McLeod.

    Οι μετοχές των εταιρειών της βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα έχουν εκτιναχθεί, ενισχύοντας την περιουσία και άλλων Ινδονήσιων μεγιστάνων.

    Η PT Adaro Minerals Indonesia, που ελέγχεται από την PT Adaro Energy Indonesia του δισεκατομμυριούχου Garibaldi Thohir, έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 2.800% από το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο τον Ιανουάριο. Το άλμα 175% της PT Harum Energy τον περασμένο χρόνο οδήγησε την αξία του μεριδίου του ιδρυτή της στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Συνεχίζεται η ζήτηση για άνθρακα

    Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν έχουν ακόμη περιορίσει την παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα, δήλωσε η Shirley Zhang, αναλύτρια της αγοράς άνθρακα στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie.

    Ακόμη και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει, είπε, «ο άνθρακας θα συνεχίσει να χρειάζεται στις περισσότερες ασιατικές χώρες μέχρι το 2050 και η έλλειψη χρηματοδότησης στα ανθρακωρυχεία θα προσφέρει στήριξη στις τιμές».

    Η Bayan Resources έχει εγκαταστήσει ηλιακά πάνελ και φωτισμό ηλιακής ενέργειας στα project της και το ορυχείο της Tabang, το οποίο συμβάλλει στο περισσότερο από το 80% της παραγωγής του, παράγει χαμηλότερα επίπεδα θείου, αζώτου και τέφρας όταν καίει άνθρακα, σύμφωνα με παρουσίαση της εταιρείας.

    Ο Low, με καταγωγή από τη Σιγκαπούρη, μετακόμισε στην Ινδονησία πριν από περισσότερες από πέντε δεκαετίες, έτοιμος να αξιοποιήσει ευκαιρίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αρχικά, δραστηριοποιήθηκε στις κατασκευές – το πρώτο του έργο ήταν να χτίσει μια εγκατάσταση για την αποθήκευση παγωτού. Αλλά τελικά άλλαξε πλάνα.

    Η εξόρυξη φαινόταν πιο σταθερή και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του ’90, η κατασκευαστική εταιρεία έχτισε το εργοστάσιο του άνθρακα.

    Η Bayan Resources δημιουργήθηκε το 2004 και ο Low έγινε επίσης ο μέτοχος πλειοψηφίας της εταιρείας μεταφοράς άνθρακα Manhattan Resources Ltd. στη Σιγκαπούρη.

    Ο Low λέει ότι λατρεύει τα ζώα και περνά τον ελεύθερο χρόνο του κάνοντας βόλτα στον ζωολογικό κήπο και τις φυτείες φρούτων που δημιούργησε στο νησί Βόρνεο, κοντά στην τοποθεσία του ορυχείου του Tabang. Επένδυσε περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια για το πάρκο, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό, δωρεάν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Mercedes: Μείωση CO2 ως 50% μέχρι το 2030!



    ΣΧΟΛΙΑ